"AKP'NİN EĞİTİM KARNESİ VE TASDİKNAME"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya,14 Haziran Cuma günü sona erecek olan, 2018-2019 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılına ilişkin CHP Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Vekil Haberleri 12.06.2019, 14:47
"AKP'NİN EĞİTİM KARNESİ VE TASDİKNAME"

Öğrenci ve öğretmenlere iyi tatiller dileyen Kaya, “14 Haziran Cuma günü 18 milyon çocuğumuz karnelerini alacak. Karne sevinci yaşayan tüm çocuklarımızı öpüyor, iyi tatiller diliyorum.  Eğitimimizin neferi öğretmenimize de verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Onlara da iyi tatiller diliyorum.” dedi.

“2018-2019 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı sona ererken, geçen altı ay içinde eğitimimizin durumuna bir göz atalım. AKP dersine iyi çalışmış mı? Verilen sözleri tutmuş mu? Milli Eğitim Bakanımız neler yapmış, bir büyüteç tutalım.” dedikten sonra eğitimin sorunlarını tek tek sıraladı.

Sorular sorup, cevaplarını veren Kaya,  “Öğretmenler arasındaki ayrım sona erdi mi?Hayır! Sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen kadrolu öğretmen ayrımı devam ediyor.” dedi.

“Engelli öğretmenlerimiz tamamının ataması yapıldı mı?” sorusunu soran Kaya,“Hayır! Milli Eğitim Bakanlığının soru önergemize verdiği cevaba göre Türkiye genelinde 6.956 engelli öğretmenimiz görev yapmaktadır. En son, 750 engelli öğretmenin ataması yapıldı. Ancak hala 1000 (bin) ’e yakın engelli öğretmenimiz hala atanmayı bekliyor.” açıklamasını yaptı.

Kaya, kili eğitime ve taşımalı eğitime devam edildiğini, öğretmenlere verilen sözlerin tutulmadığını, 3600 ek göstergenin ve Öğretmen Meslek Kanununun söz verilmesine rağmen komisyonlara dahi getirilmediğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklaması

AKP EĞİTİMİN HANGİ SORUNUNU ÇÖZDÜ?

2018-2019 eğitim öğretim yarıyılında AKP’ye bir karne vermiştik. Karnesikırık notlarla doluydu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da göreve yeni başlaması nedeniyle karne vermemiştik. Ayrıntılı değerlendirmeyi yılsonuna bırakmıştık.

14 Haziran Cuma günü 18 milyon çocuğumuz karnelerini alacak. Karne sevinci yaşayan tüm çocuklarımızı öpüyor, iyi tatiller diliyorum.  Eğitimimizin neferi öğretmenimizede verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Onlara da iyi tatiller diliyorum.

Öğretmenler şunu çok iyi bilir, her çocuk bir cevherdir, hepsinin farklı yetenekleri vardır. O yeteneğin ortaya çıkartılması için fırsatların verilmesi gerekir. Bu nedenle,velilerimiz karnedeki kırık nottan dolayı yavrularımızın kalbini kırmasın.  Sorun öğrenci ya da öğretmen sorunu değildir. Sorun eğitim sistemimizin bir sorunudur. Sorumlu, eğitim sistemimizi bu hale getiren 17 yıllık AKP iktidarıdır.  Velilerimizin bunu çok iyi bilmesi gerekir.

2018-2019 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı sona ererken, geçen altı ay içinde eğitimimizin durumuna bir göz atalım. AKP dersine iyi çalışmış mı? Verilen sözleri tutmuş mu? Milli Eğitim Bakanımız neler yapmış, bir büyüteç tutalım…

  • Öğretmenler arasındaki ayrım sona erdi mi? Hayır! Sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen kadrolu öğretmen ayrımı devam ediyor.

  • Engelli öğretmenlerimiz tamamının ataması yapıldı mı?Hayır! Milli Eğitim Bakanlığının soru önergemize verdiği cevaba göre Türkiye genelinde 6.956 engelli öğretmenimiz görev yapmaktadır. En son, 750 engelli öğretmenin ataması yapıldı. Ancak hala 1000 (bin) ’e yakın engelli öğretmenimiz atanmayı bekliyor.

