banner773

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:Manisa'da HDP Yok Edilmek mi İsteniyor?

Doğan Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önerge'de Manisa'da HDP yöneticilerinin hala mahkemeye çıkarılmamasını, 17 ay 20 gün geçmesine rağmen hala savcılık tarafından iddianamenin hazırlanmama gerekçesini sordu.

SİYASET 26.01.2017, 11:48 26.01.2017, 11:48
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:Manisa'da HDP Yok Edilmek mi İsteniyor?

 

 

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan aralarında HDP Manisa İl Eş Başkanlarının da bulunduğu tutukluların durumunu meclis gündemine taşıdı.

 

Doğan Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önerge'de Manisa'da HDP yöneticilerinin hala mahkemeye çıkarılmamasını, 17 ay 20 gün geçmesine rağmen hala savcılık tarafından iddianamenin hazırlanmama gerekçesini, aradan geçen 17 ay gibi uzun bir süreye rağmen hazırlanmayan iddianamelerin adalet duygusunu zedeleyip zedelemediğini, bu tür durumlarda bakanlığın ne tür denetlemeler yapıldığını, bu tür hukuksuz uygulamalarla HDP'nin parti çalışmaları engellenmek mi istendendiğini sordu.

 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

           

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Bekir BOZDAĞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğü’ nün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

 

 

 

                                                                                                          Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

 

 

Manisa’da yürütülen bir soruşturma sonucu yapılan polis operasyonuyla aralarında Halkların Demokratik Partisi Manisa İl Örgütü Eş Başkanlarının da bulunduğu birçok kişi “yasadışı örgüt üyesi olmak veya propagandası yapmakla” suçlanarak 19 Mart 2016 tarihinden itibaren farklı zamanlarda tutuklanmıştır. Aralık 2015 ayı başında açılan ve 5 Ağustos 2015 tarihinde kısıtlama kararı verilen soruşturma dosyası (2015/8678)’ndan tutukluluk süresi bir buçuk yılı aşan şüpheliler bulunmaktadır. 25 Ocak 2017 tarihi itibariyle aradan geçen 17 ay 20 güne rağmen savcılık tarafından henüz iddianame hazırlanmamıştır. Aralarında dönemin HDP il ve ilçe eş başkanları, yöneticilerinin de bulunduğu tutuklu 58 kişi; basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları ya da parti çalışmaları ileri sürülerek tutuklanmalarına rağmen tam olarak neyle suçlandıklarını bilmeden savcının iddianameyi hazırlanmasını beklemektedirler.  Avukatların bilgi alma girişimleri sonuçsuz bırakılmakta, içerde bulunan tutuklu HDP’lilere dair bilgi verilmemektedir. Cezaevi yönetimi daha suçu kesinleşmemiş tutukluları disiplin uygulamalarıyla cezalandırmaktadır.

 

Bu bağlamda;

 

1- 17 ay 20 günden beri haklarında iddianame dahi hazırlanmamış olan 58 kişi için ceza muhakemesi hukukuna göre tedbir olan tutuklamanın toplu peşinen cezalandırmaya dönüşmüş olması karşısında Adalet Bakanı olarak ne düşünüyorsunuz? Uzun tutukluluk gibi hukuksuzlukların önüne geçmek adına bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır?

 

2- Cezaya dönüşen ve hatta cezayı aşan uzun tutuklama sürelerinin toplumun adalet duygusunu zedelememesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

3- Haklarında iddianame hazırlanmadan bir buçuk yıla varan ve neyle suçlandıklarını dahi bilmeyen 58 kişinin tutuklu soruşturulmaları masumiyet karinesi zedelemektedir. Bu ihlalin bir an önce sona ermesi adına bakanlığınız olarak ne yapmaktasınız?

 

4- İddianamelerin hazırlanmasının yılları bulması ve bu süre içerisinde kişilerin tutuklu kalmaları bir cezalandırma ve sindirme yöntemi midir?

 

5- İddianamelerin uzun süre boyunca bazen yıllarca hazırlanamamasının nedeni nedir? Bu durumun adil yargılanma hakkını engellediğini düşünüyor musunuz? İddianame dosyalarının yıllarca hazırlanmaması hukuka olan güveni zedelemekte midir?

 

6- İddianameleri süresinde hazırlamayan savcılar hakkında TCK’nin 257. maddesi gereğince görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamu zararına neden olmak yüzünden bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Savcıların keyfi hareket etmelerinin önünde ne gibi engeller vardır? Bakanlığınızca ne tür denetimler yapılmaktadır?

 

7- BM’nin Savcıların Rolüne İlişkin Yönergeye aykırı görev icra eden savcılar hakkında ne tür işlemler yapılmaktadır?

 

Yorumlar (0)