FETÖ'den ceza alan eski Fenerbahçeli futbolcular İrtegün ve Boral etkin pişmanlık yasasından faydalandı

FETÖ'den ceza alan eski Fenerbahçeli futbolcular Bekir İrtegün ve Uğur Boral etkin pişmanlık yasasından faydalandı.

SPOR 13.05.2020, 13:18
FETÖ'den ceza alan eski Fenerbahçeli futbolcular İrtegün ve Boral etkin pişmanlık yasasından faydalandı

FETÖ'nün futbol yapılanmasına ilişkin davada, 3'ü etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan aralarında Fenerbahçe'nin eski futbolcularının da yer aldığı, 6 eski futbolcuya "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan verilen hapis cezası hükmünün gerekçesi açıklandı. Gerekçede, Uğur Boral ve Bekir İrtegün'ün, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçunu işledikleri aktarılırken, etkin pişmanlık hükmü uygulanarak cezada indirim yapıldığı dile getirildi.

Zafer Biryol'un ise 2006'da Prensilvanya'ya giderek Fethullah Gülen'le görüştüğü, 2002'den 2016'ya kadar örgütün sohbet toplantılarına katıldığı, örgüte himmet adı altında bağışta bulunduğu ve ByLock programını kullandığı anlaşılmasıyla "FETÖ/PDY'ye üye olma" suçundan cezalandırılmasına dair karar verildiği anımsatıldı.

Bekir İrtegün'ün örgütsel bağı 17/25 Aralık'tan sonra da devam etmiş

Kararda, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade veren İrtegün'ün, 2007'den itibaren FETÖ/PDY'nin sohbet adı altındaki toplantılarına katıldığı, örgüte kurban bağışında bulunduğu, ByLock'u kullandığı belirtilerek, sanığın söz konusu eylemlerinin, silahlı terör örgütü üyeliği için aranan hiyerarşik-organik bağ, çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk kriterlerine uyması nedeniyle suçun maddi ve manevi unsurlarının oluştuğu, bu şekildeki örgütsel bağının 17/25 Aralık olarak bilinen süreçten sonra da devam ettiği kaydedildi.

Uğur Boral, Bekir İrtegün ve Ömer Çatkıç pişmanlık yasasından faydalandı

Bu haliyle sanık İrtegün'ün, vehamet arz eden eylemler gerçekleştiren bir örgütün üyesi olması nedeniyle sanığın tehlike suçu olarak düzenlenen "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılması gerektiği kanaatine varıldığı vurgulandı.

Kararda, ifadesinde verdiği bilgiler faydalı olan, haklarında işlem yapılmayan şüphelilerin teşhis ve tespitini yapan sanığın cezasında indirim yapıldığı anlatıldı.

Sanık Uğur Boral'ın, 2002'den itibaren FETÖ/PDY'nin sohbet toplantılarına gittiği, örgüte burs ve himmet adı altında bağışta bulunduğu, kurban bağışladığı, örgüt elebaşının talimatı doğrultusunda Bank Asya'ya 9 Ocak 2014'te hesap açtırarak yüklü miktarda para yatırdığı belirtilen kararda, sanığın ayrıca 17/25 Aralık sürecinden sonra da örgütle organik bağ içerisinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösteren eylemleriyle üzerine atılı "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçunu işlediği aktarıldı.

Kararda, sanığın ifadesinde, örgütsel bağını kabul ettiği, örgüt mensuplarına ilişkin teşhis ve tespitlerde bulunduğu, örgütün işleyişine, faaliyetlerine, yüklendiği sorumluluklara ilişkin samimi beyanlarda bulunduğu kaydedilerek, sanığın örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili etkili ve faydalı bilgi verdiği kabul edilip etkin pişmanlık hükmü uygulanarak cezada indirim yapıldığı dile getirildi.

Sanık Bekir İrtegün'ün birlikte FETÖ/PDY adına düzenlenen sohbetlere katıldıklarını beyan ettiği sanık Ömer Çatkıç hakkında yapılan araştırmada, Çatkıç'ın ByLock kullanıcısı olduğu ancak içeriklerinin bulunmadığı anlatılan kararda, sanığın savunmasında ikrar ettiği üzere örgüt içerisinde kendilerine sohbet veren Emre isimli şahsın yardımı ve yönlendirmesiyle cep telefonuna ByLock'u yüklediğini söylediği anlatıldı.

Kararda, sanığa "silahı terör örgütüne üye olmak" suçundan ceza verildiği ancak örgütle irtibat ve iltisaklı kişilerin isimlerini verdiği için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak cezasında indirim yapıldığı belirtildi.

Zafer Biryol ifade değiştirdi

Sanık Zafer Biryol'un, avukatı huzurunda emniyette alınan ifadesinde ByLock'u indirdiğini kabul etmesine rağmen yargılama aşamasındaki beyanlarında bu yöndeki ikrarından döndüğü aktırılan kararda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan araştırmada sanığın ByLock kaydı bulunmadığına dair tespit yapıldığı ifade edildi.

Zafer Biryol'un 2006'da Prensilvanya'ya giderek FETÖ/PDY elebaşı Fethullah Gülen ile görüştüğü, 2002'den 2016'ya kadar örgütün sohbet toplantılarına katıldığı, örgüte himmet adı altında bağışta bulunduğu, kurban verdiği, örgütün yayın organı olan Zaman gazetesine abone olduğu, aynı gazeteye FETÖ yapılanmasını öven röportajlar verdiği belirtilen kararda, soruşturma aşamasındaki ikrar içerikli beyanına göre ByLock programını kullandığı anlaşılan sanığın "FETÖ/PDY'ye üye olma" suçundan cezalandırılmasına dair karar verildiği anımsatıldı.

Sanık İsmail Şengül'ün, FETÖ'yle irtibat ve iltisakının olmadığını söyleyerek üzerine atılı tüm suçlamaları reddettiği belirtilen kararda, ancak sanık Ömer Çatkıç'ın sohbet toplantılarında kendisi gibi sanık İsmail Şengül, Ersin Güreler ve Zafer Biryol'un da katıldığı söylediği aktarıldı.

Kararda, sanığın 2014 ve sonrasına kadar örgüt adına düzenlenen sohbetlere katıldığı, FETÖ/PDY'yle irtibatı nedeniyle 667 sayılı KHK ile kapatılan Özel Kaynak Eğitim ve Sosyal Hizmet AŞ'de SGK kaydının bulunduğu anlatıldı.

Ne olmuştu?

Mahkeme heyeti, 20 Ocak'ta verdiği kararda, eski futbolcu Zafer Biryol, antrenör İsmail Şengül ile menajer Ersin Güreler'in, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 6 yıl üçer ay hapisle cezalandırılmıştı.

Heyet, duruşmalardaki beyanları nedeniyle etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan eski futbolcular Bekir İrtegün, Uğur Boral ve Ömer Çatkıç'ı "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 2 yıl birer ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Etkin pişmanlık hükmünden yararlandırılarak 2 yıl birer ay hapis cezası alan İrtegün, Boral ve Çatkıç hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 221/5. maddesi uyarınca, birer yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına karar veren mahkeme, diğer 3 sanığın ise TCK'nın 58/9. maddesi gereğince, "cezalarının infazından sonra ayrı ayrı denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanması"na karar vermişti.

Yorumlar (0)