Ali Ağaoğlu'nu kurtarmak için 246 milyon dolar var, Tank Palet fabrikasını kurtarmak için 50 milyon dolar yok!!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ali Haydarhakverdi, Tank Palet fabrikasını kurtarmak için 50 milyon dolar bulamayanlar Ali Ağaoğlu'nu kurtarmak için 246 milyon doları nasıl buldu?

Vekil Haberleri 27.09.2019, 10:00
Ali Ağaoğlu'nu kurtarmak için 246 milyon dolar var, Tank Palet fabrikasını kurtarmak için 50 milyon dolar yok!!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Ali Haydar HAKVERDİ

CHP Ankara Milletvekili

Ülkemizdebir çok sektör gibi inşaat sektörü de çok ciddi bir kriz içerisinde. Özellikle ekonomideki kötü gidiş ve artan maliyetlerle birlikte satışlarda yaşanan sert düşüş sektörü neredeyse durma noktasına getirmiş durumda. Sektörde yer alan bir çok firmanınbattığı ya da batma noktasına geldiği bilinmekte.

Yine inşaat sektöründe ismi çokça duyulan Ali Ağaoğlu’nun da bu krizden etkilendiği, bir süredir mali sıkıntı içinde olduğu, değeri 300 bin lira ile 3.7 milyon lira arasında değişen fiyatlardaki otomobillerini satışa çıkardığı geçtiğimiz günlerde medyada sıkça yer aldı.

Son günlerde medyada yer alan iddialara göre Varlık Fonu’nun Ali Ağaoğlu’ndan 1 Milyar 400 milyon TL’ye arsa alımı yaptığı öne sürülmektedir. Bugünün kuru ile hesapladığınızda 246 Milyon doları bulan bu tutar Tank Palet fabrikasını kurtarmak için aranıp bulunamayan 50 milyon dolar düşünüldüğünde kamu vicdanını derinden sızlatmış ve kamu harcamalarındaki özensizlik ve yandaş kayırma iddialarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gözler önüne sermiştir.

Özellikle son altı ayı aşkın bir süredir Ağaoğlu İnşaat yaşadığı mali sıkıntılarla gündemdeyken Ağaoğlu’nun yüklenicisi olduğu dev proje İstanbul Finans Merkezi için  Varlık Fonu’nun devreye girdiği de ortaya çıkmıştır.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, Varlık Fonu’nun İstanbul Finans Merkezi projesine ortak olduğunu belirterek yaptığı açıklamada; “TVF olarak 1,3 milyon metrekarelik kullanılabilir alanı olan projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralacağız.  En geç kasım ayında vinçlerin çalışmaya başlayacağının müjdesini şimdiden verebiliriz" dedi.

Bu çerçevede;

  1. Hangi amaçla projeye ortak olunmuştur? Ağaoğlu ile bir protokol imzalanmış mıdır? İmzalanmışsa bu protokol hangi şartları içermektedir?
  2. Türkiye Varlık Fonu yetkilileri bu projeye ortak olmak için hangi haklı gerekçeleri öne sürmüşlerdir? Bu projeden ne kadar kar beklenmektedir?
  3. Ali Ağaoğlu’nun son dönemde içine girdiği maddi kriz sonrası Ağaoğlu’nu adeta kurtarma projesi olarak girişilen bu ortaklık Türkiye Varlık Fonu başkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Başkan Vekili Berat Albayrak’ın talimatı ile mi gerçekleşmiştir?
  4. Ali Ağaoğlu’nun devlete olan borcu ne kadardır?
  5. İş insanı Ali Ağaoğlu’nun Ataşehir Finans Merkezi’ndeki yeri 'Varlık Fonu' tarafından kaç liraya satın alınmıştır? Ödeme ne kadar sürede ve hangi şartlarda yapılmış/yapılacaktır?
  6. Varlık Fonu sektörde yer alan ve yüklendikleri taahhütleri kriz nedeni ile yerine getirmeyen/getiremeyecek olan kaç firma için daha devreye girmeyi düşünmektedir? Bu uygulama sadece Ağaoğlu ve yandaş şirketlere mi özgü olacaktır?

Yorumlar (0)