Millet Bahçesi için Bursa'da 30 yıllık dernek sokağa atıldı

Bursa’da Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD), kendi imkânlarıyla yaptırdığı ve 30 yıldır kullandığı binasından, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Millet Bahçesi’nin ikinci etabı kapsamında yıkılacağı gerekçesiyle çıkarıldı.

SİYASET 02.12.2020, 14:29 02.12.2020, 14:34
Millet Bahçesi için Bursa'da 30 yıllık dernek sokağa atıldı

Ülke genelinde teşkilatı olup da genel merkezi Bursa'da olan tek meslek kuruluşu olan Anadolu Spor Gazetecileri Derneği'nin (ASGD) binası elinden alındı.

Bursa'da Atatürk Stadyumu yıkılarak yerine yapılan Millet Bahçesi’nin açılış törenine telekonferans yöntemiyle katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Burası biraz küçük olmuş” ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 42 dönüm olan Millet Bahçesi'ne 18 dönüm alanın daha katılacağını duyurmuştu.

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Millet Bahçesi’nin yanında bulunan Atatürk Spor Salonu, yüzme yavuzu ve ASGD binasını projeye dâhil ederek yıkım kapsamına aldı. 1992 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan kiraladığı arsa üzerinde kendi olanaklarıyla yaptırdığı tesisi yaklaşık 30 yıldır kullanan ASGD’ye Osmangazi Kaymakamlığı tarafından tahliye yazısı gönderildi ve direnilirse zor kullanılarak boşaltılacağı bildirildi.

MAHKEME ÖNCE İHTİYATI TEDBİR VERDİ, SONRA KALDIRDI

ASGD'nin açtığı davada itirazı değerlendiren Bursa 8.Sulh Hukuk Mahkemesi ilk etapta, kaymakamlık aracılığıyla tahliyenin mümkün olmadığını ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını belirtip, ‘ihtiyatı tedbir kararı’ vererek tahliyeyi durdurdu. Ancak idarenin itirazı nedeniyle bir ay sonra ihtiyati tedbir kaldırıldı ve yıkım kararı yeniden uygulamaya konuldu.

 Ocak ayından bu yana tahliye süreci yaşadıklarını belirten ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, tesisi restore edeceğini taahhüt eden Büyükşehir Belediyesi’nin sözünü tutmadığını ve derneğin tüm taleplerine rağmen herhangi bir alternatif de sunmadığını söyledi.

“BÜYÜKŞEHİRİN BASKILARINA GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ BOYUN EĞDİ”

31 Aralık 2020'de biten kiralama protokolünün prosedür gereği yenilenmesi için talepte bulunduklarını aktaran Erdoğan, yaşananları şöyle anlattı: “Gençlik ve Spor Bakanlığı uygun bularak Bursa İl Müdürlüğü'ne tesisi yeniden ASGD'ye kiralama yetkisi verdi. Ancak sonrasında ne olduysa oldu, Büyükşehir Belediyesi bizim tesisimizi de Millet Bahçesi 2. Projesi kapsamına aldı ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne baskı yapılarak tahliye etmemizi istedi. Kendisine hayırlı olsun ziyaretine gittiğimizde ASGD'nin hakkının korunması gerektiğini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Salih Beşparmak da dirayet gösteremeyip bu baskılara boyun eğdi.”

BELEDİYE BAŞKANI GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yüz yüze görüşme taleplerine karşılık vermediğini anlatan Erdoğan, “'Alakamız yok' dediği yere Millet Bahçesi yapan ve resmen sokağa atılan ASGD'ye verilen 'devlet sözünün' üzerine yatan Başkan Aktaş'ı önce Allah'a sonra merhamet sahibi tüm vicdanlara havale ediyoruz. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün verdiği, tesisi yeniden kiralama yetkisini kullanmayıp, 'Alinur Aktaş'la al gülüm, ver gülüm, git gülüm, yık gülüm!' paslaşmaları sırasında oluşan büyükşehirin baskılarına boyun eğen Spor İl Müdürü Salih Beşparmak'ı da 'ibretlik' kararından ötürü kınıyoruz” diye konuştu.

“ASGD'nin gidecek başka bir yeri yok” diyen Erdoğan, bölgenin en yüksek arsa kira bedeli üzerinden son ödenen yıllık kira tutarının 58 bin 900 lira olduğunu belirterek, tahliyeye ve yıkıma rağmen yargı sürecini takip edeceklerini söyledi.

Yorumlar (0)