banner773

Erdoğan: İslam gelişmeye manidir diyenler...

Türkiye Bilimler Akademisi Ödül Töreni'nin de konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Geçtiğimiz 14 yılda elde ettiğimiz neticelere baktığımızda gittiğimiz yolun doğru olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

SİYASET 01.02.2017, 13:30 01.02.2017, 13:30
Erdoğan: İslam gelişmeye manidir diyenler...

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

 

"Çeşitli bilim dallarında 31 bilim insanımızı ödüllendiriyoruz. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Geçtiğimiz 14 yılda elde ettiğimiz neticelere baktığımızda gittiğimiz yolun doğru olduğunu görüyoruz. TÜBA'nın projeleri ödül törenlerini himaye etmemizin nedeni budur. Henüz hedeflerimizin uzağındayız.

Eskiden sadece sınırların ve çıkarların korunması olarak algılanan güvenlik kavramı, kültüre sosyal tedbirleri içerecek şekilde genişledi. Her medeniyet kendi teknolojisini üretir. Ecdadımızın en güzel ibadethaneleri inşa etme gayretiyle yaptığı camilerle o camilerin inşasında kullanılan teknik de bizim medeniyetimizi yansıtır. Eğer siz kendi teknolojinizi üretemiyorsanız onun kültüründe belirleyici olamazsınız.

Çok yalın iki örnek vereceğim. TUBİTAK bir dönem PARDÜS isimli yazılım üretti. Bu yazılımın kullanacağı teknoloji bize ait olmadığı PARDÜS yaygınlık kazanmadı. Aynı şekilde, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda F klavye kullanılması konusunda genelge yayınlamıştım. Aradan geçen yıllara rağmen kademe ilerleyemediğimizi görüyorum.

Günümüzde dahi bilimin abide isimleri sayılan Farabi'yi Biruni'yi, Ali Kuşcu'yu yetiştirdiğimiz bir millet olarak başka bir sıkıntımız olamaz.

Neredeydik nerede kaldık. 14 yılda bilime bilim insanlarına verdiğimiz önemle çok yol kat ettik. Ulaşımda, boğazın gerek altında gerek üstünde inşaa ettiğimiz dünyada sayılı ilk 5 arasında olan Marmaray'la, Avrasya'yla attığımız bu adımlarla dünya teknoloji anlayışıyla özdeş hale getirdik.

ARGE harcamalarımız 20 bin doları aştı. Milli gelir oranımızı yüzde 0.5'ten yüzde 0.6ya çıkardık. Hedefimiz yüzde 3'e çıkarmak. ARGE'den çalışan personel sayısı 29 bin idi, hamd olsun 122 bine yükseldi.

Yapılanlar önemli ama yapmamız gereken daha çok şey olduğunu biliyoruz.

Değerli bilim insanları, bilim sadece somut çıktıları itibariyle değil, zihinlerde yol açtığı dönüşümle aydınlanma ile ülkeler için önemlidir. Selçukluyu kalbinden vuran haşiler bu sorundan kaynaklanmışlardır. Bu sorunla günümüzde de mücadele diyoruz. FETÖ denen şer şebekesi en çok bu eksiklikten yararlanmıştır. Hepsi iyi eğitim almış olabilirler, ama kalplerini zihinlerini bir şarlatana kiralamış olduklarını unutamayız.

Atalarımız ilmin yanına hikmeti koymuştur. İrfan olmazsa o ilmin hiçbir değeri yoktu. Hikmet olmazsa da aynı şekilde. Bilgi ilimin ilk safasır. Kağıtla kalbi birlikte işlemeden sahip olunan birikim bizi aydınlığa çıkarmaya yetmez.

Bizim coğrafyamızda rasathanelerde gözlemler yapılırken, şifahanelerde ameliyatlar yapılırken dünyanın geri kalanında neler oluyor çok iyi bilmemiz gerekir.

İslam gelişmeye manidir diyenler, İslam gelişmeyi, terakkiyi emreder örneklerini asla gündeme getirmezler. Şayet biz kendimizi bilmezsek, bize ne olduğumuzu anlatmaya bunun sınırlarını çizmeye çalışırlar. Birçok FETÖ'cü sadece sahiplerinin emrettiklerini yapan birer kurta dönüşmüştür."

 

Yorumlar (0)