Veli Ağbaba: Gerginlik Yaratıp Ekonomik Krizi Gizlemek İstiyorlar

TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba AKP Milletvekillerine seslendi; “En çok faiz ödeyen, kazancımızı, alın terimizi tefecilere, faizcilere teslim eden sizsiniz. Bu ülkenin en büyük faiz lobisi saray ve AKP”dedi.

SİYASET 12.06.2020, 11:27
Veli Ağbaba: Gerginlik Yaratıp Ekonomik Krizi Gizlemek İstiyorlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşmada AKP’nin, sürekli yeni gerginlikler üreterek ekonomik krizi gizleme çabasında olduğunu söyledi.AKP’nin yakın tarihiyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulunan Ağbaba, Dünyada ekonomik paket açıklayan ülkelerin kendi yurttaşlarına yapmış olduğu yardımın yüzde 18 civarında olduğunu Türkiye’de bu oranın yüzde 2,2 olduğunu belirtti.

YURTTAŞA EKONOMİK DESTEK DÜNYADA YÜZDE 18 TÜRKİYE’DE YÜZDE 2,2

“Eğer ülkede geziyorsanız, şehirlerinize gidip ziyaret yapıyorsanız ülkenin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu görmemek için kör olmanız lazım.”diyerek konuşmasına başlayan Ağbaba, “Var olan ekonomik kriz, pandemi dönemiyle birlikte artarak etkisini hissettiriyor. Ülkede önemli bir kriz var. Bakın, bugün açıklanan rakamlara göre işsiz sayısı 14 milyona yaklaşmış, kayıt dışılık yüzde 35 seviyesinde, her 3 gençten 1'i iş bulamıyor, hem çalışanlar hem çalışamayanlar perişan durumda. Hani "Biz çok yardım yapıyoruz." diyorsunuz ya, yardımı nasıl ölçebiliriz? Başka ülkelerin kendi yurttaşlarına ne kadar yardım yaptığına bakarak ölçebilirsiniz. Dünyada ekonomik paket açıklayan ülkelerin kendi yurttaşlarına yapmış olduğu yardım yüzde 18 civarında. Türkiye, 4,5 milyon çalışanına 6 milyar; 5,5 milyon yoksuluna 5,5 milyar para veriyor. Dünyada oran yüzde 18. Maliye ve Hazine Bakanının açıklamış olduğu ekonomik paket 500 milyar. Bu rakama baktığımız zaman, yüzde 2,2 vermişiz. Dünyayla karşılaştırın yüzde 2,2'yi. Her ulusa seslenişte "102 ülkeye yardım ettik." diyor. Söylüyorum: İşçiye ve işsize yapılan yardım toplam 11 milyar lira yani dünyaya yardım etmiş ama kendi yoksulunu unutmuş. İşsiz böyle, esnaf nasıl bakalım. Toplam 1 milyon 800 bine yakın esnafımız var, bunun ancak üçte 1'ine kredi verilebilmiş. Örneğin, kararnameyle kapatılan esnaf sayısı 252.600. 252.600 esnaf çalışmadan nasıl ödeyecek? Esnaf perişan, işsiz perişan, sokakta çalışan perişan; belki bilmezsiniz ama evinize gelen temizlikçiler perişan, aç durumda. Siz bu durumda ne yapıyorsunuz? Gerginlik üreterek, Türkiye'de demokrasiyi yok ederek bunu çözmeye çalışıyorsunuz” Şeklinde konuştu.

DEMOKRASİMİZ CİDDİ BİR SALDIRIYLA KARŞI KARŞIYA!

“Bir taraftan, seçimle alamadığınız belediyelere kayyum atıyorsunuz; diğer taraftan, Anayasa'ya aykırı olduğunu adınız gibi bildiğiniz hâlde, milletvekillerinin milletvekilliklerini düşürüyorsunuz” diyen Ağbaba, “Basın üzerinde olağanüstü baskı var. Odatv çalışanlarını, Tele1 çalışanlarını tutukluyorsunuz. Korku dağları çevrenizi o kadar sarmış ki, demokrasiye o kadar sallıyorsunuz ki, İzmir'deki Banu Özdemir'i, sizin yönettiğiniz Diyanetin hatası sonucunda, paylaşımı sonucunda tutukluyorsunuz. CHP'nin Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım'dan korkuyorsunuz. Adeta demokrasimiz ciddi bir saldırıyla karşı karşıya.”şeklinde konuştu.

“BAY KEMAL” DİYEREK BU KRİZDEN ÇIKAMAZSINIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Düşman yaratıyorsunuz. Düşman kim? Her toplantıda "Ce-Ha-Pe" Utanmasalar "Coronayı bu ülkeye Ce-Ha-Pe getirdi." diyebilirler. Derler mi derler. "Ce-Ha-Pe'ye" saldırıyorlar, demokrasiye saldırıyorlar. Yapılması gereken şey; Anayasa'ya sahip çıkacaksınız, hukuka, yargıya emir vermeyeceksiniz. Ancak bu şekilde ekonomik krizden çıkabiliriz. Yeni düşmanlar yaratarak, "Bay Kemal" diyerek bu krizden çıkamazsınız. Son zamanlarda  Maocularla maşallah aranız iyi. Aynı manşetleri atıyorsunuz, aynı konuşmaları yapıyorsunuz. Bakın, ben, size Mao'nun bir sözünü hatırlatmak isterim: "Bir çiçek açsın, bin fikir yarışsın." Ülkenin eğer ekonomik krizden çıkmasını istiyorsanız, şu anda dünyada örneği olmayan yapıcı muhalefet yapan, her krizde öneri sunan Cumhuriyet Halk Partisi ve onun Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu dinlersiniz.”ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK DOLAR LOBİSİ DE , FAİZ LOBİSİ DE SİZSİNİZ!

Ağbaba konuşmasının devamında; “Yoksulun yanında mısınız? Bu ülkede her şeyi AKP yapıyor. Yanlışı kim yapıyor? Bazen faiz lobisi, bazen dolar lobisi, bazen üst akıl, bazen dış güçler… İyi şeyleri AKP yapıyor; kötü şeyleri bunlar yapıyor. On sekiz yıldan beri ülkeyi yöneten sizsiniz. Türkiye'ye gelmiş en büyük faiz lobisi kim biliyor musunuz? En büyük faiz lobisi saray, AKP… Çünkü en çok faiz ödeyen, kazancımızı, alın terimizi tefecilere, faizcilere teslim eden sizsiniz. Bu ülkenin de en büyük faiz lobisi sizsiniz ve en büyük dolar lobisi sizsiniz. Tarihimizin en yüksek dolarını yaşıyoruz, 7 lira. Dolar lobisi de sizsiniz, faiz lobisi de sizsiniz.” Şeklinde konuştu

Yorumlar (0)