Temel Karamolaoğlu:Erdoğan iktidardan inmeye hazırlanmalı

Seçimlerde AK Parti'nin mutlak çoğunluğu yakalayamadığına dikkat çeken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamolloğlu, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye ittifakı' çıkışıyla parlamenter sisteme dönme işaretleri vermiş olabileceğini söyledi.

SİYASET 09.05.2019, 14:37
Temel Karamolaoğlu:Erdoğan iktidardan inmeye hazırlanmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri sonrası Türkiye ittifakı’önerisini ortaya atmış, MHP lideri Devlet Bahçeli ise söz konusu çıkışı Kafamızdaki soru işaretlerini çoğaltmıştır. Ülke bazlı siyasi bir ittifak olamaz. Bizim ittifakımız cumhurladır” diye eleştirmişti.

Saadet Partisi (Saadet) Genel Başkanı Temel Karamolloğlu, Ali Bayramoğlu ve Emre Bağce'nin TV5'te sunduğu Serbest Görüş programına konuk oldu. Karamaollaoğlu, Erdoğan tarafından gündeme getirilen 'Türkiye ittifakı' çıkışını ve olası senaryoları değerlendirdi.

Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye ittifakı' çıkışıyla parlamenter sisteme dönme arayışında olabileceğini söyledi. Başkanlık sisteminde iktidar olmak için mutlak çoğunluğun kazanılması gerektiğini hatırlatan Saadet Genel Başkanı, seçim sonrası AK Parti'nin çoğunluğu yakalayamadığını ve iktidarda kalabilmek için böylesi bir çıkış yapılmış olabileceğine işaret etti.

Karamaolaoğlu "'Türkiye ittifakı' ile kastedilen belki bu sistemi yeniden parlamenter sisteme dönüştürme arayışı da olabilir. Çoğunluğu (yüzde 51'i) kaybettiğiniz zaman gideceksiniz yerinize başkası gelecek. Halbuki yeri geldiği zaman (parlamenter sistemde), yüzde 46'lık bir oran sizi iktidar yapabilir. Yani iktidarda daha uzun süre kalma ihtimaliniz artar. Ancak burada da pazarlıklar devreye girecek, belli politikalarda anlaşma mecburiyetinde kalacaksınız. Bütünüyle iktidarı terk etmekden daha uygun olabilir" dedi.

ERDOĞAN İKTİDARDAN İNMEYE HAZIRLANMALI

Erdoğan'ın ittifak önerisinin iyi niyetle yapılmış olabileceğini belirten Karamaollaoğlu, MHP lideri Bahçeli'nin karşı çıkışıyla 'Türkiye İttifakı'nın belirsizliğe süreklendiğini söyledi. Saadet Genel Başkanı, Bahçeli'nin karşı çıkması sonrası Erdoğan'ın 'Türkiye İttifakı'nı bir daha gündeme getirmekte zorlanacağının altını çizdi.

Bütün yetkilerin tek bir elde toplanarak devam edilemeyeceğini vurgulayan Karamaollaoğlu "Sayın cumhurbaşkanı sorgulanmak istemiyor. En büyük mesele bu bence. Halbuki şuna hazırlanmalı: Yarın bu halk beni istemezse, ben zorla burada kalma çabasına düşmemem icap eder. Kendisini buna hazırlamazsa, kendisi sıkıntıya girer. Herkes geçicidir. Demokratik sistemde bunu gerektirir" diye konuştu.

Yorumlar (0)