CHP'nin 11 Şehirde Yaptığı Anketten Çarpıcı Sonuçlar

Yerel seçimde CHP tarafından kazanılmış 11 Büyükşehirde, yüz yüze anket tekniği kullanarak yapılan araştırma tamamlandı.

SİYASET 25.12.2019, 15:40
CHP'nin 11 Şehirde Yaptığı Anketten Çarpıcı Sonuçlar

Sonuçları şöyle:

CHP Belediye Başkanlığını aldığı tüm şehirlerde oylarını yükseltiyor. Bu şehirler Türkiye toplam seçmenlerinin %45’ini oluşturuyor. 11 şehrin ortalamasında CHP’nin 1. parti haline geldiği görülüyor.

Seçmenlerin %45'ini oluşturan 11 Büyükşehrin 1. partisiyiz. Son genel seçimlerde 1. partinin yaklaşık 7 puan gerisindeydik. Şimdi ise yaklaşık 3 puan ile önündeyiz.

Biliyorsunuz CHP yerel seçimlerde oy havuzunun çeşitliliğini artıran ve toplumun tüm kesimlerinden oy alan yegâne parti olmuştu. Bu yönelim devam ediyor.

CHP'nin yükselişi toplumsal kutuplaşmayı zayıflatıyor!

Kutuplar erimeye başlamış durumda!

Buna yol açan en önemli faktör CHP'nin aday tercihlerinin seçmende bulduğu karşılık. Adaylarımız toplumun her kesimi ile bağ kurabilen, farklılıklara kapılarını açık tutabilen isimlerden oluşmuştu.

Bunun karşılığını da görüyoruz. Belediye başkanlarımız seçmene güven veriyor. Seçmenler başkanlarımızın sorunları çözebileceğine inanıyor, performanslarını etkili buluyor.

CHP'ye fanatik düzeyde karşı olan, kulaklarını tümüyle kapatmış olanların oranı %15'e gerilemiş durumda. Bu geri kalanların CHP'lileştiği anlamına gelmiyor. CHP'ye yönelik eleştiri yapan seçmenler, eleştirilerinde daha anlayışlı, daha hakkaniyetli ve yol gösterici bir tutumu benimsiyor. Bu tür bir muhalefet anlayışı uzun süredir Ak Parti tarafından topluma ekilen kutuplaşma tohumlarının artık tutmadığını gösteriyor. Ak Parti toplumu artık kutuplaşma baskısıyla zehirleyemiyor.

CHP'nin makul, yol gösterici ve akılcı muhalefet anlayışı toplumda karşılık bulmuş durumda. CHP'yi destekleyenler de, muhalif olanlar da makul bir anlayış ile istişare kültürüne dayanan bir eleştirel tutum içinde.

Belediye Karneleri

Belediye başkanlarının itibarını oluşturan beş farklı faktör var. Seçmenlerin

Başkanları belediye başkanlığına ne kadar uygun bulduğu,

Başkanın başarılı olacağına dair inançlarının ne düzeyde olduğu,

başarı için ne kadar umutlu olduğu,

Başkanın seçildikten sonra ortaya koyduğu performansı nasıl bulduğu

ve başkanın kişilik özelliklerine verdikleri not.

Bu beş faktörün toplamında ortaya çıkan sonuç başkanların seçmenlerin gözündeki itibarını gösteriyor.

Seçmenlerin başkanlarımıza verdiği karne notlarını düzenli olarak takip ediyoruz.

Şu ana dek seçmenlerin başkanlarımıza, inancı, güveni sürüyor. Performansları etkili bulunuyor.

Bu dönemin geçmişten daha iyi olacağına dair inanç yüksek.

Seçmenler başkanlarımızın mazeretlere sığınmadan israfı engelleyerek işlerini yaptıklarının farkında. Aynı zamanda başkanların önüne çıkarılan engellerin de farkında. Bilmenizi isterim ki başkanlarımızın işlerini yapmasının önüne engel çıkaranlar bizi değil, seçmeni cezalandırmaya çalışıyor. Seçmenler en çok da bunun farkında.

Başkanlarımız hakkında yürütülen itibarsızlaştırma kampanyalarında öne çıkarılan tartışmalara da baktık. Seçmen başkanlarımıza yönelik eleştirilerin haksızlığının altını çiziyor.

Ekrem İmamoğlu'na yöneltilen israf sergisi, İstanbul'un sorunlarına ilgi göstermemesi gibi konularda eleştirileri haklı bulanların oranı %20-30 arasında kalıyor. Yani başkanları itibarsızlaştırmak için yürütülen medya kampanyaları, sosyal medya trol kampanyaları seçmenleri etkilemiyor. Seçmenler hala İmamoğlu'nun yanında.

Seçmenlerin başkanlarımıza olan güvenini gösteren en önemli konulardan biri başarı için onlara tanınan süre. Seçmenlere başkanlara ne kadar kredi açtıklarını sorduk. Seçmenler başkanlarımıza başarılı olmaları için ortalama 2 yıla yakın süre tanıyor.

Başkanlarımızın tümü oy desteklerini artırmış durumda.

Başkanlarımıza karşı yapılan saldırıların tümünü bu destek artışı ile ilgili görüyoruz.

Yorumlar (0)