banner773

DEVA Partisi: ‘Yasaklar çoğaldıkça insanlar sanat ve özgürlükler için daha çok haykıracaklar'

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kültür, Sanat ve Turizm Politikaları Başkanı M. Helun Fırat, konser ve festivallere getirilen yasaklarla ilgili açıklama yaptı. Fırat, "Son konser iptalleri, Kürtçeye ve etnik kültürlerin kendilerini ifadelerine müdahale ile sınırlı değil. İktidarın dayattığı hayat tarzı dışında yaşayan, düşünen, söyleyen herkes 'öteki'" dedi.

SİYASET 29.05.2022, 10:24
DEVA Partisi: ‘Yasaklar çoğaldıkça insanlar sanat ve özgürlükler için daha çok haykıracaklar'

“Tüm Türkiye'de ardı ardına iptal edilen konser ve engellenen festival haberleriyle karşı karşıyayız. Aylar öncesinde planlanan festival ve konserler belediyelerin ve valiliklerin ani kararlarıyla iptal ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendi düzenlediği kültür yolu festivallerinde dahi, afişleri yayınlanmış konserler hiçbir açıklama olmaksızın iptal edildi.

Haftalar önce planlanmış etkinlikler neden şimdi sakıncalı hale geldi? Ne değişti?

Son konser iptalleri, Kürtçeye ve etnik kültürlerin kendilerini ifadelerine müdahale ile sınırlı değil.  İktidarın dayattığı hayat tarzı dışında yaşayan, düşünen, söyleyen herkes "öteki". Giyimi, dili, düşüncesi tek tip olmayan, hatta geçim sıkıntısına dair hassasiyetini belli eden herkes dışlanıyor; zaten öteki olanlar ise hepten yasaklı.

İktidarın yarattığı korkunç ekonomik çıkmaza sıkışan ve sesini duyuramayan insanların konserlerde, festivallerde bir araya gelip "yeter" diye haykıracakları korkusuyla yasaklara sarılınıyor.

Sanatçıların sahneden muhalif bir görüşü dile getirmesi ve gündem yaratması ihtimali iktidar için artık tahammül edilemez bir mesele. Sanat karşısında çaresizlik hiç bu kadar görünür olmamıştı.

Pandeminin ardından nihayet konserlere, festivallere dönen sanat ve kültür emekçilerinin çalışma ve ifade özgürlüklerine ket vuruluyor.

Nefes alanları tükendiği için biraz olsun sanata sığınmak isteyen insanların sanata erişim özgürlüğü hiçe sayılıyor.

Unutulmasın ki yasaklar çoğaldıkça insanlar alanları daha çok dolduracak, sanat ve özgürlükler için daha çok haykıracaklar. DEVA Partisi olarak sanatın, sanatçının ve kendini ifade etmek için ona ihtiyaç duyan milyonlarca insanın haklarını savunarak yanlarında olacağız!”

Yorumlar (0)