İyi Parti'nin 'beka meselesi', HDP'nin 'Yeşilyurt Apartmanı', CHP'nin 'termik santraller'le ilgili araştırma önergeleri reddedildi

"İstanbul başta olmak üzere, bir saatli bombanın üzerinde oturuyoruz. Yüz binlerce tabut çıkabilir”

SİYASET 12.02.2019, 21:36 12.02.2019, 21:36
İyi Parti'nin 'beka meselesi', HDP'nin 'Yeşilyurt Apartmanı', CHP'nin 'termik santraller'le ilgili araştırma önergeleri reddedildi

TBMM Genel Kurulu’nda, İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ve arkadaşları tarafından devletin beka sorunlarının araştırılması amacıyla verdikleri önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi. 21 kişinin çöken binada hayatını kaybettiği 'Yeşilyurt Apartmanı' ve CHP'nin 'termik santrallere ilişkin araştırma önergeleri' de kabul edilmedi.

AKP Grup Başkan vekili Bülent Turan, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın Yeşilyurt Apartmanı ile ilgili iddialarına 'yalan' diyerek karşı çıkınca genel kurulda uzun bir tartışmaya neden oldu. “Yeşilyurt Apartmanı durduk yere çöktü. İstanbul'da on binlerce Yeşilyurt Apartmanı var, biliyor musunuz? Türkiye'de yüz binlerce Yeşilyurt Apartmanı var çünkü yapılarımızın yüzde 75'i kaçak, ruhsatlı bile olsa kaçak katlarla yüklenilmiş arkadaşlar” diyen Paylan, "İstanbul başta olmak üzere, bir saatli bombanın üzerinde oturuyoruz. Yüz binlerce tabut çıkabilir” diye konuştu.

Reddedilen 'Yeşilyurt Apartmanı' önergesi üzerindeki tartışmalar şöyle:

HDP GRUBU ADINA GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, geçtiğimiz hafta İstanbul Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı durduğu yerde bir anda çöktü. 14 daire ve iş yerleri vardı bu binada. Bu bina şu görüntüdeydi arkadaşlar yani dıştan baktığınızda gayet yeni diyebileceğiniz, mantolanmış, ambalajlanmış bir binaydı ama durduk yere çöktü arkadaşlar. Deprem olmadı, herhangi bir tır, kamyon bu binaya çarpmadı; durduk yerde çöktü.

Değerli arkadaşlar, biz buna "cinayet" diyoruz. Bir kaza değil, bir afet değil, "cinayet" diyoruz. Bu binada 21 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ailelerine başsağlığı diliyorum. 14 vatandaşımız da -büyük çoğunluğu ağır yaralı olmak üzere- yaralı. Onlara da, arkadaşlar, acil şifalar diliyorum.

Değerli arkadaşlar, Yeşilyurt Apartmanı'nın hikâyesine bakalım, bakın çok çarpıcı. 1992 yılında SHP döneminde bina 5 katlı olarak ruhsatlanıyor, 5 katlı. Şu gördüğünüz ilk 5 kat SHP döneminde ruhsatlanıyor ve yapılıyor. 5 kata göre ruhsatlanıyor ve 5 kata göre ağırlık hesabı yapılıyor ve yapılıyor. 1994 yılında, arkadaşlar, Refah Partisi seçimi kazanıyor. Başkan, Kartal'da Mehmet Sekmen. Sayın Mehmet Sekmen, Kartal Belediye Başkanı oluyor. Büyükşehirde de Recep Tayyip Erdoğan Büyükşehir Belediye Başkanı oluyor arkadaşlar. Sonra ne oluyor? Ahbap çavuş meseleleri devreye geçiyor, hemşehricilik devreye geçiyor ve Yeşilyurt Apartmanı'nın 5 katının üzerine 3 kat daha yapılıyor. Kartal Belediye Başkanı şimdinin Erzurum Belediye Başkanı ve bir ay sonra, martta da belediye başkan adayı olan Mehmet Sekmen bu üç kata yol veriyor arkadaşlar, aynı zamanda da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bu üç kata yol veriyor.

Değerli arkadaşlar, Yeşilyurt Apartmanı durduk yere çöktü. İstanbul'da on binlerce Yeşilyurt Apartmanı var, biliyor musunuz? Türkiye'de yüz binlerce Yeşilyurt Apartmanı var çünkü yapılarımızın yüzde 75'i kaçak, ruhsatlı bile olsa kaçak katlarla yüklenilmiş arkadaşlar.

