CHP'Lİ KAYA:AKP SURİYE YÖNETİMİ İLE İLİŞKİYE GEÇMELİDİR

Kaya, “Artık bıçak kemiğe dayanmıştır; AKP’nin zaman kaybetmeden Suriye yönetimi ile iletişime geçmesi gerek. Eğer biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyorsak bizim muhatabımız Suriye hükümeti olmalıdır. Eğer biz Ortadoğu’ya, barışı, huzuru, kardeşliği getirmek istiyorsak bizim öncelikle ilişki içinde olmamız gereken ülkeler sınır komşularımız; İran, Irak, Suriye olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SİYASET 13.10.2019, 18:00 13.10.2019, 18:05
CHP'Lİ KAYA:AKP SURİYE YÖNETİMİ İLE İLİŞKİYE GEÇMELİDİR

Bir dizi etkinlik, ziyaret ve toplantı için Çorum’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Çorum İl Örgütünde, İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi ile birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Sözlerine Suriye operasyonunda şehit olan askerlerimize rahmet ve ailelerine başsağlığı dileyerek başlayan Kaya,  “Her devletin kendi sınırlarını koruma hakkı olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Bizim de bunu hiçbir ülkeden izin almadan yapmaya hakkımız var. Ancak ülke sınırlarımızın kevgire dönmesine, dünya ülkelerinin teröristlerinin Türkiye’ye üzerinden Suriye’ye geçmesine, Suriye’deki teröristlerin Türkiye’de elini kolunu sallayarak dolaşmasına ve silah yüklü TIR’ların topraklarımızdan geçerek terör örgütlerine ulaştırılmasına seyirci kalan sorumluları da görmezden gelemeyiz.”

Kaya, “Artık bıçak kemiğe dayanmıştır; AKP’nin zaman kaybetmeden Suriye yönetimi ile iletişime geçmesi gerek. Eğer biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyorsak bizim muhatabımız Suriye hükümeti olmalıdır. Eğer biz Ortadoğu’ya, barışı, huzuru, kardeşliği getirmek istiyorsak bizim öncelikle ilişki içinde olmamız gereken ülkeler sınır komşularımız; İran, Irak, Suriye olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bizi sınırlarımızı korumak için emperyalist güçlerden izin almak zorunda bırakan dış politikadan bir an önce vazgeçmeliyiz.” diyen Kaya,  “Komşu ülkelerle, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı (OBİT) kurarak, Ortadoğu’nun barışı için öncülük etmemiz gerek.” ifadelerine yer verdi. 

“Savaşları körükleyip silah pazarlarını genişleten emperyalist ülkelerin oyununa gelememeliyiz. Suriye’de ve dünyanın dört bir yanında savaşı ateşleyip silahlarını satanlar her an kenara çekilebilirler. Ancak biz Suriye halkıyla komşuyuz, kardeşiz, dostuz; asırlar boyu koyun koyuna yaşayacağız.” diyen Kaya, “AKP’nin de bunları görerek Suriye’de iç barışın olması için bir çaba içine girmesi gerek.” dedi.

CHP’nin barışı savunduğu söyleyen Kaya, “Biz CHP olarak, ‘Yurtta barış dünyada barış’ politikamızın Ortadoğu’da da hayata geçirilmesinden yanayız. Ortadoğu’da savaşarak değil, barışarak halkların refaha ve huzura kavuşacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Çorum ilinin ekonomik sorunlarını da dile getiren Kaya, “Çorumlular artık isyan etme noktasına gelmiştir; daha birkaç ay önce ‘Çorum’u Yozgat’a bağlayın’ diyerek tepkilerini dile getiren Çorum halkının feryadını biz duyuyoruz, ya AKP iktidarı duyuyor mu acaba?” diye sordu.

Kaya, “Artık herkesin Türkiye gerçeklerini görmesi gerek. AKP ömrünü tamamlamıştır, iktidarda kaldığı her gün Türkiye için büyük bir kayıptır.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklaması:

Değerli Basın Emekçileri;

Bugün Çorum’a bir dizi ziyaret, 10 Ekim Gar Katliamında canlarını yitirenlerden, Emine Ercan’ın anısına düzenlenen yemeğe ve eğitimi konuşacağımız bir panele katılmak için geldim. Ancak ülkemizin gündemi o kadar farklı ki ne eğitimi, ne ekonomiyi, ne sağlığı, ne de işsizliği konuşabiliyoruz. Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı operasyon hem bizim hem de dünyanın gündemi oldu.

