Kılıçdaroğlu: Hükümet kendi vatandaşından #dolar üzerinden borç alıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın Kanaat Önderleri ve Muhtarlar Buluşması'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, israfın haram olduğunu söyledi, "vergi toplayan hükümetin hesap vermesi lazım" dedi. Kılıçdaroğlu, "TL eriyor... Türkiye Cumhuriyeti devletini yöneten hükümet kendi vatandaşından dolar üzerinden borç alıyor. Buna ilk günah denir iktisatçılar arasında. O günah işleniyor şimdi. Hani milliyetçilik, hani vatanseverlik?" diye sordu.

SİYASET 03.06.2021, 12:39 03.06.2021, 12:51
Kılıçdaroğlu: Hükümet kendi vatandaşından #dolar üzerinden borç alıyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Devleti yönetenler milletine hesap vermek zorundadır. Hesap vermeyen bir siyaset demokrat olamaz. Vatandaş vergimi veriyorum diyorsa, o parayı harcayan idarenin de hesap vermesi lazım. 

Yol yaptınız güzel. Sadece soruyoruz, kaça yaptınız? Bunun cevabını alamıyoruz. Devlet sırrı... Noldu da devlet sırrı oldu? Bir soru sorduk 128 milyar dolar nerede diye. En basit soru. Merkez Bankası evet döviz satardı, sonra bunu kendi internet sitesine koyardı biz de öğrenirdik. 128 milyar doları satan Merkez Bankası değil, birinci soru o. Kanunla bu yetki Merkez Bankası'na verilmiş. Para milletin parası. Devleti yönetenler şunu söylüyor, Merkez Bankası'nın parasının nereye gittiği sorulur mu diyorlar. E sorulur, bütün demokrasilerde sorulur. 

Niye bu soruyu soruyorsunuz? Pek çok alanda sorunumuz var. TL eriyor... Türkiye Cumhuriyeti devletini yöneten hükümet kendi vatandaşından dolar üzerinden borç alıyor. Buna ilk günah denir iktisatçılar arasında. O günah işleniyor şimdi. Hani milliyetçilik, hani vatanseverlik? Bu tabloyu sizler yaşıyorsunuz, ben de yaşıyorum. Biz buhranı nasıl aşacağız... 

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Milletin omuzlarına yüklenen yük her geçen gün artmasın. Bunun için çağrı yaptım, sandığı koyun milletin önüne seçim yapalım. Kimse vatandaştan korkmasın, kaçmasın. Bu olmaz diyorlar. Bu olmazsa, vatandaş bu yükü daha çok çekecek ve yük giderek artacak. Enflasyon rakamları artıyor, bunun yükünü kim çeker... Vatandaş çeker, esnaf çeker. Asgari ücret verdiler eridi gitti. Adı konmamış vergidir enflasyon, vatandaştan alırsınız bunu. Kamu ürünlerine zam yaparsınız alırsınız. Buradan Türkiye'nin çıkması lazım. Türkiye'yi buradan çıkaracak iktidarın belli stratejilerinin olması lazım. 

EKONOMİ

Çiftçiyi ayağa kaldırmanın yolu, kırsala bizim sözümüzdür, eğer tarım yapılıyorsa mutlaka her köye bir ziraat mühendisi görevlendireceğiz. Hayvancılık varsa, veteriner tahin edeceksin oraya. Dışarıda işsiz var bir sürü insan, niye bunları yapmıyorsunuz. Para yok ödeyemeyiz... E elin adamına ödüyorsun. 

Mahvettiler üniversiteleri. Farklı düşündü diye üniversite hocalarının çoğunu KHK ile üniversitenin dışına attılar. Üniversitelerin her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı yerlerdir. Devleti yöneten bir kişi bunu bilmiyorsa, o kişinin devlete vereceği hiçbir fayda yoktur. Farklı düşünceden kopmamak lazım. 

128 milyar dolar nerededir sorulur mu diyor... Soru sormanın insan için vazgeçilmez olduğunu hala bilmiyorlar. Soru sorduğunuz zaman bir ülkede kalkınma olur.

Eğer üniversitelerde farklı düşünen insanları cezalandırırsanız orada büyümeyi sağlayamazsınız.

Parlamento... İşlevini yitiren bir kuruma dönüştü parlamento. Çıkın sorun bakalım bakan isimlerini. Kaç kişi sayabilir... Hesap soruyoruz, bakan yok. Niçin? Rejim değişti, her şey Saray'da. Sosyal devlet anlayışının içini boşalttılar. 

Bütün kötülüklerin anası işsizliktir. Bunun da çözülmesi lazım... Ve sürdürülebilirlik, bu başarı hikayesini sürdürmemiz lazım. 

Şimdi bilgi çağını kaçırırsak çok daha ağır faturalar öderiz. Şimdi her saniyede bir sürü buluş var. Türkiye bu buluşların neresinde? Siyasetçi olmak ahlıklı olmak demektir, siyasetçi halkı kandırmaya başlarsa ondan siyasetçi çıkmaz ve ülkeye faydası olmaz. 

Asla umutsuz olmayın bunların hepsi düzelecek. Hepsini düzeltmeye kararlıyım. Benim siyasetten hiçbir beklentim yoktur, tek isteğim var bu ülkede kimliği ne olursa olsun, her evde huzurun olmasıdır. Bunun mücadelesini veriyorum. 

Türkiye'yi aydınlığa çıkaracağız. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'i kurduğunda bütün mazlum ülkelerin önderi oldu. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına giriyoruz, ikinci yüzyılda tarihin bize yüklediği sorumluluklar var. Yenilc, ahlaklı, akılcı, halkını düşünen, her kuruşun hesabını veren yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı var. Bunu sizlerin her alanda anlatmanız lazım. 

Sözüm var, bu ülkede yoksulluğu bitireceğim. Bu ülke, çok zengir bir ülke, kaynakları zengin olan bir ülke. İnsan kaynağı da çok zengin olan bir ülke. Genç nüfus aslında en büyük zenginliğimizdir, en büyük zenginliğimizi heder ediyoruz. Taşı sıksa suyunu çıkarır ama işsiz. Olmaz... Bu tabloyu değiştireceğiz. 

Yorumlar (0)