HDP'nin seçim sonucu nasıl okunmalı?

"31 Mart yerel seçimleri ileride Güneydoğu ve Doğu’da sahne olduğu bazı sürpriz sonuçlarla da hatırlanacak"

SİYASET 10.04.2019, 13:18 10.04.2019, 13:18
HDP'nin seçim sonucu nasıl okunmalı?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, HDP açısından 31 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. "HDP’nin bu seçimdeki durumu ilginç bir paradoksu da barındırıyor" diyen Ergin, "HDP seçmeninin ülkenin batısında ve bazı bölgelerde kullandığı oylar özellikle İstanbul ve Ankara gibi iki büyük ilde ve ayrıca Akdeniz sahil şeridindeki illerde CHP’li adayların kazanmasına stratejik boyutlarda katkı yapmıştır" dedi. 

Ergin'in bugünkü (10 Nisan 2019) yazısının bir bölümü şöyle:

31 Mart yerel seçimleri ileride İstanbul ve Ankara gibi ülkenin en büyük iki kentini CHP’nin kazanmasının yanı sıra muhtemelen Güneydoğu ve Doğu’da sahne olduğu bazı sürpriz sonuçlarla da hatırlanacaktır.

Şırnak il merkezinde belediye seçimini AK Parti adayının kazanması, ayrıca AK Parti oylarının Güneydoğu’da belirgin bir artış göstermesi bu seçimin dikkat çekici sonuçları arasında sıralanabilir. Ülkenin önemli bir bölümünde oylarında düşüş yaşayan AK Parti’nin bariz bir artış trendi yakaladığı bir bölge Kürt seçmenin ağırlıklı olduğu Güneydoğu Anadolu olmuştur.

HDP açısından bakıldığında ise bu parti bölgenin neredeyse tümünde hafife alınamayacak ölçülerde bir kan kaybına uğramıştır. Gelgelelim HDP’nin bu seçimdeki durumu ilginç bir paradoksu da barındırıyor. HDP geleneksel olarak güçlü olduğu seçim bölgelerinde ne kadar zemin kaybetmiş olsa da, HDP seçmeninin ülkenin batısında ve bazı bölgelerde kullandığı oylar özellikle İstanbul ve Ankara gibi iki büyük ilde ve ayrıca Akdeniz sahil şeridindeki illerde CHP’li adayların kazanmasına stratejik boyutlarda katkı yapmıştır. 

Yazının devamı için tıklayın

Yorumlar (0)