Peki değerli arkadaşlar, biliyorsunuz 1999 yılında İzmit depremini yaşadık ve 18 bin vatandaşımızı kaybettik. "Ha, bir ders alalım bundan." dedik, değil mi? Pek çok çalıştay yapıldı bununla ilgili, Meclis gündemine aldı, yönetmelikler değişti ama bir ders aldık mı arkadaşlar? Hayır. Kentsel dönüşüm yapıldı mı? Hayır. Binalar güçlendirildi mi? Hayır. Bütün inşaat faaliyetleri rant getiren alanlarda yapıldı ve rant getiren alanlarda yüksek yapılaşmalara gidildi, varsıl semtlerde kısmi kentsel dönüşümler yapıldı -zengin semtlerde- yapıların yüzde 85'ini oluşturan yoksul semtlerde ise kentsel dönüşüm yapılmadı tıpkı Kartal'da olduğu gibi arkadaşlar.

Değerli arkadaşlar, bununla ilgili pek çok kanun, araştırma önergesi verdim geçtiğimiz dönemde, soru önergeleri verdim, dedim ki: "Kentsel dönüşüm yapılmıyor ve İstanbul başta olmak üzere bütün şehirlerimiz saatli bir bombanın üzerinde oturuyor." Deprem uzmanları söylüyor "Her an bir deprem olabilir ve binlerce Yeşilyurt Apartmanı çökebilir, İstanbul'dan en az 100 bin tabut çıkabilir." diyor ve Yeşilyurt Apartmanı tabut bir binaydı, Yeşilyurt Apartmanı gibi binlerce tabut bina var şu anda İstanbul'da, Türkiye genelinde yüz binlerce bina var.

Peki arkadaşlar, bütün bunlar oldu, on sekiz yılda iktidar neredeyse hiçbir şey yapmadı. Ne yaptı 18'inci yılında biliyor musunuz? Geçen yıl Sayın Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanıydı, Meclise geldi, yüz maddelik torba yasa içine bir madde koydu, torbaya bir madde atmış Sayın Özhaseki. Ne diyor biliyor musunuz? "13 milyon tane kaçak yapı var." Ee? "Biz bunları affedeceğiz." dedi. Allah Allah, dehşete düştüm, torba yasa içinde tek bir madde. Nasıl affedeceksin? "Vatandaş beyanda bulunacak, yüzde 3 harç yatıracak ve biz onu affedeceğiz." İnanın, dehşete düştüm. Sayın Özal bile böyle yapmamıştı 87 affında, binalar en azından asgari bir denetimden geçtikten sonra affedilmişti ama Sayın Özhaseki, şimdinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı imar affını Meclise getirdi…

GARO PAYLAN (Devamla) - Ne oldu? Yapı kayıt belgelerini aldılar. Yeşilyurt Apartmanı da başvurmuştu Sayın Grup Başkan Vekili, bu bina da başvurmuştu…

GARO PAYLAN (Devamla) - …ve bu bina, arkadaşlar, temize çıktı. Tertemiz, mantolanmıştı ama içi çürüktü arkadaşlar ve durduk yere çöktü. Ben Sayın Mehmet Özhaseki'ye "Büyük bir vebal alıyorsunuz, milyonlarca vatandaşımızın vebalini alıyorsunuz. Bu binalar denetimden geçmeden affedilmemeli." dedim, "Bir denetimden geçsin, sonra ne yapılacaksa yapalım, tedbirleri alalım." dedim ama bunu dinlemedi ve Sayın Özhaseki imar affını da Meclisten geçirdi arkadaşlar. 10 milyon vatandaşımız faydalandı. Bakın, Yeşilyurt Apartmanı çöktü. 10 milyon Yeşilyurt Apartmanı var şu anda Türkiye'de, denetimsiz olarak kanunlaşmış.

Peki -Sayın Mehmet Özhaseki'nin vebali boynuna diyorum kaybettiğimiz bütün vatandaşlar- yeni vatandaşlarımızı kaybetmemek için biz ne yapacağız, Meclis olarak bir sorumluluk alacak mıyız?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

GARO PAYLAN (Devamla) - İstanbul başta olmak üzere, bir saatli bombanın üzerinde oturuyoruz. Yüz binlerce tabut çıkabilir İstanbul'dan, bunun vebali hepimizin boynuna; başta yürütme, sonra Meclisin boynuna. Gelin, bu araştırma önergemize destek verin; ilgili, gerekli yasal tedbirleri alalım. Çevre ve Şehircilik Bakanı "Kentsel dönüşümü yirmi yılda yapacağız." diyor. Arkadaşlar, İstanbul'un yirmi yılı var mı, Bursa'nın yirmi yılı var mı, İzmir'in, Diyarbakır'ın yirmi yılı var mı kentsel dönüşümü bekleyecek? Öncelikleri belirleyelim, birinci derece deprem bölgeleri başta olmak üzere bütün yasal tedbirleri alalım diyorum.

