banner773

Nusret Bayar: İşsiz kalan kadınlar daha çok şiddet görüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, İl Başkanlığı bünyesindeki Sosyal Hizmet ve Sosyal Politikalar Komisyonu’nun çıkardığı raporları değerlendirdi. İşten çıkarılan kadınların evde daha çok şiddete maruz kaldığını ifade eden Başkan Bayar, “Kadınlar üretimde ve istihdamda sürekli var olmalıdır” dedi.

SİYASET 24.11.2020, 16:56
Nusret Bayar: İşsiz kalan kadınlar daha çok şiddet görüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, CHP Antalya İl Başkanlığı bünyesinde kurulan Sosyal Hizmet ve Sosyal Politikalar Komisyonu’nun çalışmalarını değerlendiren ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü mesajı içeren açıklamalarda bulundu. İl Başkanı Nusret Bayar tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında komisyon raporlarının yanı sıra kadınların istihdam konusunda yaşadığı sorunlar için çözüm önerilerine yer verildi. Komisyon tarafından hazırlanan raporda; kadınların işsiz kalmasıyla birlikte evde daha çok şiddete maruz kaldığı, işe alım ve işten çıkarmalarda kadın-erkek eşitliğine özen gösterilmediği ve 1 milyondan fazla kadının kayıt dışı işsiz olduğu belirtildi.

Başkan Bayar’ın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi;
“İl Başkanlığımız bünyesinde kurulan Sosyal Hizmetler ve Sosyal Politikalar Komisyonumuzun, DİSK’in verilerinden de faydalanarak hazırladıkları raporda yer alan bilgilere göre; 12 milyon kadın ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi. 1 milyondan fazla kadın kayıt dışı çalıştırılıyor. Erkekler kadınlardan %8 daha fazla kazanıyor. 250 bin kadının iş bulma ümidi kalmadı. Çalışmaya hazır olanlarla birlikte kadınlarda işsiz sayısı 3 milyonu aşıyor. TÜİK’in yönetimine göre kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan çalışanlar iş aramadıkları için işsiz sayılmıyor. Kadınlar sigortasız ve güvencesiz şekilde evlere, apartmanlara temizliğe giderek gelir elde ediyor. Ayrıca yapılan birçok araştırmaya göre pandemi sürecinde kadınlara ve çocuklara yapılan psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddetin de arttığı görülmüştür.”

“İşten Çıkarmalarda Kadınlar Öncelikli”

“Güncel istatistikler ile pandemi sürecinde ilk işten çıkarılanların kadınlar olduğu ve bu durumun kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği derinleştirdiği ortadadır. Komisyon olarak yaptığımız değerlendirme toplantısında; siyasi partiler kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri için bazı öneriler hazırladık. Bunlar; kadınların istihdam edilmesi ve çalışma hayatında yaşanan eşitsizliklerin giderilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin yapılması, işten çıkarılmalar söz konusu olduğunda kadın ve erkekler arasında eşitlik ilkesi ile davranılması, kadın istihdamının çok olduğu işletmelere özel vergi indirimleri gibi teşvik edici yasal düzenlemelerin getirilmesi, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin sosyal yardımlar biriminde kadınlara gerekli ekonomik desteği sağlanmasına yönelik öneriler. Kadınlar kesinlikle üretimde ve istihdamda var olmalıdır. Kadınların toplumdaki varlığını ve mücadelesini görmezden gelen, kadına gösterilen psikolojik şiddeti normalleştiren zihniyetler; buna yönelik uygulamalara derhal son vermeli ve kadın erkek eşitliği baz alınarak hareket edilmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak evde, işte ve sokakta; sözlü, psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddet gören tüm kadınların mücadelelerine sonsuza dek destek olacağız”

Yorumlar (0)