CHP’DEN 15 TEMMUZ BAĞIŞLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP, 15 Temmuz şehit ve gazileri ile Beşiktaş terör saldırısı mağdurları için toplanan 397.2 Milyon TL tutarındaki bağışların, doğrudan şehit yakınları ve gazilere dağıtılması için kanun teklifi verdi. Bağışlardan yaklaşık 3.5 yıldır mağdurlara tek kuruş yardım yapılmadığı vurgulanırken, “Bağışların mağdur ve mağdur yakınlarına ulaştırılması, TBMM’nin 15 Temmuz’da canı pahasına darbele direnen millete olan borcudur” denildi.

SİYASET 21.01.2020, 13:48
CHP’DEN 15 TEMMUZ BAĞIŞLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP, 15 Temmuz şehit ve gazileri ile Beşiktaş terör saldırısı mağdurları için toplanan 397.2 Milyon TL tutarındaki bağışların, doğrudan şehit yakınları ve gazilere dağıtılması için kanun teklifi verdi. Bağışlardan yaklaşık 3.5 yıldır mağdurlara tek kuruş yardım yapılmadığı vurgulanırken, “Bağışların mağdur ve mağdur yakınlarına ulaştırılması, TBMM’nin 15 Temmuz’da canı pahasına darbele direnen millete olan borcudur” denildi.

-“TOPLANAN 397.2 MİLYON TL ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE 3 AY İÇİNDE DAĞITILACAK”
-“BAĞIŞLARIN MAĞDURLARA ULAŞTIRILMASI TBMM’NİN 15 TEMMUZ’DA CANI PAHASINA DARBEYE DİRENEN MİLLETE BORCUDUR”

KANUN TEKLİFİ İÇİN TIKLAYINIZ...

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan “Yardım Toplama Kanunu ve Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin gerekçesinde, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve İstanbul Beşiktaş’ta 11.12.2106 tarihinde gerçekleşen terör saldırısında yaşamını yitiren ve yaralanan vatandaşlar için bağış kampanyaları düzenlendiği, toplanan bağışlardan aradan geçen 3.5 yıllık sürede mağdurlara tek kuruşluk yardım yapılmadığı belirtildi. Beşiktaş saldırısı için toplanan bağışların nemasıyla birlikte 58 milyon 262 bin TL, 15 Temmuz Bağış Kampanyası’nda toplanan bağışların da nemasıyla birlikte 338 milyon 971 bin TL’nin Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’na aktırıldığına dikkat çekilirken, “Vatandaşlarımızın şehit aileleri ve gazilere iletilmek üzere yaptığı bağışların, her ne amaçla olursa olsun bir vakfa aktarılması hukuka, ahlaka ve vicdana sığmayacaktır. Çünkü bu bağışlar, mağdurlar için yapılmış şartlı bağışlardır ve doğrudan mağdurlara iletilmesi zorunludur. Aksi durum; toplumda aldatılma hissi yaratacak, toplumsal dayanışma duygusunu zedeleyecek hem de devlete olan güveni sarsacaktır. 15 Temmuz gecesi ve Beşiktaş saldırısında mağdur olanlar için yapılan bağışlar, bir vakfın geliri haline getirilemez” denildi. Teklifin gerekçesinde şöyle devam edildi:

BAĞIŞLAR UCUZ FON
Ayrıca şehit yakınları ve gaziler için devlete emanet edilen 361 Milyon TL tutarındaki bağışlar için 3 yılda sağlandığı açıklanan yaklaşık 35 Milyon TL’lik nema miktarı da ekonominin gerçeklerine uymamakta, bağışların “ucuz fon” olarak kullanıldığı tespitlerini haklı çıkarmaktadır. Yaklaşık 3 yılda yüzde 10’un altındaki bir nema geliri, şehit yakınları ve gazilerin haklarının heba edilmesidir.
Yaklaşık 3 yıllık sürede kendileri için yapılan bağışlardan bir kuruş dahi destek alamayan şehit yakınları ve gazilerin büyük sıkıntılar yaşadığı görülmektedir. Ekonomik sıkıntıları nedeniyle bir vatandaşın “şehit babasından satılık ev” şeklinde verdiği ilan, 15 Temmuz gecesi kollarından yaralanan bir vatandaşın “15 Temmuz şehit yakınları ve gazileri için bu kadar para topladınız. Ameliyat paramı bile ben borç almak zorunda kaldım” şeklindeki sosyal medya mesajı, bağışların 3 yıldır bekletilmesinin yanlışlığının ve hukuksuzluğunun kanıtı niteliğindedir.

GAZİ MECLİS’İN MİLLETE BORCU
15 Temmuz gecesi hain darbecilerin hedefi olan ve bombalanan Gazi Meclis, şehit yakınları ve gazilerin yanında olmalı, milletin emanetinin mağdurlara ulaştırılmasını sağlamalıdır. Bu görev; TBMM’nin 15 Temmuz’da canı pahasına darbeye direnen millete olan borcudur. Kanun teklifi ile milletimizin; 15 Temmuz hain darbe girişimi ve Beşiktaş’taki hain terör saldırısında şehit düşen ve yaralanan vatandaşlarımız için yaptığı bağışların doğrudan ve hızlı şekilde mağdurlar ile mağdur yakınlarına ulaştırılması öngörülmektedir.”

3 AY İÇİNDE ÖDENECEK
Beş maddelik teklif ile kamu kurum ve kuruluşlarınca doğal afet, can ve mal kayıplarına yol açan terör olayları ile afet benzeri olaylardan sonra, mağdur ve mağdur yakınları için düzenlenen bağış ve yardım kampanyaları altı ay içinde sonuçlandırılması öngörülüyor. Teklife göre, kanunun yayınlandığı tarihten önce düzenlenen 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası ile Beşiktaş terör saldırısı kampanyası için toplanan ancak Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’na aktırılan bağışların ise Sayıştay denetiminin ardından 3 ay içinde mağdur ve mağdur yakınlarına, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre doğrudan dağıtılacak.

Yorumlar (0)