İYİ Partili Sezgin: Sultanvari bir rejim içinde totaliterliğe doğru kayıyoruz!

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı bütçelerinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde İYİ Parti adına konuştu.

SİYASET 14.12.2022, 14:49
İYİ Partili Sezgin: Sultanvari bir rejim içinde totaliterliğe doğru kayıyoruz!

AK Parti iktidarının 20 yıldan beri millî güvenlik alanında çok başarısız olduğunu belirten Sezgin, "iktidarın ülkede ve bölgede istikrar üretme, öngörme ve önleyici olma yeteneklerinin zayıflamasıyla birlikte millî güvenliğimiz tahrip olmuştur." ifadelerini kullandı.

Sezgin, millî güvenliğin millî savunmanın ötesinde sivil savunma, ekonomik ve sosyal kalkınma, ulusal ekonomi politikaları, hukuk, demokrasi ve bunları taşıyan kurumlar, uluslararası itibar ve imaj, çevre, enerji gibi millî güvenlikle doğrudan irtibatlı alanları kapsadığını belirterek, bu alanların perişan durumda olduğunu vurguladı.

"Ekonomi berbat hâldedir, iktidarın 2008-2018 arasındaki büyüme oranı sadece yüzde 3,8 olmuştur. Bundan sonraki dönem daha da kötüdür ve nedeni pandemiden ziyade tek adam rejimi ve ekonomi politikalarıdır." şeklinde konuşan Sezgin, gelir ve servet eşitsizliğinin korkutucu boyutlara vardığını, sultanvari bir rejim içinde totaliterliğe doğru gidildiğini belirtti. İYİ Partili Sezgin, "Cumhuriyetin değerleri ve demokrasi tahrip edildikçe, despotluk öne çıktıkça sistemik bir millî güvenlik sorunu yaratılmış olur." dedi.

"Uluslararası itibarımız kalmadı, iktidar Macron'un tweetiyle avunuyor"

"Türkiye'nin uluslararası itibarının ciddi şekilde zedelendiğini söylemeye dilim varmıyor ama uluslararası ilişkilerindeki savrulmalarının, bedava hoyratlığının, ekonomimizdeki çöküşün, sultanvari rejimin, insan hakları ve temel özgürlüklerdeki ağır ihlallerin, kara para aklama olayının, yerel ve yabancı mafyaların görünürlüğünün artmasının iktidarın itibarını alaşağı ettiğini, bunun Türkiye'nin imajını ve güvenilirliğini sarstığını üzülerek gözlemliyoruz." ifadelerini kullanan Sezgin, son dönemde Türkiye'nin jeopolitik konumunun önemine ilişkin farkındalığın arttığını, iktidarın bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itibarı yükseldi diye takdim ettiğini, Macron'un bir "tweet"iyle, Stoltenberg'in okşayıcı açıklamalarıyla avunduklarını belirtti.

Enerji alanında Rusya'ya aşırı bağımlığın bir millî güvenlik sorunu olduğunu belirten Sezgin, Akkuyu Nükleer Santrali'nde Ruslarla yapılan anlaşmanın ve Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santralin de Ruslara verileceğinin açıklanmasının sakıncalarına dikkat çekti. Sezgin ayrıca, "Rus gazını almak için akıllı davranıp süresi biten sözleşmelerimizi 2021 sonunda yenileseydik gaza 3.500 dolar ödemekten kurtulurduk. Bir hayal ve tuzak olan Rus gazının hub olma konusuna hiç girmiyorum." ifadelerini kullandı.

"Topal bir Avrasyacılık yolunda milli çıkarlar zedeleniyor"

İktidarın uluslararası ilişkiler politikasını eleştiren Aydın Sezgin, hiç pahasına risk ve tehditler yaratıldığını, ideolojiyle, hezeyanla, İhvan hayalleriyle dış politika izlendiğini, millî çıkar ilkesinden uzaklaşıldığını belirtti.

Aydın Milletvekili Sezgin, dış politikada topal bir tür Avrasyacılık uğruna Türkiye'nin geleneksel ilişkilerinin ve ittifaklarının ekonomik, askerî, siyasi, kültürel, objektif verilerin hiçe sayıldığını, abes bir Batı karşıtlığı izlendiğini belirterek, "ŞİÖ tutkusu çok yanlıştır. Avrasya fikrinin taşıyıcı sütunları Rusya, Çin ve İran gerileme aşamasındadırlar. Rusya ve İran gerçek krizler yaşamaktadırlar ve bu krizleri yapısaldır. Çin'i de ciddi sorunlar beklemektedir. Totaliter rejimler ebet müddet sürmez." şeklinde konuştu.

