banner754

Adanalı hemşehrilerimizin suçu ve günahı nedir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana'nın sırtında 'kambur' olan raylı sistem borcuyla ilgili "İlgili belediyece tamamlanmış projelerin borçları bakanlığımızca devir alınamamaktadır" diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'a sert tepki gösterdi. Kanal İstanbul gibi uçuk kaçık projelerle müşteri-geçiş garantili hastane ve köprülere dev kaynakların aktarıldığını belirten Dr. Şevkin, "Adana'nın suçu günahı nedir, niye Adanalı hemşehrilerimizi cezalandırıyorsunuz? Bakanlık neden sorumluluktan kaçıyor?" dedi.

Vekil Haberleri 12.02.2020, 13:47
Adanalı hemşehrilerimizin suçu ve günahı nedir?
MECLİS'E TAŞIDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yıllardır tartışma konusu olan Adana Hafif Raylı Sistem Projesi'nin Adanalılar'ın adeta başına bela olduğunu vurgulayan CHP Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu projeyi ve borçlarını devralmasını istedi. Konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Dr. Şevkin, Kanal İstanbul gibi uçuk bir projeye bile 65 milyar dolar kaynak hazırlayanların güzergah, kesin kabul, istimlak ve ikinci etap sorunu yaşayan Adana Hafif Raylı Sistem Projesi'ni dikkate almasını istedi.

ACI GERÇEKLERİ ANLATTI

Yapımına 1996 yılında başlanan ve 2010 yılı Mayıs ayında resmi açılışı gerçekleştirilen 535 milyon dolar maliyetli Adana hafif raylı sistem projesinin Adanalılar için büyük bir külfet oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, "Belediye gelirlerinin yüzde 40’ı geçici kabulle çalışan ve büyük risk taşıyan, hastaneye, postaneye, stadyuma, üniversiteye uğramayan ve her gün zarar eden hafif raylı sistem borcuna kesilmektedir. 2010 yılı Mayıs ayında kısmi açılışı gerçekleştirilen metronun, Ankara, İstanbul ve Antalya örneklerinde olduğu gibi Adana Büyükşehir Belediyesi'nden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devralınması yönünde adım atılması şarttır. Çünkü Adana Büyükşehir Belediyemizin geçmiş dönemden kalan ciddi borçları vardır. Cumhurbaşkanı tarafından 2011 yılında Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda söz verilmesine rağmen raylı sistem henüz bakanlığa devredilmedi, ikinci etap çalışmaları da başlamadı" diye konuştu.

BAKANA SERT TEPKİ

Türkiye'nin bir çok yerinde tramvay hatları proje ve yapım çalışmalarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenildiğini ifade eden Dr. Şevkin'in soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan imzasıyla verilen yanıtta, "İlgili belediyece tamamlanmış projelerin borçları bakanlığımızca devir alınamamaktadır" denildi. Bakan imzasıyla verilen yanıta oldukça sert tepki gösteren Dr. Şevkin, Kanal İstanbul gibi uçuk kaçık projelerle müşteri-geçiş garantili hastane ve köprülere dev kaynakların aktarıldığını anımsatarak, "Uçuk kaçık projelere milyonları aktaranlar, Adana'ya kör bakıyor. Adana'nın suçu günahı nedir, niye Adanalı hemşehrilerimizi cezalandırıyorsunuz? Bakanlık neden sorumluluktan kaçıyor? Kentin sırtında kambur olan bu projenin devriyle ilgili sözlerinizi neden yerine getirmiyorsunuz, neden sözünüzü yutuyorsunuz" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)