banner758

Yıllardır Trambüsü getirmeyen AKP'li belediye, gecikmeyi koronaya bağladı

AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, yıllardır bitirilmeyen tartışmalı Trambüs Projesi’nin pandemi nedeniyle geciktiğini savundu. Sayıştay denetçileri, Trambüs Projesi’nde birçok usulsüzlük tespit etmiş, kamunun zarara uğratıldığını ortaya çıkarmıştı.

SİYASET 17.12.2020, 13:29
Yıllardır Trambüsü getirmeyen AKP'li belediye, gecikmeyi koronaya bağladı

AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin “mega proje” olarak sunduğu Trambüs (Troleybüs) Projesi’nin yapımı yılan hikayesine döndü.
 

Yıllardır tamamlanmayan, Sayıştay denetçilerinin birçok usulsüzlük tespit ettiği trambüs toplu ulaşım işi, CHP’nin Şanlıurfa kökenli milletvekili Mahmut Tanal tarafından da yakından takip ediliyor.

TRAMBÜSE BU SEFER PANDEMİ ENGEL OLMUŞ!
 

Konuyu soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilen cevapta, bu sefer trambüs projesinin hayata geçirilmemesi konusunda koronavirüs salgını bahane edildi.
 

Önerge yanıtında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’dan aldığı bilgileri aktaran Bakan Kurum, 2017 yılında ihalesi yapılan işin tamamlanmama nedenlerinin pandemi süreci ve yüklenici kaynaklı gecikmeler olduğunu savundu.

Halihazırda gecikme cezalısı olarak çalışmakta olan firmaya günlük gecikme cezası müeyyidesi uygulandığını öne süren Kurum, Trambüs Projesi’nin mal alımı işinin ihale sözleşme bedelinin 69.974,640,00 TL olduğunu aktardı.

FİRMALARA ŞU ANA KADAR ÖDENEN PARA

İhale edilen işlerin nakdi gerçekleşme oranının yüzde 38,34 olduğunu bildiren Kurum, şu ana kadar metraj ve yaklaşık maliyet hazırlanması mühendislik hizmeti için K. Ulaşım şirketine 455.000,00 TL ödeme yapıldığını, yükleniciye ise 26.832.241,65 TL ödendiğini belirtti.

SAYIŞTAY RAPORU TRAMBÜS USULSÜZLÜĞÜNÜ ORTAYA ÇIKARDI

Sayıştay Başkanlığı’nın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili hazırladığı 2018 denetim raporunda, Trambüs projesiyle ilgili usulsüzlükler genişçe yer alıyor. Sayıştay raporunda, ön proje, proje ve projenin uygulanmasına dair ihale öncesi ve ihaleye ilişkin süreçlerin tamamında Kamu İhale Kanunu’nda yapılması yasaklanan birçok uygulama gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. Raporda kamunun zarara uğratıldığına işaret ediliyor.

Yorumlar (0)