Dijital ortamda koku transferi yaptılar

Dijital ortamda veri alışverişi günümüzde artık çok basit bir işlem haline geldi. Ses ve görüntü paylaşımı uzun yıllardır yapılıyor ancak koku transferi şimdiye kadar başarılamamıştı. Malezyalı bilim insanlarının yeni araştırmasıyla artık dijital ortamda koku paylaşımı yapılabilecek.

TEKNOLOJİ 29.11.2018, 18:55 29.11.2018, 18:55
Dijital ortamda koku transferi yaptılar

Akıllı telefonlar aracılığıyla yakın bir gelecekte ses ve görüntünün yanında koku da paylaşılabilecek.

İnternet sayesinde uzaklardaki aile bireyleri ve sevdiklerimizle görüntülü olarak konuşabiliyoruz. Dijital ortamda görüntü ve ses paylaşımına yeni bir özellik daha eklenerek artık koku transferi de yapılabilecek.

Cihazın çalışma prensibi ve deney fotoğrafta görülüyor.

 

Malezyalı bilim insanları tarafından yapılan deneyde gönüllü olan kişilerin burunlarına yerleştirilen elektrotlarla bazı kokular beyne iletildi. Elektrotlar tarafından oluşturulan elektrik akımı burun deliklerindeki nöronlar sayesinde beyine aktarılıyor. Bu sayede farklı bir yerdeki koku sanki yanınızdaymış gibi algılayabiliyorsunuz.

Araştırmacılar elektrik yoluyla nane, meyve gibi 10 farklı kokuyu gönüllülerin beynine iletmeyi başardı. Adrian Cheok isimli araştırmacı bu deneyin ilerde internet üzerinden koku transferini mümkün kılabileceğini söylüyor.

Yorumlar (0)