AKAR GÜNDEME GETİRMİŞTİ

İstanbul yeni havalimanı Nisan ayında hizmete girdi. Açılışı öncesi ve sonrası skandalların bitmediği havalimanında son olarak taksi yolu çökerken daha önce de yer seçimine ilişkin bir çok iddia gündeme gelmişti.

Vekil Haberleri 02.08.2019, 11:35
AKAR GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar 21 Milyar Euro’luk Havalimanına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, yeni havalimanı için Devletin yüzde 61’lik bir garanti verdiğini belirterek 12 yıl devlet garanti etti, yetmedi ÖTV,KDV, gümrük muafiyeti sağlandı, yetmedi. Projeye ilişki Akar şunları söyledi; ‘ Bütün yap-işlet-devret havalimanlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin garanti ettiği yolcu ücreti dış hatlarda 15 Euro. Fakat burada 20 Euro. İç hatlarda diğer havalimanlarında 3-2 Euro. Burada ise 5 Euro. Bunları vatandaşların bilmesi gerekiyor. Şuradaki avantajlara bakıyoruz? Toplam maliyet 10 milyar 750 EURO … Bu havalimanı 4 etaptan oluşuyor. 3 ve 4. etaplar 1 ve 2’nin durumuna bağlı olarak yapılacak. Yani henüz yapılıp yapılmayacağı belli değil. Eğer bir sıkışıklık yaşanırsa firma 3 ve 4. etapları inşa edecek. Eğer bir sıkışıklık yaşanmaz ise bu inşa olmayacak. Ancak garanti edilen yolcu miktarları bu 3 ve 4. Etapların da inşa edileceği düşünülerek verilmiş. Bu etaplar için tek tek yolcu hesapları yapılmış. 1. Etapta 70 milyon yolcu kapasitesi olacak. 2. etap dereye girdikten sonra yolcu kapasitesi 90 milyon olacak. Eğer 90 milyon sıkışırsa 3. etap inşa edilecek ve 20 milyonluk bir kapasite gelecek. 3. etap da yani 90 milyon yolcu da sıkışırsa 4. etap inşa edilecek.’ olmasa da işletmeci firmalar tıkır, tıkır, parasını alacak dedi.

HEP UYARDIK SONUÇ ORTADA

Üçüncü Havalimanın daha inşası öncesinde birçok uyarı yaptıklarını belirten Akar, koca projeyi akılla değil inatla gerçekleştirdiler. Yer seçiminin yanlış olduğunu söyledik. Bu kadar büyük projenin bu garantilerle devletin de vatandaşın da yararına olmayacağını söyledik. Ancak maalesef aklı bir tarafa bırakıp inatla alalacele hayata geçirdiler. Şimdi daha önce de uyarmış ve Ulaştırma Bakanına sormuştum. Bugün Bakan cevap veriyor, İstanbul Yeni Havalimanı ve yakın çevresinde özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde kötü hava şartları meydana geldiğini itiraf ederek bu dönemde trafik akışında uzun süreli beklemeler, pas geçme ve devamında yaşanan divertler (uçuşların yedek meydana yönlendirilmesi) gibi olumsuzluklar yaşandığını, açıldığı nisanda 59, mayısta 89, haziran ayının ilk 15 gününde 31 olmak üzere toplam 179 uçak iniş esnasında çeşitli sebeplerle pisti pas geçmek zorunda kaldığını söylüyor.

İNATLA DEĞİL AKILLA PROJELER YAPILMALI

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, projelere karşı olmadıklarını tersine vatandaşın lehine olacak her projeye destek vereceklerini belirterek şunları söyledi; Bu projelere yap- işlet- devretlere karşı değiliz. Ancak köprü yapıyorsunuz verdiğiniz garanti araç sayıları ve döviz üzerinden anlaşmalar sonucunda ne geçen oluyor ne de devlet işletmecilere para yetiştirebiliyor. Tünel yapıyorsunuz aynı şekilde. Kara da olmadı havaalanlarında da aynı tablo ile karşılaşıyoruz. Zafer havalimanı 50 Milyon dolar maliyetle hayata geçirildi. Ama bugüne kadar garantiler sonucunda 25 Milyon EURO devlet firmaya ödemek zorunda kaldı. Yazıktır günahtır, 850 bin yolcu garantisini hangi akılla verdiğiniz. 1 yılda 850 bin yolcu garantisi veriyorsunuz gerçekleşen rakam yüzde 3’ü değil.

NEREDEN BAKSAK TUTARSIZLIK

Dünyanın en büyük havalimanı projesi diyorsunuz, sadece 4 ayda yaşananlar ortada. Atatürk Havalimanı kadar yolcu talebi olmuyor,Nisan da açılan İstanbul Havalimanı Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde geçen yıl Atatürk Havalimanı’nın yakaladığı yolcu sayısını yakalayamıyor. Atatürk Havalimanı 2018 2. Çeyrek yolcu sayısı: 17 milyon 62 bin 230 iken İstanbul havalimanı 2019. 2. Çeyrek yolcu sayısı: 15 milyon 942 bin 832 gerçekleşmiş.Yeni havalimanı yılın 2. çeyreğinde kapatılan Atatürk Havalimanı’na göre yüzde 10,2 daha az yolcu taşıdığını resmi rakamlar da ortaya koyuyor.

Yine kalkış yapan uçak sayılarına bakıyoruz. Kapasitesi daha çok olmasına rağmen İstanbul Havalimanı’nı sadece mayıs ayında kullanan uçak sayısı 36 bin 174 oldu. Buna karşılık geçen yıl sadece mayıs ayında Atatürk Havalimanı’nı kullanan uçak sayısı 38 bin 793 olmuştu.Bir de buna Sabiha Gökçen yeni dış hatların devreye girmesini koyarsak,  yeni havalimanının ciddi anlamda yolcu sayısı düşecek. Kısacası su basar, yol çöker, kuş çarpar. Bunun yanında verilen garantiler sonucunda sadece 1 yılda devlete 600 MilyonEURO’ya mal olacak. İşte biz buna karşıyız, israfa, akılsız iş yapılmasına ve yandaşlara hazinenin kapısının açılmasına karşıyız dedi.

Yorumlar (0)