Karabıyık: Cemaat ve Tarikatlerin Ne Kadar Tehlikeli Oldukları 15 Temmuz’da Görülmüştür!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa milletvekili Lale Karabıyık, verdiği Meclis Araştırması önergesiyle, TOKİ tarafından geliri düşük yurttaşlar için konut yapılması gereken arazinin Medipol Üniversitesine süresiz ve bedelsiz olarak verilmesini TBMM gündemine taşıdı.

SİYASET 09.05.2019, 16:16
Karabıyık: Cemaat ve Tarikatlerin Ne Kadar Tehlikeli Oldukları 15 Temmuz’da Görülmüştür!

Türkiye Eğitim, Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından 2009 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi’nin kurulduğunu, 09.05.2018 tarihinde yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından Ankara Medipol Üniversitesi’nin kurulduğunu ifade eden Karabıyık, “Üniversiteleri kuran vakıflara bakıldığında isim benzerlikleri çok dikkat çekmektedir. Ankara Medipol Üniversitesinin kurucu vakfı ile İstanbul Medipol Üniversitesinin kurucu vakfının isimleri arasında sadece bir kelime farklı olduğu görülmektedir. Mevcut yasal düzenlemeler aynı vakfın farklı illerde üniversite açmasına uygun değildir. Bu durum, benzer isimli başka bir vakıf kurularak yasal engelin aşıldığı ve Ankara Medipol Üniversitesi aynı grup tarafından kurulduğunu düşündürmektedir” dedi.

 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesine, kamunun olağan dışı destekler veridiğinin tüm kamuoyu tarafından bilindiğini kaydeden CHP’li Vekil, “Bu desteklerden en önemlileri İstanbul’daki tarihi Tekel binasının ve Kavacık’ta bulunan arazinin Medipol Üniversitesine tahsisidir. Arazi önce Maliye Bakanlığı’na devredilmiş, ardından 49 yıllığına İstanbul Medipol Üniversitesi’ne kiralanmıştır. Arazinin üniversiteye devredilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi arazinin imar planını değiştirerek, “özel eğitim” alanına dönüştürmüştür. Sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Kadıköy Koşuyolu’nda bulunan 2 bin 922 metrekarelik çok değerli taşınmazı İstanbul Medipol Üniversitesi'ne, sadece 2 milyon 949 bin TL bedelle satılmıştır. Ayrıca Ankara Medipol Üniversitesine de Eskişehir yolu üzerinde 180 bin metrekarelik bir arsa bedelsiz olarak tahsis edilmiştir. Bahsi gecen arsanın “Toplu Konut üretmek amacıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait olduğu, 20.09.2017 Tarihinde 83 milyon 575 bin TL bedel biçilen bu arsanın Ankara Medipol Üniversitesini kuracak olan Türkiye Eğitim Sağlık Bilim ve Araştırma Vakfına bedelsiz ve süresiz olarak tahsis edildiği” bilgilerine ulaşılmıştır. Ankara Medipol Üniversitesinin kuruluş aşamasında YÖK temsilcisi olumsuz görüş bildirmiştir. Buna rağmen Ankara Medipol Üniversitesinin kurulmasına karar verilmiştir. ” açıklamasında bulundu.

 

 

TOKİ Konut Arazisinin Niçin Bedelsiz Olarak Tahsis Edildiği Açıklanmıyor!

Önceki dönemlerde bu hususta verilen soru önergelerine cevap alamadıklarını ifade eden Lale Karabıyık, “Medipol Üniversitesine neden bu ayrıcalıkların tanındığı, tahsis edilen bina ve arazilerin değerinin ne kadar olduğu, son olarak Ankara’da 175 bin metre karelik, konut yapılması gereken TOKİ arazisinin niçin bedelsiz olarak tahsis edildiği açıklanmamıştır. Bu belirsizlikler kamuoyunda Medipol Üniversitelerini kuran vakıfların belirli bir tarikatla ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları güçlendirmektedir. AKP, iktidara geldiği günden bu yana cemaat, tarikat gibi oluşumlara bu tür ayrıcalıklar tanımıştır. Ancak, cemaat ve tarikat gibi yapıların neler yapabileceği, çok acı bir şekilde, tüm milletimizce 15 Temmuz 2016’da görülmüştür. Ülke genelinde kurulan/kurulacak tüm Vakıf Üniversiteleri ile ilgili detaylı incelemeler yapılmalıdır. Kurucu vakıfların cemaat, tarikat gibi oluşumlarla herhangi bir ilişkilerinin olmamasına dikkat edilmelidir” uyarısı ile, Medipol Üniversitesine, hangi sebeplerle bedelsiz ve süresiz olarak arazi ve bina tahsis edildiğinin, bu üniversitenin diğer vakıf üniversitelerinden niçin ayrıcalıklı hale getirildiğinin ve taşınmazların tahsisinin usule uygun olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Yorumlar (0)