İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak:ABD ve Rusya Suriye'de kendi çıkarlarını koruyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Baş Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporu ile Türkiye ve dünya gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

SİYASET 14.10.2019, 14:48 14.10.2019, 15:11
İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak:ABD ve Rusya Suriye'de kendi çıkarlarını koruyor

Gazetekritik/Özel

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yayınladığı haftalık raporda Türkiye ve dünya gündemi ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

İşte o rapordan satır başları:

İKTİDARIN MUHALEETİ DIŞLAYICI TUTUMU DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL
Suriye’nin Kuzeyi ve Fırat’ın doğusuna yönelik başlatılan Barış Pınarı  askeri harekât sırasında ve sonrasında Cumhurbaşkanının ve iktidarın sergilediği tutum, bir ülkenin en önemli gündemini oluşturan konularda bile ayrıştırıcı, kamplaştırıcı tavrın terk edilmediğini ortaya koydu. Harekâtın başladığını bazı dünya liderleri yanında muhalefet liderlerine de telefonla bildiren Cumhurbaşkanı aynı günün akşamında toplanan Harekât Koordinasyon Kurulu toplantısına yalnızca kendi partisinin yöneticilerini davet etti. Harekât izni için TBMM’ye tezkere gönderen iktidar yurt dışına asker gönderilmesi iznini aldığı TBMM’yi, milletin temsilcilerini dışlayarak bilgilendirme ihtiyacı duymamıştır. Toplumun iradesini ve birliğini, ülkemizin yüzde 50’sinden fazlasını temsil eden muhalefetin böylesi hayati ve milli bir gündemin dışında tutulması, kabul edilebilir bir tavır değildir.

ORTAK AKLA VE ULUSAL DAYANIŞMAYA İHTİYAÇ VAR
Hep vurguladığımız gibi ülkemiz ortak akla, ulusal dayanışmaya, siyasi farklılıkların geride bırakılmasına en çok ihtiyaç duyulan bir süreçten geçmektedir. İktidarın bir an önce milli bir konuyu partizanlaştırmaktan, parti tekeline alma tavrından vazgeçmesi, bu tavrını terk etmesi toplumsal barış ve birliğimiz açısından elzemdir.

ABD ve RUSYA, SURİYE'DE KENDİ ÇIKARLARINI KORUYOR
AB ülkelerinin Türkiye’nin kınanması ve harekâtı durdurması yönünde BM Güvenlik Konseyi’ne sundukları karar tasarısı ABD ve Rusya tarafından veto edildi. Bu ortak tavır iki ülkenin Türkiye’nin Suriye harekâtını kendi çıkarları açısından uygun bulduklarının işareti olarak değerlendirilebilir. ABD Başkanı Trump’ın harekâta onay sonrası ülkesinde karşı karşıya kaldığı sert tepkiler ve eleştiriler sonrasında bu kez ABD harekâtın durdurulması yönünde bir karar tasarısını BMGK’ye sundu. Rusya ve Çin kararı veto ettiler. ABD ve Rusya Savunma Bakanları Esper ve Şoygu aylar sonra ilk kez telefonla görüştüler. Görüşmenin içeriğine ilişkin olarak, ABD Savunma Bakanı, Trump-Erdoğan görüşmesinde Trump’ın Türkiye’ye harekâtın sınırlarıyla ilgili verdiği limitler konusunda bilgilendirdi. Bu limitlerin aşılmaması konusunda Rusya’nın Türkiye’ye engel olması, gerekirse iki ülkenin Türkiye’ye karşı ortak hareket etmesi önerisinde bulundu. Medyaya sızdırılan Trump-Erdoğan ve Esper- Şoygu görüşmelerine ilişkin bilgiler Beyaz Saray ve Pentagon tarafından da yalanlanmadığına göre veri olarak kabul edilebilir. Bu durumda ABD-Rusya arasında Türkiye’ye yönelik olarak örtülü bir işbirliği olduğu söylenebilir. Türkiye’nin bu adımı atmasına ilişkin olarak takınılan “destek de olmayız, engel de olmayız” yaklaşımıyla başlayan harekât sonrasında Türkiye ile Şam yönetimi arasında  diyalog  sürecinin başlaması zorlaşmış görünmektedir.

ABD'NİN 40 İŞİD'LİYİ ALMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Bir yandan tutuklu IŞİD’çilerin sorumluluğunu Türkiye’ye havale eden ABD’nin diğer yandan 40 dolayında üst düzey IŞİD’çiyi kendisine ayırması üzerinde dikkatle durulması ve nedenlerinin  sorgulanması  gereken  bir  adım olarak görülmelidir!
 

AB İLE NORMALLEŞME SÜRECİ YAPTIRIM TEHTİDİNE DÖNÜŞTÜ
AB liderleri, 17-18 Ekim’deki Brüksel zirvesinde Türkiye’ye yönelik yaptırımları görüşecek. AB Komisyonu yanında, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda da Türkiye’ye yönelik kınama, yaptırım, üyelik müzakerelerinin askıya alınması ya da tümüyle kesilmesi, Türkiye’ye yönelik AB mali yardımlarının kısılması veya askıya alınması vb. önlemler tartışılıyor. Şu ana kadar Fransa, Hollanda, Almanya, Finlandiya gibi AB üyesi ülkeler Türkiye’ye silah ve askeri malzeme ihracını durdurma kararı aldılar. İtalya Türkiye’yi kınadı. Norveç, silah satışlarını durdurdu. Sadece Macaristan, Bulgaristan gibi ülkeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sınırları açma ve Suriyelileri Avrupa’ya gönderme açıklamaları karşısında endişe duyduklarını, AB’nin Türkiye ile müzakere yürütmesi gerektiğini dile getirdiler. Bu arada Avrupa medyasında da Türkiye’ye ve Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik tepkisel ve eleştirel manşetler yer almaya başladı.


İKTİDAR TERÖR SORUNUNU DÜNYAYA DOĞRU AKTARAMADI

Arap Birliği, Türkiye’yi bir Arap ülkesinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmek, Suriye’yi işgal etmekle suçlayan oldukça ağır bir bildiriyi oy birliği ile kabul etti. Arap Birliği Genel Sekreteri Gheit, harekâtı 'işgal' ve Suriye'nin egemenlik hakkının ihlali olarak gördüklerini içeren bildiriyi açıkladı. Filistin ve Katar gibi Türkiye’nin yakın ilişki içinde bulunduğu Arap ülkelerinin de bu bildiriye karşı çıkmamaları dikkat çekici!
Arap Birliği, Türkiye’yi bir Arap ülkesinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmek, Suriye’yi işgal etmekle suçlayan oldukça ağır bir bildiriyi oy birliği ile kabul etti. Arap Birliği Genel Sekreteri Gheit, harekâtı 'işgal' ve Suriye'nin egemenlik hakkının ihlali olarak gördüklerini içeren bildiriyi açıkladı. Filistin ve Katar gibi Türkiye’nin yakın ilişki içinde bulunduğu Arap ülkelerinin de bu bildiriye karşı çıkmamaları dikkat çekici!


 

Yorumlar (0)