Uluslararası ilişkilere dair kararların iç politikaya endeksli olarak alındığını ve seçim hesaplarıyla ülkenin bugünüyle birlikte geleceğinin de tehlikeye atıldığını belirten Sezgin, Türkiye'nin Ortadoğu'da ve Doğu Akdeniz'de köşeye sıkıştığını, Türkiye'ye karşı birliktelikler oluşmasına zemin hazırlandığını, Yunanistan'ın Ege'de haddini aşan tutum içine girme cesareti kazandığını belirtti.

Mısır, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle normalleşme çabalarına karşı çıkmadıklarını ama yaşananların milli gurur açısından incitici olduğunu vurgulayarak "bu ülkelerden 3-5 milyar dolar bahşişvari katkı almak ilişkiler düzeldi anlamına gelmeyecektir." şeklinde konuştu.

"Yanlış politikalar nedeniyle Ege'de denge Yunanistan lehine kıpırdamaktadır"

Suriye'ye de değinen Sezgin, sığınmacı meselesinin ağır bir insani, toplumsal ve parasal maliyet ve geleceğe dönük risk yumağı olduğunu belirterek, Suriye'nin kuzeyinin Peşaver olduğunu, PKK-PYD/YPG başta olmak üzere terör örgütlerinin melcesi hâline geldiini belirtti. Sezgin, "Suriye'de birlikte hareket ettiğimiz Suriye Millî Ordusunun ne çabuk yozlaşıp Türkiye'ye karşı bir risk hâline geldiğini görüyoruz. Keza HTŞ... Bunlarla kurulan ayrıcalıklı ilişki, İdlib'de ve sınır hattımızda her an patlamaya hazır bir tehditler bütünüdür." dedi.

S-400'ler nedeniyle Türkiye'nin F-35 projesinden dışlandığını hatırlatan Sezgin, "Bu durum, Türk Hava Kuvvetlerinin modernizasyon planlarını sekteye uğratmış ve yeni riskler yaratmıştır. Ege'de üstünlüğümüzü koruyoruz ama şu an itibarıyla denge Yunanistan lehine kıpırdamaktadır. Bu da sadece füzelerle önlenemez. ABD'den F-16V talep edilmiştir, birçok ülke bu uçağı edinirken Türkiye incitici şekilde lobi faaliyetinden lobi faaliyetine koşmaktadır." ifadelerini kullandı.

Sezgin, savunma sanayiinde yaşanan gelişmelerden iftihar ettiklerini belirterek, "SİHA'lar alanında varılan aşama, insansız savaş uçağı KIZILELMA'nın test safhasına gelmiş olması, TCG Anadolu'nun devreye girecek olması övündüğümüz adımlardır." şeklinde konuştu.

"Tank-palet fabrikası satılmasaydı bugün dünyaya tank satıyorduk"

ALTAY muharebe tankı olayının iktidarın kendi elleriyle yarattığı büyük bir fiyasko olduğunu belirten Sezgin, "Bu skandal yaşanmamış olsaydı bugün muhtemelen proje tamamlanmıştı ve Rus tanklarının Ukrayna savaşındaki zafiyetinin ortaya çıkmasıyla ALTAY muharebe tanklarımız "ağır muharebe tankı" olarak geniş bir uluslararası piyasaya hitap edebilecekti." ifadelerini kullandı. Sezgin, yurt dışına giden savunma sanayii mühendislerimizin sayısının üzücü derecede yüksek olduğunu da vurgulayarak, "İyi yetişmiş gençlerimizin Batılı ülkelere gitme eğilimi vahim bir millî güvenlik sorunu olarak görülmelidir." dedi.

İYİ Partili Sezgin, 21'inci yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması iddiasının mevcut iktidarla ve bu koiullarda boş bir vaat olduğunu vurgulayarak, "Seçimden sonra iç ve dış politikalarımızda atacağımız adımlarla ülkemizin itibarını yeniden yükseltecek ve millî güvenliğimizi ulusal çıkarlarımız doğrultusunda yeniden güçlendireceğiz; çok az kaldı." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)