“Haziran’da 66 gazeteci hakim karşısına çıktı’’

Yarkadaş: “31 Mart ile 23 Haziran seçimleri arasındaki zaman diliminde, gazetecilerin uğradığı baskılar daha da arttı. Gazeteciler adliyeyi mekan tuttu.”

SİYASET 30.06.2019, 11:18
“Haziran’da 66 gazeteci hakim karşısına çıktı’’

CHP 26. Dönem Milletvekili – Gazeteci Barış Yarkadaş, yerel seçim sürecinin tamamlandığı 23 Haziran tarihine kadar, gazetecilerin ağır baskı koşulları altında çalışmak zorunda kaldığını aktardı. Haziran ayında 66 gazetecinin hakim karşısına çıktığını belirten Yarkadaş, “Gazeteciler adliyeye gitmekten, haber yazmaya fırsat bulamıyor” dedi.

‘’AKP MEDYASININ HEGEMONYASI KIRILDI’’

Her ay düzenli olarak yayınladığı “Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nun Haziran ayına ilişkin verilerini açıklayan CHP’li Barış Yarkadaş, “23 Haziran seçimleri öncesi, medyanın sesi daha da kısılmaya çalışıldı. Ancak iktidar bunda başarılı olamadı. Zor koşullar altında yayın hayatını sürdüren muhalif medya, AKP’nin kamu bankası destekli gazete ve TV’lerinin ideolojik hegemonyasına son verdi. AKP hem sandıkta hem de medyada bozguna uğradı” ifadesini kullandı.

‘’EREN ERDEM’İ SERBEST BIRAKIN’’

Raporunu 366 gündür Silivri Cezaevi’nde tutulan CHP PM Üyesi, Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem’e ithaf ettiğini de belirten Yarkadaş, “Eren Erdem, siyasi kimliğe sahip bir gazeteciydi. Yazdığı dokuz kitap ve yayınladığı  gazete yüzünden iktidarın hedefi haline geldi. Şimdi ise düşüncelerini ifade etmenin bedelini ağır bir biçimde ödüyor” dedi. Erdem’in dosyasının İstinaf Mahkemesi’nde olmasına rağmen henüz kapafının bile açılmadığını belirten Yarkadaş, “Eren Erdem, 366 gündür kaldığı cezaevinde ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Eren’i serbest bırakmak için neyi bekliyorlar?” sorusunu yöneltti.

“HAZİRAN AYINDA DA YARGILAMALAR SÜRDÜ”

Türkiye cezaevlerinde 150’ye yakın gazetecinin bulunduğunu ve bunlara her geçen gün yenilerinin eklendiğini de belirten Yarkadaş, “Haziran ayına ilişkin veriler bu söylediklerimizi kanıtlıyor” dedi. Yarkadaş, Haziran ayında medyada yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

“Haziran ayında 13 gazeteci gözaltına alındı; 66 gazeteci hakim karşısına çıktı. 5 gazeteciye 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi. 3 gazeteci hakkında dava açıldı. 27 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 1 gazeteci cezaevine teslim oldu; 1 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı. 1 yönetmene 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 1 gazetecinin köşe yazısı engellendi. 1 gazetecinin 2 tweetine erişim engeli getirildi. 1 gazeteciye 500 TL para cezası verildi, 1 gazeteci ifade verdi.”

 

Yorumlar (0)