banner773

23 takviye edici gıda işletmesine idari para cezası

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, piyasaya sunum ve tanıtımında, tüketiciyi yanıltan ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu ifade edilen takviye edici gıda maddeleriyle ilgili sorunu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 07.07.2018, 10:56 07.07.2018, 10:56
23 takviye edici gıda işletmesine idari para cezası

Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Fakıbaba, takviye edici gıda maddelerinin etiket bilgilerindeki uygunsuzluk ve tüketiciyi yanıltan tanıtıcı reklamlar nedeniyle 23 işletmeye idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “2017 yılında Bakanlık tarafından belirtilen takviye edici gıdaların tüketim miktarları nedir? Eczanelerde dahi belirtilen bakanlık tavsiyelerine uyulmakta mıdır? İnternet üzerinden yapılan tanıtımlarda bakanlık uyarıları yer almadığı gibi genelde gençler açısından ürünlerin cazip geldiği görülmektedir. Bu bağlamda yeterli bilgilendirme sağlandığı düşünülmekte midir? Bu anlamda 2017 yılında yapılan denetimlerde alınan kararların gerektiği gibi uygulandığı saptanmış mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, takviye edici gıdalarda kullanılacak etken maddelerin ilgili tebliğ hükümlerine ve "Takviye Edici Gıdalarda Kullanımı Yasak ve Kısıtlı Maddeler Listesine" uygun olmak zorunda olduğunu belirtti.

Bakan Fakıbaba, “5996 sayılı Kanun'un ‘gıda ve yem ile ilgili yaptırımlar’ başlıklı 40 ıncı maddesinin d ve k bendi gereği, takviye edici gıda maddeleri üreten ve ithal eden gıda işletmelerine ürünün etiket bilgilerindeki uygunsuzluk ve her türlü yazılı veya görsel basın aracılığıyla ile sunulan bilgi dâhil, etiketlenmesi, tanıtımı, reklamı ve sunumunun tüketiciyi yanıltması yoluyla gerçekleşmesinden dolayı 2017 yılında toplam 23 adet idari para cezası uygulanmıştır” açıklamasında bulundu.

Fakıbaba, “Ayrıca, yazılı ve görsel medyada veya internet yoluyla yapılan tüketiciyi yanıltıcı reklam ve tanıtımlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından incelenmekte ve cezai işlem uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, giderek üreten değil tüketen toplum olan ülkemizde 80 milyonluk nüfusun her alanda büyük bir pazar olduğuna dikkat çekerek özellikle gıda da ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.

Gıda da artan nüfus, gelişen teknoloji ve tanıtım olanaklarının kötü amaçlı kişilerinde iştahını kabarttığını belirten Ömer Fethi Gürer televizyon ve internet üzerinden gıda ve tüketim için yaratılan pazarında kontrol altına alınmasının gereğine dikkat çekti. Sorun oluşmadan soruna yol açacak her alanda yasal boşlukların hızla doldurulmasının şart olduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “cezalar yeterince caydırıcı olmadığı için sorunlar sürüyor. Yurttaş bu anlamda gerekli bilgilenmeye sahip olmaması dolandırıcılara fayda sağlıyor. Özellikle gençler kullandığı takviye gıdaların kapsamlı denetimli kontrollü olarak satışı olanaklı kılınmalıdır. Yaşanabilecek sorunu önceden önleyebilmek önemli olandır” dedi.

 

Yorumlar (0)