2018 BALIKESİR SAĞLIK RAPORU

Balıkesir ilinde Merkez, Körfez ve Marmara bölgesinde, yaşlı nüfusun yoğun olarak yaşadığı ilçelerde koroner anjiyografi de dahil olmak üzere kardiyolojik hizmet verebilecek, 3. basamak yoğun bakımı olan en az 400-500 yataklı A2 sınıfı hastanelere ihtiyacı vardır.

Vekil Haberleri 31.12.2018, 11:30 31.12.2018, 11:30
2018 BALIKESİR SAĞLIK RAPORU

Özellikle Balıkesir Merkez’de halkımıza yıllardır hizmet veren Balıkesir Devlet Hastanesinin 2017 yılında onaylanan 400 yataklı ek binasının yapılması öncelik arz etmektedir. Yapılacak ek bina ve yatak kapasitesiyle, Balıkesir Devlet Hastanesinin düşürüldüğü B sınıfı hastane kategorisinden tekrar A2 sınıfına yükseltilmesi sağlanmalıdır. Balıkesir halkının bu hastaneye acil olarak ihtiyacı vardır. Bu konuda bizler de Sağlık Bakanlığı seviyesinde gerekli girişimlerde bulunuyoruz.

Ayrıca Körfez bölgesindeki hastaların merkeze nakillerini azaltmak ve o bölgeye hizmet verecek daha yüksek yatak kapasitesine sahip donanımlı bir bölge hastanesine ihtiyacı vardı. Bu noktada Plan Bütçe komisyonunda Sağlık Bakanlığının Bütçe görüşmelerinde konu gündeme getirilerek Edremit’te yapılması planlanan 200 yataklı hastanenin yatak kapasitesinin arttırılmasının gerekli olduğu ifade edildi. Bunun üzerine Bakanlık yetkilileri projeyi tekrar değerlendirmeye alarak, yatak sayısının 400’e kadar arttırılacağını ve o bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak donanımda bir hastane yapılmasının planlandığını belirttiler. Edremit’e yapılacak hastanenin A2 sınıfı özellikte olmasının önemi gerekli platformlarda tarafımızca sıklıkla dile getirilmektedir.

Yine Güney Marmara bölgesindeki Bandırma Devlet Hastanesi A2 sınıfı olarak tescillenmiş olmasına rağmen halen donanım olarak eksiklikleri mevcuttur. Bölgenin acil ihtiyacı olan koroner anjiyografi ve girişimsel kardiyolojik işlemler halen yapılamamakta, bu tıbbi donanımların ve personel eksikliklerinin bir an önce giderilmesini beklemekteyiz, bu konuda da gerekli girişimlerde bulunmaya devam ediyoruz.

Halen A2 sınıfı hastane olan Bandırma Devlet Hastanesinden daha alt sınıfta değerlendirilen B sınıfı Balıkesir Devlet Hastanesine hasta sevki yapılmakta olduğunu da görüyoruz.

Balıkesir’in yatak kapasitesi en yüksek ve en donanımlı hastanesi olan Atatürk Şehir Hastanesine ilin her bölgesinden hasta sevk edildiği için bu hastanemizde de aşırı iş yükü oluşmuş durumda ve hizmet noktasında zaman zaman sıkıntılar yaşanmaktadır. Belli ki bu yaşanan sıkıntılar gelecekte daha da artacaktır. Bu hastanemizin daha etkili çalışması ve hastalara daha kısa sürede nitelikli sağlık hizmeti verilebilmesi için Balıkesir Devlet Hastanesinin, Edremit Devlet Hastanesinin ve Bandırma Devlet Hastanesinin gerçek anlamda A2 sınıfı donanımda olması önem arz etmektedir. Bu nitelikteki hastaneler sayesinde hem hastalara daha kısa sürede hizmet verilmiş olacak hem de hastaların büyük oranda, Atatürk Şehir Hastanesine nakil edilmelerine gerek kalmayacaktır. Bu 3 bölgedeki hastaneleri aşan vakalar doğal olarak Atatürk Şehir Hastanesine sevk edilerek, ihtiyaçları olan daha ileri tetkik ve tedavileri sağlanmış olacaktır.

Diğer yandan Balıkesir’de 10 yılı aşkın zamandır bulunan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin de beklenen düzeyde hizmet veremediğini görüyoruz. Balıkesir halkı tarafından da büyük oranda maddi ve manevi olarak destek gören bu hastanemiz geçen 10 yıllık sürede beklenen gelişmeyi maalesef gösterememiş halkımızda bu hastaneden istediği ölçüde yararlanamamıştır. Balıkesir halkı yıllardır acil servisi ve yoğun bakımı olmayan bir üniversite hastanesinden dolayı hayal kırıklığı yaşamaktadır. Tıp fakültesi öğrencilerinin de eğitimleri özellikle acil vakalar noktasında eksik kalmıştır. Acil vaka görmeden mezun olan tıp fakültesi öğrencilerinin olması kabul edilemez. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin atıl durumdan kurtulup gerçek anlamda bir üniversite hastanesi olmasını Balıkesir kamuoyu beklemektedir, ben de Balıkesir’in Hekim Milletvekili olarak gereken desteği vermeye hazırım ve bu konunun her alanda takipçisi olacağım.

Balıkesirli hemşerilerimin 2019 yılında daha nitelikli ve daha hızlı sağlık hizmeti almaları için çalışmalarımıza devam edeceğimi bildirir, yeni yılın sağlık ve esenlikler getirmesini temenni ederim.

Yorumlar (0)