Numan Kurtulmuş'tan iptal edilen İstanbul seçimi yorumu: Küsmüş seçmen için telafi imkânı ortaya çıktı

"Bu seçimde tek tek insanlarla olan temas belirleyici olacak"

SİYASET 24.05.2019, 13:36
Numan Kurtulmuş'tan iptal edilen İstanbul seçimi yorumu: Küsmüş seçmen için telafi imkânı ortaya çıktı

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, partisinin talebi doğrultusunda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) iptal kararı verdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. 23 Haziran'da tekrarlanacak olan İstanbul seçiminde kızmış, küsmüş, rahatsız olmuş seçmen için telafi imkânı ortaya çıktığını söyleyen Kurtulmuş, "Sandığa gitmeyen seçmenimiz pişmanlık duygusu içinde" ifadesini kullandı.

Sandık kurullarının yasa dışı şekilde oluşturulduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Aldıkları karara nasıl itibar edeceğiz" dedi.

Sekiz yılın ardından Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesine ilişkin olarak, "İstanbul seçimleriyle ilgisi olup olmadığı" ve "yeni bir sürecin başlangıcı olabileceği" şeklindeki yorumlara yanıt veren Kurtulmuş, "Her şeyi seçime endeksleyemeyiz. Avukatlarla görüşme meselesinin İstanbul seçimlerinin gölgesinde değerlendirilmesi son derece yanlış, bu hukuki bir konu" diye konuştu.

Milli Güvenlik Bakanı Hulusi Akar'ın açıkladığı yeni askerlik sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş'un açıklamasından satır başları şöyle:

YSK bir mahkeme niteliğinde, her karar oy birliği ile alınmıyor. İptal nedeni seçim kurulu ve sandık kurulları ile ilgili durum. Sandık kurullarının yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle böyle bir karar verilmiş. Oyların sayım dökümüyle ilgili bir durum da var. Bazı sandıklarda oy yok, bazı sandıklarda AK Parti'nin oyları kaydırılmış. YSK siyasi bir organ değil, YSK CHP adayından seçimi alıp AK Parti adayına vermiş değil.

Seçimle ilgili şaibe oluşmuş bir kez daha millete gidelim diyor. Seçimi kazanan birinin mazbatasının başkasına verilmesi değil üzerinde gölgeler bulunan bir sonuç olduğuna karar verilmiş. Bundan sonra söz ve karar milletin. Kanuna aykırı şekilde oluşturulan kurulun yaptığı sayıma nasıl itibar edeceğiz?

Kızmış veya küsmüş seçmenimiz pişmanlık duygusu içerisinde. Ne kadar çok insan sandığa giderse demokrasinin standardını yükseltmiş olur. Bu seçimde tek tek insanlarla temas belirleyici olacak. Binali Yıldırım aktif bir seçim kampanyası yürütüyor. Yüzyüze herkese dokunarak kim kime nazı geçiyorsa bunları anlatabileceğimiz bir seçim kampanyası olacak.

"(Sandık güvenliği) AKP’nin bazı yerlerde eksiklikler olduğunu görüyoruz. Bundan sonra daha güçlü bir şekilde, her sandıkta mutlaka ana kademeden üyelerin olmasını arzu ederiz. Bu seçimlerde bunların üzerine detaylı bir şekilde gidiyoruz. Sandıklara gençlerimiz, kadınlarımızla beraber sahip çıkacağız. Bir oyun bile kaydırılmasına izin vermeyeceğiz.

"Ne kadar çok insan sandığa giderse, kime oy vereceğinden önce demokrasinin standardını yerine getirmiş olur. Bununla ilgili de özel bir çalışma yapılıyor. 

"Bu seçim tek tek insanlarla olan temas belirleyici olacak"

"Bu seçim tek tek insanlarla olan temas belirleyici olacak. Bütün teşkilatımız burada. Anadolu’daki teşkilatlarımız buraya gelerek hemşehrilerine seçimin önemini anlatacak.

Yeni askerlik sistemi

17 yıllık iktidara rağmen AK Parti reformculuğu bırakmıyor. Ortaya mükemmele yakın bir sistem kuruldu. Sistemin ruhunda, bedelli askerlik yasası değildir. Askerlikte reform yasasıdır. Paralı askerliğe geçmek hiç değildir. Mühim olan profesyonel orduya sahip olmaktır. Mesleği bu olan, uzman olan ordunun kurulabilmesidir. Bu orduya geçişle ilgili hazırlıklar epeydir devam ediyordu. Her gencimiz 6 aylık askerlik yapacak. İsteyen gençlerimiz 6 maaş astsubay maaşını ödeyerek 5 aylık kısmında muaf olacak. Askerlik havuzu için üç kanal oluşturuluyor, er ve erbaşlar, yedek astsubaylık diğeri de yedek subaylık. Temel meselesi uzmanlaşmayı sağlayan bir yapıya doğru geçiyoruz. Ben bunun bedelli askerlik değil, askerlikte reform olarak görülmesini isterim.

Büyük bir değişiklik 15 Temmuz'dan önce yapıldı. Önemli olan TSK'nın havuzunu nitelikli bir şekilde doldurabilmektir. Bu havuzun farklı kaynaklardan beslenmesi önemli. 

"İmralı’da avukat görüşmesinin sağlanmasının politik bir alana çekilmesine karşıyım"

"(Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi) Bizim yanlış bir alışkanlığımız var. Her şeyi seçime endeksleyemeyiz. Bir taraftan seçim olur bir taraftan da Türkiye’nin ilerinin düzgün bir şekilde yürütülmesi söz konusu. Öcalan gelişmesinin İstanbul seçimlerinin gölgesinde değerlendirilmesi son derece yanlıştır. Bu hukuki bir durum. Nihayetinde ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası alan terör örgütü İmralı’da bulunuyor. Bazı zamanlarda görüşmeleri kısıtlanıyor, bazen izin veriliyor. Bu sadece bugün değil dün de böyleydi. Kaldı ki biz artık bu tür şeyleri de geride bırakmamız lazım. İmralı’da avukat görüşmesinin sağlanmasının çok politik bir alana çekilmesine karşıyım. Bazı talepleri olabilir, bunlar herhangi bir mahkûmun avukatıyla görüştüğünde söyleyeceği taleplerdir.

"(AKP’nin karar organlarında enflasyona dair ne gibi beklentiler var?) Türkiye’nin bu nüfusu ile karşı karşıya kaldığı tehditlerle asgari yüzde 5 büyümesi lazım. Maalesef bir taraftan manipülasyonlar devam ediyor. İnşallah 2020 dengeleme süreci başarılı bir şekilde gidiyor, 2020’de Türkiye’nin yüzde beşlerde büyümeyi hedeflenmesi lazım. Şu anda çok zor. Önce dengeli bir büyüme ardından yüzde beşlere gelmek lazım.

Enflasyon tek başına bir gösterge değildir. Milletimizin alım gücünün korunarak enflasyonun dengede tutulması önemlidir."

Yorumlar (0)