banner773

CHP'li Başevirgen: "Manisa afet bölgesi ilan edilmeli!"

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iklim şartlarından olumsuz etkinlenmesi nedeniyle Manisa'nın Afet Bölgesi ilan edilmesini istedi.

SİYASET 02.06.2020, 17:08 02.06.2020, 17:30
CHP'li Başevirgen: "Manisa afet bölgesi ilan edilmeli!"

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TBMM Genel Kurulunun pandemi nedeni ile verdiği aradan sonraki ilk çalışma gününde, Manisa’da 14 Mayıs’tan bu yana iklim şartlarında görülen olumsuzluk nedeniyle üzüm ve zeytinde yaşanan silkmeleri meclis gündemine taşıyarak: “Manisa Afet Bölgesi İlan Edilsin” dedi.

Üzüm Silkmeleri Ve Yanıkları TARSİM Kapsamına Alınsın

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Başevirgen, hava koşullarındaki değişimin üzüm ve zeytinde yüzde 50 ile 80 arasında silkmeye neden olduğunun altını çizerek; Bu silkmeler sadece merkezde değil il genelinde yaşandı. Bu seneki üzüm rekoltesi etkilenecektir. İklim değişikliği nedeni ile oluşan hasar TARSİM kapsamında olmadığı için çiftçilerimiz mağdur olmaktadır. Üzüm silkmeleri ve üzüm yanıkları, TARSİM sigortası kapsamına alınmalıdır.” diye konuştu

Zeytin ve Üzümün Başkenti

Manisa’nın kurutmalık üzüm ve sofralık üzüm üretiminde ülke birincisi, zeytinde ise 16 milyonun üzerinde ağaçla ilk sırada olduğunu ifade eden CHP’li Başevirgen, “Manisa üzümün ve zeytinin başkenti konumunda. TÜİK verilerine göre Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85, sofralık üzümün %20’ sini İlimiz üretmektedir. Toplam tarım alanımızın yaklaşık %16'sında üzüm yetiştirilmektedir. Ekonomimiz için stratejik önem taşıyan bu iki ürünün üretiminde yaşanacak herhangi bir aksama hem ekonomiyi hem de çiftçiyi zor durumda bırakır.” dedi.

Manisa Afet Bölgesi İlan Edilsin, Zararlar Karşılansın

Uzmanların ülkede görülen değişken hava koşullarının bundan sonra daha sık görüleceğine ilişkin uyarılarını hatırlatan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Sadece üzüm ve zeytin değil, tütün, kiraz ve badem üreticilerimiz de bu sene mağdur oldu. Bunun nedeni iklimsel olaylar. Manisa bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli ve çiftçimizin uğradığı zararlar karşılanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Mazot ve gübreden sonra en önemli gider kaleminin elektrik ödemeleri olduğunu belirten Başevirgen, elektrik ödemelerinin hasat sonuna bırakılması ve çiftçi borçlarında kredi borçları dahil tüm vergi borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)