banner773

Adalet Bakanlığı İstanbul Sözleşmesi’ne uyulmadığını itiraf etti

Adalet Bakanlığı, son dönemde hedef alınan İstanbul Sözleşmesi’nin hükümlerine uyulmadığını itiraf etti.

Vekil Haberleri 25.07.2020, 13:47
Adalet Bakanlığı İstanbul Sözleşmesi’ne uyulmadığını itiraf etti

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı ve öldürülen kadınlara ilişkin sorularına Bakan Abdülhamit Gül, “mağdurun cinsiyeti esas alınarak bilgi derlemesi yapılmıyor” diyerek yanıt verdi. Yüceer, “Adalet Bakanlığı’nın bu tutumu İstanbul Sözleşmesi’ne aykırıdır. Gül’ün yanıtı ile İstanbul Sözleşmesi’ndeki görevlere uyulmadığını itiraf etmiştir. Mağdurlar arasında sözde ayrım gözetmeyen, şiddete göz yuman bu zihniyet, kadına sadece mezarda eşitlik vaat etmektir” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Candan Yüceer’in kadın cinayetlerine ilişkin soruları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından “cevapsız” bırakıldı. İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla verilerin toplanması için taraf devletlere sorumluluk yüklerken Bakan Gül, ellerinde veri olmadığını açıkladı. Bakanlık koruma tedbiri ve uzaklaştırma karar sayıları, cinsel saldırı ve taciz, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki başlıklarındaki sorular için de yıllık olarak yayınlanan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerini işaret etti.

Bakanlıkta veri yok

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nde “her türlü şiddet olayıyla ilgili birleştirilmemiş istatiksel veriyi düzenli aralıklarla toplayacaklardır” hükmüne karşın Adalet Bakanlığı’nın verileri sözleşme esaslarına göre ayrıntılı derlemediği ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakan Gül imzalı soru önergesi yanıtında, “mağdurun cinsiyeti esas alınarak bilgi derlemesi yapılmadığından bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususlarda ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.

“İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı”

Bakan Gül’ün yanıtını değerlendiren CHP’li Yüceer, “Adalet Bakanlığı’nın bu tutumu İstanbul Sözleşmesi’ne aykırıdır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirler kapsamında İstanbul Sözleşmesi’nin ‘Veri toplama ve araştırma’ başlıklı 11. maddesinde taraf ülkelere yüklenen görevler arasında verilerin sağlıklı olarak toplanması ve işlenmesi vardır. Bakan Gül’ün bu yanıtı İstanbul Sözleşmesi’ndeki görevlere uyulmadığının da itirafıdır” dedi.

“Eşitlik sadece mezarda”

Yüceer, “Verilerin toplanmasının amacı şiddetin önlenmesinde yol haritası çıkarabilmek, sağlıklı analizlerin yapılması ve bu doğrultuda atılacak adımların belirlenmesi için çok önemlidir. Ayrıca ülkelerin sözleşme hükümlerine yönelik faaliyetlerini değerlendiren GREVIO’ya da (Kadınlara Karşı Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu) sunulması gerekmektedir. Ancak görüyoruz ki, bakanlık ‘ayrım yapmıyoruz’ diyerek gerçeklerin de üzerini örtme niyetiyle hareket etmektedir. Mağdurlar arasında sözde ayrım gözetmeyen bu zihniyet, kadına sadece mezarda eşitlik vaat etmektir. 9 yıl önce imzalanan İstanbul Sözleşmesi hükümlerine uymamak kadına yönelik şiddete de göz yummaktır” diye konuştu.

“Kadınların vakti yok”

Bakan Gül’ün soruları yanıtsız bırakmasına da tepki gösteren Yüceer, “Bakanlıklar sorduğumuz soruları, internette sitelerini işaret edip, kopyala yapıştır cevaplarla geçiştiremezler. Biz zaten raporları yakından takip ediyoruz ancak bakanlık bize bir yıl sonra yayınlanacak Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verileri işaret ediyor. Türkiye’de her gün kadınlar şiddete, ayrımcılığa uğrarken, yaşamları tehdit altındayken ve bu alanda yasamaya yani TBMM’ye büyük görevler düşerken ‘bir yıl sonrasını bekle’ diyemezsiniz. Çünkü şiddetten korunması gereken kadınların o kadar vakti yok” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)