  • Eğitime ayrılan pay arttırıldı mı? Hayır! Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına 2002 yılında ayrılan pay %17,18 iken, 2019 yılında bu oran % 4,88’e düşürüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2018 yılına ilişkin açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 2 milyar lira daha kesinti yaptı.

  • Atanmayan öğretmen sorunu çözüldü mü? Hayır! Türkiye’de eğitim Fakültelerini bitirmiş, öğretmenlik hayali kuran 460 bine yakın atanmayan öğretmenimiz var. Atanmayan öğretmen sayısına yakın da öğretmen açığımız var.

2017 yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre 153.640 öğretmen açığı var, Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarına göre de 117 bin öğretmen açığı var. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı sadece 20 bin öğretmen ataması yaptı.

  • Mülakat sistemi kaldırıldı mı? Hayır! AKP öğretmenlerin kadrolu çalışma güvencesini ellerinden almakla kalmadı… KPSS’den yeterli puan alanların sözleşmeli olarak atanabilmeleri için mülakat şartı da getirdi. Mülakatla, siyasi tercihler ön plana çıkartılarak, KPSS’de 100 puan alıp dereceye giren, birinci olan bir öğretmene düşük puan verilerek ellenebiliyor. Diğer yandan KPSS’den düşük puan alan yandaşlara, mülakata yüksek puan verilerek atamaları yapılabiliyor.

Mülakatla, muhalif olarak gördükleri kişilerin öğretmen olmalarının önü kesilerek emek hırsızlığı yapılıyor. Hak edenler değil, AKP’ye yakın olanların öğretmen olarak atanması sağlanıyor.

  • Ücretli öğretmenlerin maaşlarına iyileştirme sözü tutuldu mu? Hayır!Mayıs 2019 itibarıyla, TÜRK-İŞ tarafından açıklanan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.124 TL. Ücretli öğretmen, ayda 120 saat ders vermesi durumunda sadece 1.778 TL ücret alabiliyor.  Ücretli öğretmenler ayda ortalama 80 saat ders vermekte ve ortalama 1200 TL ücret almaktadır.

  • İkili eğitimde iyileşme oldu mu? Hayır! Her dört okulun birinde ikili eğitim yapılmaya devam ediliyor.

  • Okulların, spor salonu, kütüphane sorunu çözüldü mü? Hayır! Okulların yüzde 87’sinde spor salonu, yüzde 61’inde hala kütüphane yok.

  • Açık öğretime mecbur bırakılan öğrencilerin sorunları çözüldü mü? Hayır! 2018 Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, açık öğretimde okuyan öğrencilerin oranı  %22.66. artarak 5 milyona ulaştı. Ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerin 1 milyon 700 bini, üniversitede okuyan öğrencilerin ise 3 milyon 300 bini açık öğretimde okuyor.

TEOG sınavında istediği liselere giremeyen, meslek ya da imam hatip lisesine de gitmek istemeyen öğrenciler açık liseleri tercih etti. Çocuklarımızın istedikleri liselerde okumalarının önü kapatanlar onları açık liseye, yani örgün eğitimin dışına itti. 

  • Öğretmen Meslek Kanunu çıkartıldı mı? Hayır!Meclise verdiğimiz Öğretmen Meslek Kanunu hala komisyona getirilmedi. Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Öğretmen Meslek Kanunu hazırlıyoruz sözü de boş çıktı.

  • Öğretmenlere 3600 ek gösterge verildi mi? Hayır! TBMM’e öğretmenlerimize 3600 ek gösterge verilmesi için verdiğimiz kanun teklifi hala komisyona getirilmedi. AKP bu konuda verdiği sözleri de tutmadı.

  • Sözleşmeli Öğretmenler kadroya geçirildi mi? Hayır! Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmalarına rağmen, ne aynı ücreti alabiliyorlar, ne de aynı sosyal haklara sahipler. İş güvenceleri ise yok edilmiş.

