banner754

AĞBABA, MARAŞ 40 YILDIR ADALET ARIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; “40 yıl önce Maraş Katliamı’nı yapanlar cezalandırılmadığı için,Türkiye 40 yıldır katliamlar yaşamaya devam ediyor” dedi. Anma programlarının yasaklanmasını da eleştiren Ağbaba, “Yasakçı zihniyetle mücadele etmek, acıları ortaklaştırıp barış ve kardeşlik içinde yaşamak için mücadele etmek büyük önem kazanmaktadır” dedi.

Vekil Haberleri 19.12.2018, 14:24 19.12.2018, 14:24
AĞBABA, MARAŞ 40 YILDIR ADALET ARIYOR

“YASAKÇI ZİHNİYET FAİLLERİ BULMAK YERİNE ANMAYI YASAKLIYOR”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; “40 yıl önce Maraş Katliamı’nı yapanlar cezalandırılmadığı için,Türkiye 40 yıldır katliamlar yaşamaya devam ediyor” dedi. Anma programlarının yasaklanmasını da eleştiren Ağbaba,  “Yasakçı zihniyetle mücadele etmek, acıları ortaklaştırıp barış ve kardeşlik içinde yaşamak için mücadele etmek büyük  önem kazanmaktadır” dedi. 


NEFRET SÖYLEMLERİ KATLİAMLARI TETİKLEDİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Maraş Katliamının 40. Yılında, katliamın tüm yönleriyle araştırılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi. Osmanlı İmparatorluğu’ndan bugüne, sürekli olarak yeniden üretilen nefret söylemiyle ötekileştirilen Alevi yurttaşların tarih boyunca sık sık saldırılara ve katliamlara maruz kaldığı belirtilen önergede, Malatya Olaylarının tetikleyicisi olan Hamit Fendoğlu (Hamido)’nun öldürülmesi olayına da yer verildi.


111 KİŞİ ÖLDÜ, 400 EV VE İŞYERİ TAHRİP EDİLDİ


Maraş Katliamının Türkiye’nin bu güne kadar yaşadığı en büyük katliamlardan biri olduğuna vurgu yapılan araştırma önergesinde 19 Aralık 1978’de başlayıp, 26 Aralıkta güçlükle sonlandırılan olayların ardından kimi insanların baltayla doğrandığı, küçük çocukların kurşunlanarak öldürüldüğünü, hamile kadınların karınları deşildiği, resmi rakamlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği,176 kişinin yaralandığı, 400 e yakın ev ve işyeri tahrip edildiği,katliam sonrası Alevi nüfusun neredeyse tamamının evlerini , işyerlerini bırakıp Maraş’tan kaçmak zorunda kaldığı bilgilerine yer verildi.


SUÇLULAR CEZALANDIRILMIŞ OLSAYDI


Maraş Katliamının ardından açılan davaların 1991 yılına kadar sürdüğü, suçluların cezalarının önce ertelenip sonra serbest bırakıldığını kaydeden Ağbaba , “Oysa suçlular cezalandırılmış olsaydı,belki sonrasında yaşanılacak olaylar engellenebilirdi.40 Yıl önce Maraş katliamını yapanlar cezalandırılmadıkları için, yıllardır Alevi evleri işaretlenmeye, Alevilere yönelik nefret söylemleri artarak devam etmektedir. Türkiye’de 40 yıldır nefret söylemlerinde değişen bir şey yoktur” dedi.


YASAKÇI ZİHNİYETİ KINIYORUM


Katledilenleri anmak, katliamı lanetlemek isteyen sivil toplum kuruluşlarına ve halka Maraş Katliamı’nın anması için yıllardır izin verilmediğini belirten Ağbaba,”Maraş Valiliği geçtiğimiz yıl OHAL’i gerekçe göstererek  1 ay boyunca kentte yapılacak toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, anma etkinliği, çadır kurma, stant açma, basın açıklaması ve benzeri etkinlikleri yasakladığını duyurmuştu. Yasakçı zihniyetin bu yıl 22 Aralık’ta Maraş Katliamı’nı anma programına  izin vermeyeceği belirtiliyor. Gerçek failleri cezalandırmak yerine kaybettikleri yakınlarını anmak isteyen halkın cezalandırılması yıllardır devam eden anlaşılmaz bir tavırdır. Bu çerçevede, yasakçı zihniyetle mücadele etmek, acıları ortaklaştırıp barış ve kardeşlik içinde yaşamak için mücadele edilmesi önem kazanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)