Kılıçdaroğlu: Haram yemeyeceğiz, haram yedirmeyeceğiz. Her kuruşun hesabını soracağız

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Parti Meclisi (PM) açılış konuşmasında 'sözde cumhurbaşkanı' söylemine getirilen eleştirilere yanıt veriyor.

SİYASET 12.01.2021, 12:30 12.01.2021, 12:33
Kılıçdaroğlu: Haram yemeyeceğiz, haram yedirmeyeceğiz. Her kuruşun hesabını soracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Parti Meclisi açılış konuşmasında 'sözde cumhurbaşkanı' söylemine getirilen eleştirilere yanıt veriyor.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması KRT TV'de canlı yayınlanlıyor.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Siyaset kurumunun temel görevi sorunları çözmeye kilitlenmesidir, odaklanmasıdır. Kısır tartışmaların Türkiye'ye hiçbir şey kazandırmayacağını artık herkesin çok iyi bilmesi lazım.
CHP olarak biz ne söylüyorsak yüzde yüzü doğrudur. Çünkü biz her alanda, her yerde halkın nabzını birebir tutan partiyiz.
İster Hakkari'de, ister Rize'de, Manisa'da, Almanya'da, Fransa'da bir yurttaşımız varsa sorununu mutlaka bir şekliyle bize aktarır.

Taşeron işçilerin sorunlarını dile getiren kim, biziz. Evlere temizliğe giden kadınların sorunlarını dile getiren kim, biziz. Üniversite öğrencilerin sorunlarını dile getiren kim, biziz. İşsizlerin sorununu dile getiren kim, biziz. Esnafın, kahvecinin, kasabın sorunlarını dile getiren kim, biziz.
İktidarın bize teşekkür etmesi lazım. Ama derin bir yarılma var Türkiye'de. Nedir o yarılma? Sarayın gündemi ile halkın gündemi ayrı. İki farklı gündem var Türkiye'de. Bir yapay, bir de gerçek gündem. Biz Türkiye'nin yapay gündemlerle zaman kaybetmesini istemiyoruz. Erdoğan'a açık çağrı yapıyorum, işsizliği, yoksulluğu yapay gündemlerle çözeceksen, oturup konuşalım.

Atık soğanlardan, çürüklerden acaba sağlam bir iki tane bulabilir miyim diye oturmuş kadınlar bir şekilde evlerine, mutfaklarına malzeme bulmaya çalışıyorlar. Bu gerçek gündem acaba iktidarın, sarayın gündeminde mi? Asıl soru bu. 

Keçiören'de oturan vatandaşın gündeminde olur, sarayda oturan kişinin gündeminde böyle bir şey olmaz. Çünkü saray Türkiye'yi görmüyor, gerçek gündemden tamamen kopmuş durumda.

Hangi Ak Parti Milletvekili çıkıp da TBMM'de esnafın sorunlarını anlattı? Ak Partiye, MHP'ye oy veren vatandaşlarıma sesleniyorum; gün beraber düşünme, dertleri birlikte çözme günüdür. Çöpten yiyecek toplayan kadın bizim vatandaşımız, bizim kardeşimiz. Çocukları bizim evladımız. O soruna siyaset kurumu kayıtsız kalırsa görevini yapmıyor demektir.

Asıl görev iktidara destek veren Ak Parti ve MHP'ye aittir. Siz sorunları çözmek için TBMM'ye getirdiniz de karşı mı çıktık? Tam tersine bizim getirdiklerimizi reddettiniz. Bunların yatacak yeri yoktur. Sefaletten de, açlıktan da bunlar sorumludur. 

Onlar esnafa gidemiyorlar, biz gidiyoruz. Onlar konteynerden çöp toplayan, kağıt toplayan, yiyecek toplayan kadınları görmüyorlar. Biz görüyoruz ve konuşuyoruz. 65 yaşındaki kadın otobüse binemiyor, 'Nasıl geçineceğim' diye isyan ediyor, görmüyorlar. İktidar sahipleri Türkiye'nin gerçek gündemini görmüyor. Devleti çürütmeye başladılar.

