banner773

286 binden fazla üniversite personeli için kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki üniversitelerin ‘Genel İdari Hizmetler Sınıfı’nda çalışan ve yer değiştirme hakkına sahip olmayan 286 binden fazla personelin sorununu gidermek adına kanun teklifi hazırladı.

Vekil Haberleri 10.09.2020, 15:07
286 binden fazla  üniversite personeli için kanun teklifi

Üniversitelerde çalışanların keyfi uygulamalar nedeniyle ailelerinden, çocuklarından ayrı yaşamasının önlenmesi amacıyla ‘Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunan Dr. Şevkin, üniversitelerdeki akademik ve idari çalışmaların arka planında kalan, üniversitelerin yükünü çeken, diğer personel olarak adlandırılan Genel İdari Hizmetler Sınıfı (GİH) personellerinin üniversitelerde il dışı mazeretli veya mazeretsiz naklen atanmaya ilişkin herhangi bir uygulama ve yasa mevcut olmadığından yer değiştirme hakkına sahip olmadığına dikkat çekti.

“NAKLEN ATANMALAR BÜYÜK SORUN TEŞKİL EDİYOR”

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda Üniversitelere ait bu konuda bir düzenleme yapılmadığını, büyük bir hukuksal boşluk bulunduğunu ve bu durumun rektörlerin inisiyatifine bırakıldığını kaydeden Dr. Şevkin, kanun teklifinde şu gerekçelere yer verdi: “Üniversitelerde naklen atanmalar büyük sorundur ve daha da artarak büyümeye devam etmektedir. Üniversitelerde bu konuda keyfi uygulamaları içeren usul ve esaslar yapılmaktadır. Birçok kez sendikalar ve personel tarafından talepte bulunulmuş ise de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından çözüme kavuşturulmamıştır. Düzenlemenin olmaması nedeniyle eş durumundan bir araya gelemeyen yüzlerce aile bulunmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. Binlerce memurun keyfi uygulamalar ile yıllardır ailesinden, çocuğundan ayrı yaşamasının önlenmesi amacıyla Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hazırlanmıştır.”

“SORUN GİDERİLSİN”

CHP’li Dr. Şevkin, keyfi uygulamalar nedeniyle ailelerinden, çocuklarından ayrı yaşayan personelin sorununun giderilmesi amacıyla 4 Kasım 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na aşağıdaki ek maddenin eklenmesini teklif etti:

“EK MADDE 46- Bu Kanun kapsamında üniversitelerde çalışan ve Genel İdari Hizmetler Sınıfına mensup personelin il dışı mazeretli naklen atanmalarında halihazırda çalışılan üniversitenin rektörünün izni aranmaz.”

Yorumlar (0)