Ömer Çelik: Libya'ya kimseyle çatışmak için gitmiyoruz

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısıyla ilgili açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Libya'ya 'kimseyle çatışmak için değil meşru hükümetin daveti üzerine gidildiğini' söyledi.

SİYASET 06.01.2020, 19:24
Ömer Çelik: Libya'ya kimseyle çatışmak için gitmiyoruz

Merkez Yürütme Kurulu toplantısıyla ilgili açıklama yapan  Ömer Çelik, kadın karşı şiddetle mücadele konusunda bakanlıkların 75 maddelik bir eylem planı ortaya koyduğunu belirtti.

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi

İran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesiyle ilgili de konuşan Ömer Çelik yaşanların güvenlik ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Çelik konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Irak'ın geleceğine her zaman Irak halkı karar vermelidir. Irak halkının  her zaman yanındayız. Irak'ta kuşatıcı, bütünleyici yapının destekçisiyiz. Şiddet döngüsünü arttıracak eylemlerden uzak kalınmalı. İranlı Komutan Süleymani'nin öldürülmesi Ortadoğu coğrafyasındaki ve uluslararası ilişkiler denklemini doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurdu.  Irak'ın, bölgemizin, dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından olumsuz sonuçlar doğuracak gelişmeler tetiklenmiştir. ABD açısından baktığımızda ABD tek bir devlet üzerinden bölgeye bakarsa istikrarın yakalanması mümkün olmayacaktır. "

'Türk askeri an itibariyle Libya'ya ayak bastı mı?'

Libya tezkeresiyle ilgili açıklamada bulunan Ömer Çelik "BM'nin meşru kabul ettiği yapıyı destekliyoruz. Meşru olan bir hükümetin daveti üzerine bölgede bulunacağız. Kimseyle çatışmak için orada değiliz. Libya'da Meşru yapıyı korumak ve hukuk içerisinde hareket etmek isteyen unsurlara Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitim verilecektir" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ömer Çelik, Türk askeri an itibariyle Libya'ya ayak bastı mı sorusuna 'Cumhurbaşkanı Erdoğan girişlerin başladığını söyledi. Ayrıntılı bir bilgi şu an vermem söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde başka aşamalara geçildiği zaman bilgi vereceğiz' yanıtını verdi. 

'Kanal İstanbul Monrö'ye aykırı değil'

Kanal İstanbul Projesi'nin  Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çelişmediğini ifade eden Ömer Çelik, "Kanal İstanbul Montrö ile çelişmiyor. Seyrü sefer serbestisi aynen korunacak. Geçişlerde Montrö'ye aykırı bir konum olmayacak" dedi.

Yorumlar (0)