HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Demirtaş’ı karşılama hazırlıkları yapıyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları ile AİHM'in Selahattin Demirtaş hakkındaki kararına ilişkin HDP İstanbul İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Buldan, "Demirtaş’ı karşılama hazırlıkları yapıyoruz" dedi.

SİYASET 23.12.2020, 15:46
HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Demirtaş’ı karşılama hazırlıkları yapıyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları ile AİHM'in Demirtaş hakkındaki kararına ilişkin HDP İstanbul İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

AİHM kararının dün akşam açıklandığını hatırlatan Buldan, üzerinden bir süre geçmesine rağmen Demirtaş'ın hala tahliye edilmediğini aktardı.

Kararın Türkiye açısından bağlayıcı olduğunu ifade eden Buldan, "Siyasi iktidar bu kararı tanımıyorum deme lüksüne sahip değildir. Bu karar tanınmalıdır. Bizim söylememize gerek kalmadan, devletin ve siyasi iradenin bizden bağımsız adım atması gerekiyor. Karar gerçekten bağlayıcıdır" dedi.

Buldan şu açıklamaları yaptı:

AİHM’in verdiği , çok kapsamlı çok detaylı bir kararla karşı karşıyayız. Bu kararın üzerinden 13  saat geçmesine rağmen Demirtaş tahliye edilmedi, bu aynı zamanda bir işkence suçudur. Demirtaş tahliye edilmeliydi. Bu henüz gerçekleşmedi. 4 Kasım 2016 tarihinden beri hem Demirtaş hem de diğer milletvekili arkadaşlarımız HDP’li yüzlerce arkadaşımızın Demirtaş’ın dosyasıyla benzer dosyalarla, benzer “suçlamalarla” rehine tutuklu olarak içerideler. 

Yaklaşık 4,5 yıldır özgürlükleri, siyaset yapma hakları ellerinden alındı. Ayrıca suç işlendi. Başta Demirtaş olmak üzere şu an cezaevinde rehine olarak tutulan bütün siyasi tutukluların bu karar doğrultusunda derhal serbest bırakılması gerektiğini ben de ifade etmek isterim. Demirtaş sıradan bir siyasetçi ve insan değil. Türkiye’de uzun yıllardır siyaset yapan, cumhurbaşkanı adayı olan yüzde, 10’un üzerinde oy alan HDP’nin eş genel başkanlığını yapan, milletvekilliği yapan Türkiye toplumu üzerinde büyük etkisi olan bir insandan bahsediyoruz. Bugün rehine tutulmasının sebeplerini tek tek açmayacağım. Çokça söyledik. Neden Demirtaş ve diğer arkadaşlarımız rehin tutuluyor, bunun gerekçelerini çokça söyledik. Ancak bir tek gerekçesini söyleyeyim. Demirtaş’tan korkuluyor, bu iktidar Demirtaş’ın ve temsil ettiği siyasetin insanlara yaydığı cesaretten ve umuttan korkuyor. Bu cezaevinde siyasi rehine olarak tutulması sebeplerinden sadece bir tanesidir.

Karar sadece Demirtaş ile ilgili değil, dokunulmazlıkların kaldırılması ve DTK’ya ilişkin açık karar var. Bunlar da önemli kararlar. İki gün önce DTK’nin eşbaşkanlığını yapan sevgili Leyla Güven 22 yıl ceza aldı ve Yargıtay süreci olmasına rağmen tutuklandı. Bu Türkiye’de bir hukuk garabeti olduğunu, adaletin nasıl çalıştığını, mahkemelerin Saray'a nasıl bağlı olduğunu gösterdi. Leyla Güven, Kürt halkının, kadınların onurudur. Yargıtay süreci beklenmeden tutuklanmasının tarihe kara leke olarak geçeceğini özellikle belirtmek isterim. 

Bu hukuksuzlukların bir an önce giderilmesi gerekir. “Bu karar bizi bağlamaz” denilemez, bu karar sizi bağlar efendiler. Bütün arkadaşlarımız serbest kalmak zorundadır. Uluslararası sözleşmelerin altına imza attıysanız bu kararlara uymak zorundasınız. Sevgili Selahattin Demirtaş'ın ve bütün arkadaşlarımızınn bu kararın emsal teşkil etmesiyle birlikte serbest bırakılması gerekiyor. Türkiye toplumuna ve halkına Demirtaş ve arkadaşlarımıza sahip çıktıkları için teşekkür ederim. Az kaldı en kısa sürede arkadaşlarımız aramızda olacaktır.

Yorumlar (0)