Şehit haberleri anaların yüreklerini dağlamaya başladı. Şehitlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum.

Her devletin kendi sınırlarını koruma hakkı olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Bizim de bunu hiçbir ülkeden izin almadan yapmaya hakkımız var. Ancak ülke sınırlarımızın kevgire dönmesine, dünya ülkelerinin teröristlerinin Türkiye’ye üzerinden Suriye’ye geçmesine, Suriye’deki teröristlerin Türkiye’de elini kolunu sallayarak dolaşmasına ve silah yüklü TIR’ların topraklarımızdan geçerek terör örgütlerine ulaştırılmasına seyirci kalan sorumluları da görmezden gelemeyiz.

Artık bıçak kemiğe dayanmıştır; AKP’nin zaman kaybetmeden Suriye yönetimi ile iletişime geçmesi gerek. Eğer biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyorsak bizim muhatabımız Suriye hükümeti olmalıdır. Eğer biz Ortadoğu’ya, barışı, huzuru, kardeşliği getirmek istiyorsak bizim öncelikle ilişki içinde olmamız gereken ülkeler sınır komşularımız; İran, Irak, Suriye olmalıdır.

Bizi sınırlarımızı korumak için emperyalist güçlerden izin almak zorunda bırakan dış politikadan bir an önce vazgeçmeliyiz. Komşu ülkelerle, “Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı (OBİT) kurarak Ortadoğu’nun barışının kurulmasına öncülük etmeliyiz.

Savaşları körükleyip silah pazarlarını genişleten emperyalist ülkelerin oyununa gelememeliyiz. Suriye’de ve dünyanın dört bir yanında savaşı ateşleyip silahlarını satanlar her an kenara çekilebilirler. Ancak biz Suriye halkıyla komşuyuz, kardeşiz, dostuz; asırlar boyu koyun koyuna yaşayacağız.

AKP’nin de bunları görerek Suriye’de iç barışın olması için bir çaba içine girmesi gerek.

Biz CHP olarak, “Yurtta barış dünyada barış” politikamızın Ortadoğu’da hayata geçirilmesinden yanayız. Ortadoğu’da savaşarak değil, barışarak halkların refaha ve huzura kavuşacağına inanıyoruz.

Bizim bütün bunları iyi değerlendirip dış politikamızı değiştirmemiz gerek. Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Biz krizde olan ekonomimizi düzlüğe çıkartmak için çalışmak istiyoruz. Biz eğitim sorununu çözmek için politikalar üretmek istiyoruz, işsiz gençlerimize iş bulmak istiyoruz.

Çorum’da geçlerimiz işsiz. Çorumlunun elinde avucunda ne varsa haraç mezat satıldı. Daha önce çimento fabrikası özelleştirilmişti, 2018 yılında da Çorum Şeker Fabrikası satıldı. Şeker fabrikalarımızın satılması sorunlarımızı çözdü mü? Şeker ucuzladı mı? Üretim arttı mı? İşsizlikten göç eden gençlerin derdine derman oldu mu?

Çorum ilimizin elindeki eşsiz tarihi mirası maalesef yok sayılmış. UNESCO Dünya Mirası listesine giren 18 yerden biri olan Hitit'in Başkenti Hattuşa antik kenti, şu anki adıyla Boğazkale ile Selçuklunun, Osmanlının bıraktığı tarihi miras turizm açısından yeterince değerlendirilememiş.

AKP iktidarından önce “Anadolu Kaplanı” diye adlandırılan Çorum şimdi tırnakları sökülmüş, ekonomik gücünü kaybetmiş, göç veren illerimizden biridir.

Çorumlular artık isyan etme noktasına gelmiştir; daha birkaç ay önce “Çorum’u Yozgat’a bağlayın” diyerek tepkilerini dile getiren Çorum halkının feryadını biz duyuyoruz, ya AKP iktidarı duyuyor mu acaba?

Artık herkesin Türkiye gerçeklerini görmesi gerek. AKP ömrünü tamamlamıştır, iktidarda kaldığı her gün Türkiye için büyük bir kayıptır.

Yorumlar (0)