Dönemin Kartal Belediye Başkanı şu anda Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanı. Biraz utanmaları olsa istifa ederler. On sekiz yıl boyunca bu binalar çürük olarak kaldı ve 21 vatandaşımızın vebali onların boynuna. Yeni veballerin oluşmaması için de Meclisi sorumluluk almaya çağırıyoruz, bu önergemizi de desteklemeye çağırıyoruz.

Hepinize saygılar sunarım. (HDP sıralarından alkışlar)

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Neresini düzelteceğimi bilmiyorum, baştan aşağı yalan, yanlış, iftira.

Bakınız "imar affı" değil "imar barışı."

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - "Vergi barışı" diyorsunuz.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Yıkılan evle ilgili affa konu olan bir mesele yok, binanın da zaten başvurusu yok.

Onun dışında, Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde yapıldığı iddiası, "Mehmet Sekmen" iddiası; hepsi baştan aşağı, yarısı değil, tamamı yalan. Konuyla ilgili, grubumuz adına Hulusi Bey konuşacak zaten az sonra.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, sataşmada bulundu.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Hepsi yalan Sayın Başkan.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sataşmada bulundu "yalan" dedi.

FATMA KURTULAN (Mersin) - Başkanım… Başkanım…

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Bir daha söylüyorum, hepsi yalan Sayın Başkan, şaşarak izledik.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın AKP Grup Başkan Vekili, "Bu bina 1992 yılında yapıldı" dedim, bu doğru; "Hem de SHP döneminde yapıldı, 5 katlı yapıldı" dedim, bu doğru. 1994 yılında Kartal'a belediye başkanı kim oldu Mart ayında? Sayın Mehmet Sekmen seçildi.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - İyi de 1992'de yapılmış burası.

GARO PAYLAN (Devamla) - "Bu binaya 1994 yılında 3 kat ilave atıldı" dedim.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Kaçak 3 katı anlatıyor, kaçak 3 katı.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Az sonra cevabını verecek Hulusi Bey.

GARO PAYLAN (Devamla) - "3 kat ilave 1994'te atıldı" dedim.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Garo Bey, bu 1992'de yapılmış, 1994'te bitmiş, insanlar oturuyor.

BAŞKAN - Arkadaşlar…

GARO PAYLAN (Devamla) - "1994'te de 3 kat ilave atıldı" dedim, bu da doğru.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Bu doğru değil, söylediğin.

BAŞKAN - Arkadaşlar, karşılıklı konuşmayalım. Lütfen…

GARO PAYLAN (Devamla) - 1994'te Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'a Belediye Başkanı seçilmedi mi? Seçildi. Bu da doğru.

GARO PAYLAN (Devamla) - 1994'ten sonra İstanbul'da on binlerce bina AKP'ye bağış yapmak yani belediyelere çöp kamyonu almak karşılığı, 1 kata 1 çöp kamyonu, 2 kata 2 çöp kamyonu diye belli vakıflara bağış yaptırılarak her kat karşılığı belediyelere paralar alınarak yaptırılmadı mı?

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - 8 kat da CHP döneminde oldu, SHP döneminde oldu.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Bunların hiçbiri AK Parti döneminde yapılmamış.

GARO PAYLAN (Devamla) - Siyasetinizi bununla finanse etmediniz mi yıllarca, İstanbul'a verdiğiniz kaçak katlarla finansa etmediniz mi? Çıksın İstanbul vekilleri, konuşsun, "Yalan" desin bakalım, "Yalan" desinler hadi bakalım.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Az sonra diyecek.

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) - Doğru değil ya, doğru değil.

GARO PAYLAN (Devamla) - Yıllarca bununla finanse ettiniz. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'dir, vebali boynunadır.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Hayır, yalan söylüyorsunuz. O binaya 1992'de başlamış, 1994'te oturmuş insanlar, yalan söyleme.

GARO PAYLAN (Devamla) - 21 vatandaşımızın canının vebali onun boynunadır, vebali Recep Tayyip Erdoğan'ın boynunadır. Binlerce Yeşilyurt Apartmanı vardır.

Gelin, Meclis olarak sorumluluk alalım. Yasal ne eksiklik varsa, mevzuatta ne eksiklik varsa yerel yöneticilere, Cumhurbaşkanına, belediye başkanlarına ne sorumluluk yükleyeceksek, gelin, bunları yaptıralım.

Yorumlar (0)