Egemen Bağış'tan küresel medyaya çağrı

TC Avrupa Birliği Eski Bakanı ve Başmüzakereci Bağış küresel medyada yalan ve sahte habere karşı etkili denge ve fren sistemlerinin oluşturulması konusunda çağrıda bulundu.

SİYASET 01.09.2019, 16:45 01.09.2019, 16:46
Egemen Bağış'tan küresel medyaya çağrı

Avrupa Birliği başkenti Brüksel'de yayınlanan ve AB konularını ele alan tek dergi olarak bilinen New Europe dergisi ve haber sitesi TC Devlet ve AB Eski Bakanı Egemen Bağış tarafından kaleme alınmış olan “Şiddet, Yalan Haber ve Sorumlu Medya” başlıklı bir makale yayınladı. Makalesinde medyanın tarihsel gelişimini özetledikten sonra şiddet olaylarını yansıtan bazı haberlerle, yalan ve uydurma haberlerin topluma verdiği zararları vurgulayan Bağış, kendi başından geçen 17-25 Aralık hain FETÖ kalkışmasına da değinerek yargı ve medya aracılığıyla yaşadığı itibar saldırısında en büyük kurbanın bir kez daha gerçeğin bizzat kendisi olduğunu belirtti.

Medyada sorumluluk çağrısının özgür basın ve ifade özgürlüğüne karşı bir saldırı olarak değil, tam aksine bir kamu görevlisi, endişeli bir baba ve en çok da bir dünya vatandaşının sorumluluk çağrısı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bağış çoğu zaman, bu düzenlemenin sadece medya sektöründeki bireylerin vicdanlarıyla da şekillendirilebileceğinin altını çizdi.

İşte Egemen Bağış’ın makalesinin tam tercümesi
 
Radyo yayıncılığından büyük set üstü cihazlara, bugünün sosyal medya ağlarına ve çevrimiçi görüntüleme yeteneklerine kadar, tarihte hiçbir iletişim türü, medyanın geçirdiği kadar bir dönüşüm geçirmemiştir. Aynı şekilde, tarih boyunca da medyanın geleceğiyle ilgili birçok yanlış öngörüde bulunulmuştur.
 
1946 yılında, 20th Century Fox şirketinde yapımcı olan Darryl Zanuck, “İnsanların yakında bir kontraplak kutuya bakmaktan sıkılacaklarını “ve bu yüzden televizyonun ömrünün fazla uzun sürmeyeceğini” iddia etmişti. Günümüzde ise böylesi iddialara sadece şaşkınlıkla tebessüm edebiliriz.
 
İngiliz gazeteci, yayıncı ve politikacı olan C.P. Scott'ın tahmini ise biraz daha gerçeğe yakındı. “Televizyon mu? Kelimenin yarısı Latince diğer yarısı Yunanca olan bir şeyden kimseye hayır gelmez” demişti. Her ne kadar “hayır gelmez” ifadesi uygun olmasa da günümüz medyasının toplumu şiddete, çürümeye ve ahlaksızlığa maruz bıraktığı örnekler sergilediği de yadsınamaz bir gerçek.
 
Medyanın etkisi derin ve geniş kapsamlıdır. Değerlerimizi, günlük rutinlerimizi ve hatta köklü ideolojilerimiz ve inançlarımızla ilgili düşüncelerimizi etkiler. Ayrıca günümüzde medya çok daha kolay erişilebilir bir durumdadır. Medya artık evlerimizde ve cep telefonlarımızdadır.
 
Toplumumuz, şiddet sahnelerine TV ve internetle maruz kalmaktadır. Sosyal medyada ise akıl almaz türdeki vahşetlere tek dokunuşla ulaşılabiliyor. Bilgisayar oyunları ise gençlere hayatlarında adlarını bile duymadıkları silahları nasıl kullanacaklarını öğretiyor. İşte bu sebeplerden dolayı aile ve toplumumuzun böylesi zehirlere maruz kalmaması için ekstra önlemler almalıyız.
 
Bugün medyayla ilgili en acil konular arasında medya içeriklerinde şiddetin çoğalmasının toplumu bir bütün olarak nasıl etkileyebildiği hususu başta geliyor. Medyadaki şiddete sürekli maruz kalmanın kişisel değerlerin temeline zarar vereceği düşünülmektedir. Özellikle küçük yaştaki çocukların zihinleri, bir sünger gibi etraflarındaki her şeyi emebilir.  Medyadaki bu şiddet ortamından kolay manipüle olmalarından dolayı, çocuklar kolay hedef haline geliyor ve durum mağduriyetlere sebep oluyor.
 
Günümüzde medya kitleleri şiddete karşı duyarsızlaştırmaktadır. Bu duyarsızlık bazen küçük çocukları bile vahşete itebilir. Ne yazık ki medyanın toplum üzerindeki olumsuz etkileri bir okul saldırısı, cinayet veya intiharlarda artışlar meydana geldiğinde gündeme geliyor; ancak sonrasında kolayca unutuluyorlar. Böylesi önemli bir konuda bilincimizin zayıflamasına izin vermemeliyiz.

Yorumlar (0)