Sözleşmeli öğretmenlerin 6 yıl boyunca tayin hakları yok! Eşlerinden ayrı yerlerde çalışma zorunluluğu aile bütünlüklerini darmadağın etmiş. Getirilen 4+2 sistemine göre sözleşmeli çalışan öğretmen 4 yıl çalıştıktan sonra kadroya alınıyor, 2 yıl daha çalıştıktan sonra tayin hakkı kazanıyor.

7 Eylül 2018 tarihinde TBMM’e verdiğimiz soru önergesiyle sözleşmeli öğretmenlerin tayin haklarının ellerinden alınarak, eşinden ve çocuklarından ayrı yaşamaya zorlanması, aile bütünlüğünün bozulması, insan haklarına aykırı değil midir? diye sorduk. Çözüm olmasa da 4+2 modelinin, 2+1 olarak yumuşatılması gerektiğini belirttik.

Milli Eğitim Bakanlığı soru önergemize verdiği cevapta, Türkiye genelinde 83.386 sözleşmeli öğretmen çalıştırıldığını, hak kayıplarının olmadığı, 4+2 uygulamasının “2023 Eğitim Vizyonu” kapsamında 3+1 olarak yeniden düzenlenmesi için planlama yapıldığı bildirdi.

Ancak aradan geçen 6 aylık süre içinde herhangi bir düzenleme yapılmadı.

  • Taşımalı eğitime son verildi mi? Hayır!  Taşımalı eğitim diye bir uygulama getirdiler, köy okullarını kapattılar. Çocuklarımızı yollarda perişan ettiler.  Adı “taşımalı eğitim” ama çocuklarımız karda, kışta, yağmurda, çamurda ya yürüyerek ya da eşek sırtında kilometrelerce yol yürüyerek okullarına ulaşabiliyorlar. 

Son olarak Bakan Yardımcısı pedagoji formasyonunkaldıracağını açıkladı. Ancak, bunu yaparken kazanılmış hakların korunması gerekir.

AKP eğitimde 15 sistem değiştirdi, 7 bakan gelip, gitti, her şey daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Köylerde okul yok!

Okullarda öğretmen yok.

Öğrencilerimiz öğretmensiz…

Son bir yılda neyi başardınız?

Eğitimin hangi sorununu çözdünüz?

Süslü laflarla, bol bol eğitim vizyonuaçıklamakla eğitimin sorunlarını çözemezsiniz!

Sayın Ziya Selçuk,göreve atandığınızda, bir milyon öğretmene mektup yazaraköğretmen olduğunuzu söylediniz. Öğretmenlerimize “sorunlarınızı çok iyi biliyorum” diyerek umut dağıttınız. Ben de size bir mektup göndererek öğretmenlerimizin sorunlarını ilettim. “Kestane kebap acele cevap” diyerek cevap bekledim. Ama ne yazık ki ne cevap geldi, ne de sorunlar çözüldü. Koskoca bir hayal kırıklığı oldunuz.

AKP’nin eğitim politikalarına dair karneler kırık notlarla dolu… Hem AKP’ye hem de Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a hak ettikleri tasdiknameyi veriyoruz!

AKP’ye rağmen, umutsuz değiliz. Pırıl pırıl gençlerimiz var… Bozulan ne varsa tamir ederiz, daha iyisini yaparız! Biz devrimlerin partisiyiz. Kendimize güveniyoruz, eğitimde de devrimler yapacağız…

Türkiye’nin göz bebeği, medeniyetlerin beşiği,  İstanbul’da da eğitim içler acısı bir durumda. 30 bine yakın öğretmen açığı var,  Her yüz okulun 25’inde ikili eğitim veriliyor.

23 Haziran’da 16 milyonluk İstanbul yeni bir umuda kapısını aralayacak. Yaz tatilinde İstanbul başta olmak üzere, CHP’li tüm belediyelerimiz yaz okulları ve spor okulları açarak halkımıza hizmette sınır tanımadıklarını gösterecekler.

Her şey çok güzel olacak

Yıldırım KAYA

CHP Genel Başkan Yardımcısı

Ankara Milletvekili

12 Haziran 2019

Yorumlar (0)