7 Bin 531 Çiftçi İcralık Oldu

Gürer, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin sorununu gündeme getirdi

Vekil Haberleri 07.07.2018, 10:52 07.07.2018, 10:52
7 Bin 531 Çiftçi İcralık Oldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemediği için icra takibi başlatılan çiftçilerin sorununu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba,  tarım kredi kooperatiflerine borcu olan 7 bin 531 çiftçi için icra takibi başlatıldığını, borcu ertelenen ortak sayısının ise 14 bin 287 olduğunu açıkladı. 

 TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ KAÇ PROJEYE DESTEK VERİYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Tarım Kredi Kooperatifi kaç projeye destek vermektedir? Toplam proje desteği alan çiftçi sayısı kaçtır? Kaç ilde örgütlüdür? Geri dönüşüm olmadığı için takipte alacak sayısı ve icra dosyası sayısı kaçtır? Kooperatif vasıtası ile son beş yılda dağıtılan hayvan sayısı kaçtır? Kredi borcu ertelenen çiftçi sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 1625 BİRİM KOOPERATİFİ VE 199 HİZMET BÜROSU 

CHP milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ülke genelinde 36.473 yerleşim yerinde 1.625 birim kooperatif ve 199 hizmet bürosu ile çiftçilere hizmet verdiğini söyledi. 

 BORÇLU ORTAK SAYISI 11 BİN 911

Kanuni takip hesaplarında borcu bulunan ortak sayısının 11.911 olduğunu açıklayan Bakan Fakıbaba, icra takibi yapılan ortak sayısının ise 7.531 kişi olduğunu bildirdi. 

 14 BİN 287 ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENDİ 

Kooperatifler vasıtasıyla 83.081 adet büyükbaş ve 236.364 adet küçükbaş hayvan satış ve tesliminin gerçekleştirildiğini belirten Bakan Fakıbaba, “05.06.2018 tarihi itibarıyla erteleme hesaplarında borcu bulunan ortak sayısı 14.287 kişidir” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “ÇİFTÇİLER BORÇ BATAĞINDA”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikalarının çiftçileri borç batağına sürüklediğini belirtti.  Üreticilerin ürününü değerinde satamadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Çiftçilerin kredi kullanarak günü kurtarmaya çalıştığını anlatan Gürer, “girdi maliyetleri arttıkça ve ürün de para etmeyince çiftçi aldığı kredileri ödeyemez duruma gelmiştir. Bugün 7 binden fazla çiftçi icra kıskacı ile karşı karşıya kalmışsa, bakanlığın şapkasını önüne koyup, uygulamakta olduğu yanlış tarım politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. İthale dayalı üretici ve tüketiciyi korumayan tarım politikası yerine ürün girdi fiyatları düşürülen, üretimi destekleyen politikalara yönelinmelidir ” diye konuştu. 

Yorumlar (0)