Kılıçdaroğlu: 18 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'nde çocuklar kobay gibi kullanıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor.

SİYASET 24.11.2020, 14:04 24.11.2020, 14:11
Kılıçdaroğlu: 18 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'nde çocuklar kobay gibi kullanıldı

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle: 

"Umarız kavgasız gürültüsüz bir hafta geçiririz.

Geçen hafta diş hekimleri günüydü.

Bir şeyi unutamıyorum. Bir anne çocuğunu bulamazsa, 39 yıldır hasretini çektiği evladını bulamayan bir annenin dramını unutamıyorum. Zeycan Yedigöl. 10 Nisan 1981 gündür evladı alındı, 39 yıldır mezarını arıyor. Kendisi hayata gözlerini kapadı.  Bir anne evladına hasret toprağa verildi.

 Demokrasinin olduğu bir ülkede bunlar olur mu?

Haksızlığa tahammül etmeyiz. O haksızlığı gidermek bizim görevimizdir.  Adaleti sağlayacak olanlar hâkimlerdir. Sadece hukuku değil, vicdanının da sesini dinlemelidir. Adalet önce vicdanında, ahlakında, düşüncesinde olmalıdır.

Bostancı-Dudullu metro hattında iki işçi yaşamını yitirmişti. Ailelerini ziyaret etmiştik, davalarını izledik. Dün tarihi bir karar çıktı. Beşli çete diye tabir ettiğimiz grubun yaptığı metro inşaatında bu firmaların yetkilileri ertelenmeksizin 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldılar.  Adalet bir şekliyle yerini buluyor.  Her şeye karşı bu memlekette hâkimler var.

Devlet dediğiniz kurumun temeli adalettir. Adaleti sağlayacak olan kurumlardır. Bir vali devlet adına konuşabilir, devleti temsil eder çünkü. 

Vali sıcak siyasetin içine girmez, devlet adamı gibi konuşur, herkese eşit mesafede davranır. Vali taraf tutuyorsa, bazı insanları azarlıyorsa bu olmaz. Valilik makamı sıradan bir makam değildir. Bu girişi şunun için yaptım: Diyarbakır Valisi işsizlikle ilgili açıklama yapıyor, iş var beğenilmiyor diyor. 

Dünya kadar işsiz var, yüzbinler işsiz, onbinler yatağa aç giriyor. Hak arayanların önüne baraj kuruyorlar.

Türk gemimiz usulsüz bir şekilde arandı. Ne oluyor arkadaş ne oluyor? Benzeri İsrail’de olmuştu. Açtıkları davadan vazgeçtiler. AK Partili kardeşlerim ne düşünüyor?

Almanya ve İtalya'yı şiddetle kınıyoruz. 

Bir ulusun, milletin en güçlü kaynağı yetişmiş insan gücüdür. Petrolü olan ülkeleri görüyorsunuz, yetişmiş insan gücü olmadığı için büyüyemiyorlar. Yetişmiş insan gücünü yetiştirenler öğretmenler. 

Öğretmenler dünyanın bütün saygın  ülkelerinde el üstünde tutulurlar. Öğretmenler sadece çocukları yetiştirmezler, toplumun kanaat önderleridir.

Öğretmen aynı zamanda hiçbir mesleğe nasip olmayan güven timsalidir.

Bizim aydınlanmamızın kaynağı öğretmen. Biz hep Türkiye’nin 5 temel sorunundan bahsederiz. Bunlardan birisi eğitim.  Bir ülke dünyada söz sahibi olmak istiyorsa eğitime önem vermek zorunda.  İktidar partisinin dahi yapmadığı bir şeyi biz yaptık, Finlandiya’da eğitim reformu yapan bakanı davet ettik, konuştuk. Eğitim bu kadar önemliyken, eğitimimiz gerçekten millî mi? Evrensel değerlerle uyum içinde mi?"

Yorumlar (0)