"13 Mayıs Gününün "Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü” ilan edilsin!"

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,2014 yılında ise 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasında resmi rakamlara göre 301 işçimizin hayatını kaybettiği açıklanmış; ayrıca aynı gün Zonguldak'ta yaşanan faciada da 1 işçimiz hayatını kaybetmiştir.

Vekil Haberleri 13.05.2019, 11:00
"13 Mayıs Gününün "Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü” ilan edilsin!"

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
 

13 Mayıs Gününün "Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü” ilan edilmesi ile ilgili Kanun Teklifim  gerekçesi ile birlikte sunulmuştur. Gereğini Saygılarımla Arz Ederim.   
 

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU 

İstanbul Milletvekili 

 

GEREKÇE 
 

2003- 2013 yılları arasında ülkemizdeki madenlerde meydana gelen önlenebilir felaketlerde 862 maden işçimiz maalesef hayatlarını kaybetmişlerdir. 
 

2003 - 2013 yılları arasındaki dönemde ise Avrupa Birliği'nin öncü ülkelerinden Almanya'da madenlerde hayatlarını kaybeden işçi sayısı 3'tür. 
 

2014 yılında ise 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasında resmi rakamlara göre 301 işçimizin hayatını kaybettiği açıklanmış; ayrıca aynı gün Zonguldak'ta yaşanan faciada da 1 işçimiz hayatını kaybetmiştir. 
 

Kömür madenlerinin özelleştirilmesi sürecinden sonra maliyetlerin düşük tutularak üretimin arttırılması için çalışma güvenliği kaideleri umursanmaksızın işçilerimiz adeta ölümle burun buruna çalıştırılmaktadırlar. 
 

Tam mekanizasyona bir türlü kavuşturulmayan, yeterince havalandırılmayan, gaz ölçümleri yapılmayan, işyeri hekimleri bulunmayan, uygun ve yeterli havalandırmaları bulunmayan, nefeslik ve kaçamak yolu olarak kullanılmak üzere yer üstü bağlantılarının ikinci bir yoluna sahip olmayan, sürekli gaz izleme sistemleri ve yaşam odaları mevcut olmayan, yanık tedavi merkezleri bulunmayan, kendiliğinden emniyetli elektrik donanımların ve devre kesici donanımların düzenli olarak denetlenmediği, her vardiyada muntazam aralıklarla gaz ölçümlerinin yapılmadığı, Elektrikli teçhizat, kablolar ve motorların alev sızdırmaz (ALSz) özellikte olmadıkları, metan drenajı yapılmayan, tozlu panolarda hala ağaç altında çalıştırılan, toz emilasyonunu kontrol altında tutacak sistemlere sahip olmayan madenlerde çalışan madencilerimiz, hayati tehlike açısından büyük bir risk altındadırlar ve eksiksiz ve modern çalışma koşullarına sahip oluncaya kadar da can güvenlikleri açısından büyük bir risk altında kalmaya devam edeceklerdir. 
 

13 Mayıs 2014 günü Soma'da yaşanan ve tüm Türkiye'yi derin bir elem ve yasa boğan maden felaketi dolayısıyla maden işçilerimizin çalışma güvenlikleri ve dolayısıyla can güvenliklerinin vurgulanması artık madencilerimizin hayatlarını kaybetmemeleri için 13 Mayıs Gününün "Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü” ilan edilmesi sembolik bir önem arz etmektedir. 
 

MADDE GEREKÇELERİ 
 

MADDE 1: Madde ile 13 Mayıs Gününün "Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü" ilan edilmesi amaçlanmaktadır. 
 

MADDE 2: Yürürlük Maddesidir. 
 

MADDE 3: Yürütme Maddesidir.    
 

13 MAYIS GÜNÜNÜN MADEN İŞÇİSİNİN CAN GÜVENLİĞİ GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 
 

MADDE 1: Her yılın 13 Mayıs Günü 'Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü'dür. 
 

MADDE 2: Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. 
 

MADDE 3: Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar (0)