'Aile Bakanlığı da TÜİK’e özendi: Türkiye’de yoksulluk oranı azalıyormuş!'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yoksullukla ilgili soru önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ülkemizde yoksulluk oranında düşüş olduğunu ileri sürdü.

Vekil Haberleri 11.01.2022, 09:21
'Aile Bakanlığı da TÜİK’e özendi: Türkiye’de yoksulluk oranı azalıyormuş!'

Bakan Yanık’ın yanıtını değerlendiren CHP Milletvekili Gürer, “Sayın Bakan da hayat pahalılığı ve işsizlik hat safhadayken enflasyon ve işsizlik oranlarını olabildiğince düşük tutan TÜİK’e özenmiş görünüyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, ülkemizin yoksullukla mücadelede hangi aşamada olduğunun açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

SOSYAL YARDIMA AYRILAN KAYNAK YETERLİ Mİ?

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorulara anıt istedi:

“Ülkemizde sosyal yardım alanına ayrılan kaynağın OECD ülkeleri bazında bakıldığında yeterliliği nedir?

Mutlak yoksullukla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?

Herhangi başka bir şarta bağlı kalmaksızın doğrudan yoksulları hedefleyen yeni sosyal yardım programının kapsamları ve parametreleri nelerdir?

Mutlak yoksulluğun giderilmesini hedef olarak belirlemiş olmak; toplumsal refahın iyileştirilmesi ve insani yaşam koşullarının eğitimden sağlığa, gıdadan barınmaya kadar pek çok ihtiyacın giderilmesinde istenilen seviyede bir sosyal politika anlayışı mıdır?

Mutlak yoksulluğun ilerlemesindeki tetikleyici bileşenlerin tespitine ilişkin çalışma sonuçları nelerdir?”

YARDIM PROGRAMLARI…

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Yanık, Sosyal Yardımlaşma Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik başta 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu olmak üzere 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda çeşitli sosyal yardım programları yürütüldüğünü belirtti.

BARINMA, GIDA, SAĞLIK VE EĞİTİM YARDIMLARI…

Bakan Derya Yanık, yürütülmekte olan sosyal yardım programlarının düzenli ve süreli nitelikte olmak üzere aile yardımları, barınma ve gıda yardımları, engelli yaşlı yardımları, sağlık yardımları, eğitim yardımları ve proje destekleri olarak sınıflandırıldığını ifade etti.

YOKSULLUK ORANI AZALIYORMUŞ!

Sosyal yardım programları ile farklı dezavantajları bulunan toplumun en düşük gelir grubunda yer alan vatandaşların desteklendiğini anlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, “Yoksullukla mücadele kapsamında uygulanan sosyal yardım programlarımızın etkileri yoksulluk oranlarındaki değişimde de gözlemlenmektedir. Nitekim uluslararası raporlara göre kişi başı günlük harcaması satın alma gücü paritesine göre farklı sınırlarda belirlenen mutlak yoksulluk oranında yıllar itibarıyla ciddi bir düşüş sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

TÜİK GİBİ…

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Yanık’ın yoksullukla ilgili yanıtını, TÜİK’in enflasyon ve işsizlik oranlarına benzetti.

İNANDIRICI DEĞİL

Gürer, “Bakanlık tıpkı işsizlik hat safhadayken işsizlik oranını düşük gösteren, enflasyon uçmuşken, enflasyon rakamlarını düşük gösteren TÜİK’e özenmiş görünüyor. Hayat pahalılığı ve işsizlik nedeniyle yoksulluğun giderek arttığı, yoksulluk sınırının altında ücret alanların sayısının her geçen gün artığı, hatta açlık sınırının altında maaş alan milyonlarca emeklinin bulunduğu ülkemizde yoksulluk oranının düştüğünü söylemek inandırıcı değildir. Akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve gıda zamları vatandaşın gelirinin üzerinde artış göstermiştir. Yoksulluk her geçen gün artarken Bakanlığın yoksulluk azaldı şeklindeki ifadesi düşündürücüdür ” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)