banner773

Osman Baydemir: 7 Haziran’dan sonra Erdoğan’a teklif götürdük

Osman Baydemir, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra HDP’nin Erdoğan’a çözüm sürecinin devamını şart koşan bir ‘destek’ teklifiyle gittiğini açıkladı. Baydemir, “Çözüm sürecinin devam etmesi şartıyla, AKP-CHP koalisyonuna veya AKP azınlık hükümetine destek veririz” teklifinin sunulduğunu belirtti.

SİYASET 14.11.2020, 14:03
Osman Baydemir: 7 Haziran’dan sonra Erdoğan’a teklif götürdük

Bir dönem HDP sözcülüğünü de yürüten ve şu an kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle İngiltere’de yaşayan Osman Baydemir, 7 Haziran 2015 seçimlerinden ardından başlayan sürece dair önemli açıklamalarda bulundu.

Diken’den Kemal Göktaş’ın sorularını yanıtlayan Baydemir, HDP’nin çözüm sürecinin devam etmesi koşuluyla AKP’ye ‘koalisyona ve azınlık hükümetine destek’ teklifi götürdüğünü söyledi.

Baydemir, eski HDP’li milletvekili Celal Doğan aracılığıyla aracılığıyla iletilen teklifi reddeden Erdoğan’ın, “Siz göreceksiniz” anlamına gelen bir yanıt verdiğini anlattı.

Baydemir, AKP’nin çözüm sürecini neden bitirdiği sorusuna ilişkin olarak şunları söyledi:

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’LA SÜRECİ İSTİŞARE ETTİK

“ 7 Haziran seçiminden sonra, o zamanki eş başkanlarımız Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekilleri ve grup başkan vekillerinin de olduğu bir heyetle birlikte bu süreci istişare ettik. Ülkenin maruz kalabileceği tehlikeleri okumaya çalıştık. En sonunda Erdoğan’a bir temsilci gönderme kararı aldık. Sayın Celal Doğan, bunun üzerine Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Haziran sonu temmuz başı idi sanırım.

Bizim teklifimiz şuydu: Milletin çıkan bu iradesine saygı gösterilmezse ülkenin karanlık zemine gideceğinden duyulan endişe ifade edildi. Çözüm süreci devam etsin ne olursa olsun, bu kayıtla her türlü desteği vermeye hazırız. Dilerseniz CHP ile koalisyon kurun, kürsü, sandalye bürokraside talebimiz olmaksızın destek veririz. Yeter ki çatışmasızlık zemininden vazgeçmeyin. İkinci olarak CHP ile anlaşamazsanız azınlık hükümeti kurun, yine çatışmasızlık zemininde kalmak şartıyla azınlık hükümetine de hiçbir şey talep etmeksizin destek vermeye hazırız. Üçüncü olarak, siz hazırsanız ve bu iki yöntemi de yapamıyorsanız, bizimle koalisyon kurmak istiyorsanız, herhangi bir bakanlık pazarlığı yapmadan, çatışmasızlık süreci korunsun, yeni Anayasa yapılsın, biz sizinle koalisyon kurmaya hazırız. Bu üç talep iletildi. Aldığımız yanıt bugünkü Türkiye idi. Bize ‘Siz göreceksiniz’ dedi ve ülke bu sonucu gördü.”

‘DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİNİN ETKİSİ YOK’

Baydemir, çözüm sürecinin bitmesinde Demirtaş’ın söylediği “Seni başkan yaptırmayacağız” sözünün de bir etkisi olmadığını öne sürerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bazı şeyler vardır ki vebali çok büyüktür. Bugün Demirtaş’ın, Yüksekdağ’ın, belediye başkanlarının, vekillerin cezaevinde oluşunun en büyük nedeni 2015’den sonra hükümetin Ortadoğu coğrafyasında Kürt düşmanlığı konusunda devletin statükocu kesimleriyle yaptığı ittifaktır. Bunun ne ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ cümlesi ile ne de koalisyon kurmayız açıklaması ile bir ilgisi vardır. Bütün bunlar gündelik propagandadan ibarettir. Çoktan kararlarını vermişlerdi: Kürt, anasını görmeyecek.”

NE OLMUŞTU?

7 Haziran 2015 seçimlerinin sonucunda AKP, tek başına iktidar kurma olanağını kaybetti. Yürütülen koalisyon görüşmelerinden de sonuç çıkmayınca, 1 Kasım 2015’te bir kez daha seçim gerçekleştirildi. AKP, 7 Haziran’dan sonra yeniden şiddetlenen çatışma ortamında oylarını artırarak yeniden tek başına iktidar oldu. Bu süreçte, Suriye’nin kuzeyinde Kobane’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak AKP ile Kürt hareketi arasındaki gerilim de arttı. İktidar, Kobane’deki bir Kürt inisiyatifine karşı çıkarken, Kürt hareketi ise çözüm sürecinin Kobane’ye bağlı olduğunu belirten açıklamalarda bulunmuştu.

Yorumlar (0)