59 KİLOMETRELİK YOLA 59 TL GEÇİŞ ÜCRETİ

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, yapımı tamamlanan ve araç geçişine başlanan Saruhanlı Kavşağı – Kemalpaşa Kavşağı arasındaki ücretlendirmeyi Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 17.12.2018, 11:00 17.12.2018, 11:00
59 KİLOMETRELİK YOLA 59 TL GEÇİŞ ÜCRETİ

Kılıç, yapılan yol ve köprülerin zaten vatandaşın vergilerinden toplanan paralarla yapıldığını belirterek “59 Kilometrelik yol için 59 TL ücret alınması sosyal devlet ilkesiyle de sosyal adalet ilkesiyle de bağdaşmamaktadır” dedi.

Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu kapsamında yapımı tamamlanan ve trafiğe açılan İzmir kesimi Saruhanlı Kavşağı ile Kemalpaşa Kavşağı arasındaki 59 kilometrelik yolla ilgili ücretlendirme Meclis gündemine taşındı.

Asgari ücretin 1600 TL olduğu ülkemizde 59 kilometrelik yol için yapılan ücretlendirmenin ne ekonomiyle ne de reel politik gerçeklikle ilgisinin olmadığını vurgulayan Kılıç, “Anlaşılan o ki AKP, Yap – İşlet – Devret projelerinin bedelini vatandaştan çıkarmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Kamu özel işbirliği projeleri olarak adlandırılan otoyol ve köprüler ile şehir hastaneleri için verilen taahhütlerin bütçe açısından bir kara delik oluşturmaya başladığını ve bu bağlamda henüz tamamlanmayan projelerin de bitirilmesiyle ödenmesi gereken koşullu yükümlülüklerin her geçen yıl daha da artacağını belirten Kılıç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

“Yap – İşlet – Devret modeli ile ihale edilen Gebze – Orhangazi – İzmir (İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu kapsamında yapımı tamamlanan ve trafiğe açılan İzmir kesimi Saruhanlı Kavşağı ile Kemalpaşa Kavşağı arasındaki 59 kilometrelik yolla ilgili ücretlendirmeye göre araçlar aks büyüklüğüne ve sınıflarına göre her geçişte 18.40 TL ile 58.55 TL arasında ücret ödeyeceklerdir. Yollar ve köprüler zaten vatandaşın vergileriyle yapılmaktadır. Bunun üzerine tekrar ücret ödenmesi, hem de büyük araçlardan 59 kilometre için 59 TL ücret istenmesi sosyal devlet ve sosyal adalet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Köprü ve yollar, toplanan vergilerle yapıldığı ve bu vergilerin bir kısmı da trafiğe çıkan araçlardan alındığına göre, köprü ve yollardan geçiş ücreti alınması sosyal devlet ve vergi adaleti açısından doğru mudur?
  2. Köprü ve yolların ya ücretsiz olması ya da ücretsiz geçişler için alternatif yol ve köprüler yapılması devletin asli sorumluluğu değil midir? Saruhanlı ve Kemalpaşalı yurttaşların otoyoldan ücretsiz geçişine ilişkin bir muafiyet sağlanacak mıdır?
  3. Yap – İşlet – Devret modeli ile ihale edilen Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu kapsamında yapımı tamamlanan ve trafiğe açılan Saruhanlı Kavşağı – Kemalpaşa Kavşağı için üstlenici firmaya günlük geçişle ilgili araç garantisi verilmiş midir?
  4. Saruhanlı Kavşağı – Kemalpaşa Kavşağı arasındaki 59 kilometrelik yol için belirlenen ücret tarifesi asgari ücretin 1600 TL olduğu göz önüne alındığında reel politik gerçeklerle ne kadar bağdaşmaktadır?”

 

 

Yorumlar (0)