CHP’li Hakverdi’den ‘Örtülü ödenek düşsün’ teklifi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ''Örtülü ödeneğin devletimizin güvenliği için değil tasarruf yapılmayan itibar ve tek partinin siyasi amacı doğrultusunda kullanıldığını düşünüyoruz'' diyerek örtülü ödeneğin düşmesi için kanun teklifi verdi.

SİYASET 02.12.2020, 10:12 02.12.2020, 13:13
CHP’li Hakverdi’den ‘Örtülü ödenek düşsün’ teklifi

CHP'li Hakverdi'nin o açıklaması:

Türkiye ekonomisi uygulanan yanlış politikalar nedeni ile büyük bir kriz içerisindedir. Mart ayından beri ülkemizde görülmeye başlanan salgın hastalık maalesef bu krizi çok daha derinleştirmiş durumdadır. Bir yandan salgın hastalıkla başa çıkmaya çalışan halkımız, bir yandan işsizlik ve enflasyonla da baş başa bırakılmıştır. Birçok sektör durma noktasına gelmiştir, işletmeler teker teker kapanmakta ve hatta borç yüzünden vatandaşlarımız intihar etmektedir. Bu büyük buhran karşısında iktidar maalesef IBAN numarası paylaşmak ve acı reçete yazmak dışında bir şey yapamamıştır. Vatandaş’a ‘kemer sıkın’ denilirken iktidar lüksten ve şatafattan vazgeçmemektedir. Kamuda israf son sürat devam etmekte Cumhurbaşkanlığı’nın günlük masrafı 11 milyon TL’yi bulmaktadır. Örtülü ödenek ise milyarlarca lirayı bulmakta ve maalesef kamuoyunda bu ödeneğin doğru yerlere harcanmadığı algısı günden güne artmaktadır.

Örtülü ödeneğin amacına uygun olarak kullanılmadığını düşünüyoruz !

Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulan ödenektir.

Kanunla belirlenen bu yetkiye dayalı olarak, örtülü ödeneğin devletimizin güvenliği için değil tasarruf yapılmayan itibar ve tek partinin siyasi amacı doğrultusunda kullanıldığını düşünüyoruz.

Herkes tarafından kandırılan iktidar yeni ‘Parsadan’lar yaratmış olabilir!

Son 4 yılda kullanılan örtülü ödenek toplamı 8 milyar 853 milyon 827 bin TL. 2020 yılı rakamları da eklendiğinde son 5 yılda kullanılan örtülü ödeneğin 11 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Tansu Çiller döneminde örtülü ödeneğin ne amaçla kullanıldığı gün yüzüne çıkmıştı. Her fırsatta ‘kandırıldık’ diyen AKP iktidarı ve Erdoğan tarafından bu kadar fazla örtülü ödenek kullanılıyor olması yeni ‘Parsadan’ların dikkatini çekmiş olabilir.

2021 yılı örtülü ödenek harcama yetkisi 6 milyar 641 milyon TL!

Bu rakamla 76 milyon 500 bin doz aşı alınabiliyor!

Üst limiti genel bütçe başlangıç ödeneklerinin binde 5’i olan örtülü ödenek, 2021 yılı bütçesi üzerinden hesaplandığında 6 milyar 641 milyon liraya varabiliyor. Bu rakam 5 bakanlığın ve bir çok kurumun bütçesinden büyük. Bu para ile geçtiğimiz günlerde fiyatı ortalama 11 dolar olarak açıklanan Covid-19 aşısından 76 milyon 500 bin doz alınabilir.

Salgınla mücadelede en ön safta yer alan sağlık emekçileri, yönetilemeyen pandemi süreci yüzünden sistemin çökmek üzere olduğunu her fırsatta dile getirmektedir. Bakan Koca ise bütçe görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğunu bizzat kendisi dile getirmiştir.

Hal böyleyken bütçe başlangıç ödeneklerinin binde beşine varabilen örtülü ödenek üst limiti binde bire çekilerek salgınla mücadelede, aşılamada ve ekonomik krize dair harcamalarda kullanılması amaçlanmaktadır.

Yorumlar (0)