PROF.DR. GAYE USLUER:UCUZ ENERJİ İÇİN ULUSAL POLİTİKALAR ŞART

Prof. Dr. Gaye Usluer, “Enerji sektöründe kamunun büyük ölçüde tasfiye edilmesi, enerji politikalarının oluşturulmasında önceliğin özel sektöre bırakılması yanlıştı. Deneyimleyerek gördük” dedi.

SİYASET 03.02.2022, 11:12 03.02.2022, 12:57
PROF.DR. GAYE USLUER:UCUZ ENERJİ İÇİN ULUSAL POLİTİKALAR ŞART

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, enerji krizine yönelik bir açıklama yayınlayarak iktidara yüklendi. Türkiye’nin petrol ve doğalgazda yüzde 95’in üzerinde dışa bağımlı olduğunun altını çizen Usluer, *“Bu yapısal bir sorun. Yerli kömür kaynaklarımızı yeterince verimli kullanamıyoruz. Rüzgâr ve güneş enerjileri başta olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları için atılması gereken adımları atamıyoruz. Enerjinin güvenli, hızlı, kesintisiz, ucuz temini için neye ihtiyacımız var? Ulusal bir enerji politikasına ihtiyacımız var. Ulusal enerji politikamız var mı? Yok”* dedi. 

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ YAŞAMSALDIR

Enerji arz güvenliğinin yaşamsal bir konu olduğunu dile getiren Usluer, *“Aslında enerji tedariği, enerji arz güvenliği yaşamsal bir konudur. İşin ekonomik boyutunun yanı sıra, siyasetle, diplomasiyle, ulusal güvenlikle ilgili boyutları da var. Fabrikaların çalışması, yurttaşların ısınması, ulaşımın sürekliliği, sağlık hizmetleri başta olmak üzere yüzlerce kamusal hizmetin devamlılığı ve daha birçok konu, doğrudan enerjiyle ilgili, enerjiye bağımlı”* diye konuştu.  

ENERJİ POLİTİKALARI YANLIŞ

İran’dan gelen gaz akışının kesilmesine işaret eden Usluer, “İran geçtiğimiz hafta teknik arıza olduğunu açıklayarak gaz akışını durdurdu. En azından bize söylenen bu. Akabinde Türkiye'de sanayi bölgelerinde kullanılan doğalgaz yüzde 40 oranında kısıtlandı. Üç günlük elektrik kesintisi uygulandı. Ulusal ölçekte farklı sektörlerden pek çok şirket, ülke genelinde üretimi durdurdu. Bu durum, Türkiye’nin enerji politikalarının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. 

KAMUCU ANLAYIŞ TERK EDİLDİ 

Kamucu anlayışın terk edilmesinin sonuçlarının yaşandığını dile getiren Usluer, *“Enerji sektöründe kamunun büyük ölçüde tasfiye edilmesi, enerji politikalarının oluşturulmasında önceliğin özel sektöre bırakılması yanlıştı. Deneyimleyerek gördük. Ne yazık ki AKP’nin yanlış politikalarının ağır maliyeti ile yüzleştik. Ne yazık ki kritik sektörlerde dışa bağımlılık, kamucu anlayışın terk edilmesinin maliyetini önümüzde ki günlerde görmeye devam edeceğiz”* dedi.

Yorumlar (0)