AKP, EMEKLİYİ UNUTTU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 yılı emekli maaş artışının; vergi artışları ve ürünlere gelen zamlarla emeklinin daha cebine girmeden fazlası ile geri alındığını belirtti.

Vekil Haberleri 07.01.2020, 10:24
AKP, EMEKLİYİ UNUTTU

Emeklinin alım gücünün geçen yılın altına gerilediğini ifade eden Gürer, “Ülkemizde 12 milyondan fazla emekli var,  önemli bölümü açlık sınırı altında maaş alıyor. Geçim sıkıntısı yaşayan, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerimizin içinde bulunduğu durum büyük mağduriyetlere yol açıyor. Emekliler için; gıda yardımı, yakacak yardımı, Bayram ikramiyelerinin asgari ücrete eşitlenmesi, intibak düzenlemesi şeklindeki Kanun Tekliflerimi TBMM Başkanlığında verdim. İntibak düzenlemesi kanun teklifim AKP oyları ile reddedildi. Ayrıca Emeklilerimizin durumunun araştırılması için sunmuş olduğum Meclis Araştırma önergesi de Meclis Başkanlığında, Emeklilerin durumunun, TBMM’de kurulacak komisyon eli ile araştırılarak, yaşam koşullarının saptanıp çözümler için meclis devreye girmelidir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizin; işsiz, çiftçi, işçi, esnaf, memur, öğrenci ve emekli kesimi doğrudan etkilediğini ve yaşam dengelerini alt üst ettiğini vurgulayarak, “Emekliler için daralan yaşam olanakları, maaş bağlama oranında 2008 yılında yapılan düzenleme ile her yıl daha da düşüyor. Enflasyona ezdirilen emekli, daha emekli maaşı bağlanırken ücret belirlemede mağdur ediliyor. 2008 yılında yürürlüğe giren kanunla maaş bağlama yönteminin değiştirilmesi emekli olanların maaşının düşük hesaplanmasına yol açıyor. 2008 öncesi sistemde, yüzde 65 ile yüzde 90 arasında olan emekli maaş bağlama oranının, yüzde 35’e kadar düşürülmesi emekli için ciddi kayıp üretmiştir. Enflasyon ile bu durum maaşları kuşa döndürmüştür” dedi.

EMEKLİ PERİŞAN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ülkenin kalkınması ve gelişmesine emek vermiş olan emekliler ile onların hak sahipleri, çok ciddi bir geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Çok önemli bir toplumsal katman olan emeklilerin, kendi kaderleri hakkında söz sahibi olmaları için, verdikleri sendikalaşma mücadelesine devlet tarafından engeller çıkarıldığından emekliler bu sıkıntıyı giderecek örgütlü yapılara sahip değildirler. Bir başka değişle bu büyük kitlenin kaderi iktidarın iki dudağı arasındadır. Emekliler için yapılan düzenlemelerde 2008 yılından sonra emeklilik yaşı yükselmiş, emekli aylığı elde etme koşulları zorlaşmış ve emekli aylıkları düşmeye başlamıştır. Emekli için sözde enflasyona göre hesaplanan ücret artışları daha maaşlar elleriine geçmeden zam ve vergilerle geri alınmaktadır” dedi.

İNTİBAK REDDEDİLDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 2019 yılında intibak düzenlemesi için kanun teklifi verdiğini, mecliste görüşülen teklifin AKP oyları ile reddedildiğine dikkat çekti. Gürer, “Emeklilerin yaşadığı bir diğer önemli sorun ise aynı koşulları yerine getirerek emekli olanların sırf farklı dönemlerde emekli olmaları nedeniyle emekli aylıklarındaki büyük farklılıklardır. Bunun giderilmesi için gerçek bir intibak yasası mutlaka çıkarılmalıdır. Aylık bağlama oranları da değiştirilmiştir. Emekli aylıklarının alt sınırı ortalama aylık kazancın yüzde 35 ile 40’ı olarak saptanmıştır. Bu durum ortalama emekli aylıklarının asgari ücretin yüzde 35-40’ına kadar gerilemesine neden olmaktadır. Bu nedenle 2002 yılında ortalama emekli aylıkları asgari ücretin yüzde 32 üstünde iken 2017’de asgari ücretin yüzde 6 altına gerilemiştir” dedi.

İKTİDAR DESTEK VERSİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilerin yüzde 75’i açlık sınırı tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında maaş almaktadır.  Yaşanan ekonomik krizden dolayı temel tüketim ürünlerinin fiyatları, yüzde 50-60 artarken, emekli maaşlarının yüzde 4 gibi rakamlarla arttırılması kabul edilmez bir durumdur” dedi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte yaşa takılanlar olarak tanımlanan gün ve primi tamam olduğu halde 1999 yılanda getirilen yaş kriteri nedeni ile emekli olamayanların durumlarının da yeniden ele alınarak kazanılmış hakların iade edilmesi gerektiğini söyledi. Geniş tanımlı İşsizliğin 8 milyona ulaşması, kayıt dışının engellenememesinin SGK dengesini etkilediğini belirten Gürer, “İktidarın yanlış yönetimleri, israfa varan uygulamalarının bedelini EYT’lilere ödettirmesi haksızlıkdır” dedi.

Yorumlar (0)