TUİK açıklama yapmış, 2021 yılında işsizliğin azaldığını söylüyor. Tam komedi. Yahu arkadaşlar, siz gerçekleri görmüyor musunuz? Milyonların açlığını, sefaletini görmüyor musunuz? Her yaştan, her eğitim düzeyinden on binlerce işsiz var.

Bir çiftçiyi düşünün. Boğazından kesiyor, oğlunu-kızını üniversiteye gönderiyor. Okusun, elaleme muhtaç olmasın, alınteriyle kazansın diye. O çocuk bitiriyor üniversiteyi. Şimdi işsiz. Bu ailenin dramını bilen var mı? Biz biliriz, onlar bilmezler.

İktidar sahipleri Türkiye gerçeğinden koptular. Türkiye gerçeği ayrı, iktidar sahiplerinin gerçeği ayrı. Türkiye gerçeğinde açlık var.

Otoyol yaptık, havaalanı yaptık diyorlar. Hayır, onları başkaları yaptı, sende kefil oldun. Vergi verenlerin torunlarını borçlandırdın. Sen ne yaptın arkadaş? Bana de ki, Kars'ta, Bitlis'te, Kırşehir'de, Çankırı'da şu fabrikayı kurdum... Tek bir fabrika bile kurmadılar. Nereye gitti bu paralar?

83 milyonu bir avuç tefeciye mahkum ettiler. Hepimizi, açlık çekenler dahil, bir avuç tefeciye mahkum ettiler. Paralar faizcilere gitti. 18 yıldır ekonomiyi faiz ve dövizle yönetiyorlar. Özel sektör olmasa, kimsenin yatırım yaptığı yok.
Yerli ve milliyiz diyorsun. Peki, öyleysen niye gidip yabancılara yatırım yapsın diye el avuç açıyorsun?
Sizin yatacak yeriniz var mı? Sizde vicdan var mı? Sizde liyakat, adalet var mı? Ben bunları söylediğim izin kızıyorlar. Zaten kızsınlar diye söylüyorum.

Dolar bazında garanti verilmiş, dolar ne kadar yükselirse 5'li çetenin keyfi o kadar yerinde.
Bunu herkese anlatacağız. İşsizliğin nedeni bu işte. Senin verdiğin vergi dışarıya gidiyor, içeride kullanılmıyor.
Beyler keyiflerini sürdürüyorlar. Saraydaki tabloyla Türkiye'deki gerçek aynı değil. Bir tarafta çalgılar çengiler, öbür tarafta açlık, işsizlik ve yoksulluk. Devleti yöneten siyasi iktidar yapay gündemlerle halkın gündemini çalmak istiyor.
Tutturmuş, CHP İstanbul İl Başkanı... Sen CHP'nin İstanbul İl Başkanı ile uğraşacağına, işsizlik nasıl çözülür diye kafa yorsana.
Eyyy Kılıçdaroğlu, diyor. Evet, ne diyorsun? Sen benimle uğraşacağına, çöpten yiyecek toplayan kadınların sorununu çözmek için uğraşsana.
Bu ülkede açlık var, sefalet var, bunu çözeceğim diye çalışsana... Bakıyor bütün çocuklarının işi gücü iyi, cepleri dolar dolu, Türk lirası taşımıyorlar. Keyifleri yerinde. Peki memleketin sorununu kim çözecek? Biz. Millet İttifakı olarak biz çözeceğiz. Haram yemeyeceğiz, kul hakkı yemeyeceğiz, yedirmeyeceğiz. Her kuruşun hesabını bu millete vereceğiz. Tarihin bize yüklediği sorumluluğa hepimizin hazır olması lazım.

Yorumlar (0)