Optimar'dan “En beğendiğiniz siyasetçi” anketi: İşte Erdoğan’ı en çok zorlayan isim

Optimar'ın ocak ayı anketinde "En beğendiğiniz siyasetçi" sorusuna yüzde 31.1'le AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıtı verilirken, ikinci sırada ise yüzde 8'ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yer aldı.

SİYASET 26.01.2021, 17:54 26.01.2021, 17:51
Optimar'dan “En beğendiğiniz siyasetçi” anketi: İşte Erdoğan’ı en çok zorlayan isim

Yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar'ın ocak ayı anket sonuçlarını köşesine taşıdı.

Selvi'nin kaleme aldığı anket sonuçlarına ilişkin yazısı şöyle:

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ

“En beğendiğiniz siyasetçi” anketinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 31.1’le açık ara önde yer alıyor. Onu cezaevinde olmasına rağmen 8’le Selahattin Demirtaş takip ediyor. Daha önce ilk sıralarda Ekrem İmamoğlu gelirdi. İmamoğlu, 7.1’le dördüncü sıraya gerilemesine rağmen önemini koruyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise birkaç basamak ilerleme sağlamış. Akşener 7.4’le İmamoğlu’nun bir tık üstünde kalıyor. Geçen yıl anketlerde yer almaya başlayan Mansur Yavaş ise 6.5’le İmamoğlu’nun ardından beşinci sırada görünüyor.

MUHARREM İNCE’NİN ORANI

CHP’den ayrılarak yeni parti kurmaya hazırlanan Muharrem İnce’nin oranı da fena değil. İnce, 3.3’le Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin ardından sekizinci sırada ama Abdullah Gül’ün bir basamak üstünde yer alıyor.

İMAMOĞLU KILIÇDAROĞLU KARŞILAŞTIRMASI

Dikkatle değerlendirilmesi gereken bir veri de CHP seçmeninin Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu konusundaki tercihi. CHP’lilerin en beğendiği siyasetçi anketinde Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nu üç puan geçerek ilk sırada yer alıyor. Yüzde 31.7’yle Ekrem İmamoğlu birinci sırada gelirken, Kılıçdaroğlu 28.6’da kalıyor. İlk başlarda Mansur Yavaş’a mesafeli duran CHP seçmeni ısınmaya başlamış. Kılıçdaroğlu’ndan sonra gelen isim yüzde 18.9’la Mansur Yavaş.

EN DÜŞÜK ORAN HANGİ LİDERE ÇIKIYOR?

Partilerle liderler arasında güçlü bir bağ var. Ama bu CHP’de tam tersine. AK Partililerin 78.9’u, HDP’lilerin yüzde 86’sı, İYİ Partililerin 70.7’si MHP’lilerin 59.7’si liderlerini işaret ederken, bu oran en düşük CHP’de. CHP’lilerin sadece 28.6’sı en beğenilen lider olarak Kılıçdaroğlu’nu seçiyorlar.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Optimar anketinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geniş yer ayırmış. Ben anketin karşılaştırmalı bölümlerini paylaşmak istiyorum.

ERDOĞAN-GÜL

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde son turda Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül kalsa oyunuzu kime verirsiniz” diye sorulduğunda yüzle 43.5’le Erdoğan çıkıyor. Abdullah Gül diyenlerin oranı 20.3’te kalırken, kararsızların oranı 36.1 çıkıyor. İlginç olanı, AK Parti’den Abdullah Gül’e oy gitmiyor.

Yorumlar (0)