CHP'li Erdoğan Toprak: İktidar kendini yinelemekten öteye gidemedi

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, kamuoyu ile paylaştığı haftalık raporunda çok önemli açıklamalarda bulundu.

SİYASET 15.03.2021, 12:12 15.03.2021, 12:22
CHP'li Erdoğan Toprak: İktidar kendini yinelemekten öteye gidemedi

Toprak, “İktidarın ekonomik-demokratik reform, hukuk devletinin güçlendirilmesiyle ilgili nihai hedefleri bir hafta arayla açıklandı. Ortaya çıkan tablo, iktidarın reform heyecanı ve takatinin kalmadığını, kendini yinelemekten öteye gidemediğini gösterdi. Ayrıştırıp kamplaştırmayla elde etmeyi umduğu siyasi taban genişletme planı tutmayınca, beddua, cinsiyetçi aşağılama söylemi ve linç girişimleriyle aczini açıkça sergilemeye başladı!” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, kamuoyu ile paylaştığı haftalık raporunda öne çıkan başlıklar şöyle:

KESKİN BİR ‘U’ DÖNÜŞÜNE HAZIRLANIYOR

Mısır ile ilişkilerde ‘önkoşulsuz’ diplomatik görüşmelerin başladığı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından açıklandı. İktidarın aceleci bir şekilde Mısır ile diyalog sürecini kamuoyuna yansıtması, ortak karar oluşturulmadan tek yanlı olarak duyurması, Mısır’da rahatsızlık yarattı. Buna karşın İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Türkiye ile görüşmeler yapıldığını dile getirmesi, iktidarın dış politikada keskin bir ‘U’ dönüşüne hazırlandığını gösteriyor!

LİBYA’DA TÜM YABANCI ASKERİ UNSURLARIN ÇEKİLMESİ KARARLAŞTIRILDI!

Libya’da ülkeyi 24 Aralık’taki seçimlere götürecek geçici Birlik Hükümeti’nin güvenoyu almasının hemen ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kritik bir karar aldı. BMGK’nın tüm üyelerin katılımıyla aldığı yeni kararda geçtiğimiz Ekim ayında nihai imzaların atıldığı kalıcı ateşkes anlaşmasına tüm tarafların uyması, Libya’daki tüm yabancı askerlerin ve silahlı milis gruplarının çekilmesi kararlaştırıldı!

PAPA IRAK ZİYARETİ

Papa Francis’in tarihte ilk kez Vatikan’ın ve Katoliklerin ruhani lideri olarak Irak’ı ziyaret etmesi büyük yankı yaratmasının yanı sıra farklı açılardan da yorum ve değerlendirmeleri beraberinde getirdi. Papa’nın Bağdat’ın yanı sıra Erbil’de Barzani ile bir araya gelmesi, Irak’ın kadim Hristiyan halkları, Keldani, Süryani, Ezidi Arapların IŞİD katliamlarına maruz kaldıkları büyük acıların ardından kritik bir ziyaret olarak nitelendirildi!

SURİYE SÜRECİ…

Katar’da bir araya gelen Türkiye, Rusya ve Katar Dışişleri Bakanlarının Suriye konusunda Astana benzeri bir formatta işbirliği yapma ve Suriye’deki ayrılıkçı güçlere karşı birlikte mücadele etme kararını açıklamaları yeni bir gelişme. Katar’ın Körfez ülkeleriyle uzlaşı anlaşmasından sonra Suriye’de yeniden sahada aktif olmaya yönelmesi ve Rusya’nın da buna onay vermesi, Suriye’deki sürecin boyutlarını etkileyecektir!

KAVALA VE DEMİRTAŞ DOSYALARI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye tarafından uygulanmayan iki AİHM kararını ele aldığı oturumda, Türk hükümetine mektup yazarak imzaladığı sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerinin hatırlatılmasını, AİHM kararlarının kesinlikle uygulanmasını ve iki dosyadan birisinin (Kavala) tahliye gerçekleşene kadar her hafta, diğerinin ise (Demirtaş) haziran ayında tekrar gündeme alınarak görüşülmesini kararlaştırdı!

“EYLEM PLANI, BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMADIĞI GİBİ, BİR HEYECAN DA YARATMADI”

İktidarın ‘Yeni Bir Dönem Başlatıyoruz’ diyerek geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana sürekli yinelediği reform paketlerinin ikincisi 12 Mart’ta CB Erdoğan tarafından açıklandı. İç ve dış piyasaların, iş dünyasının ve tüm kesimlerden milyonlarca kişinin merakla beklediği Ekonomik Reform Paketi, tıpkı İnsan Hakları Eylem Planı gibi 4,5 aydan bu yana yükseltilen beklentileri karşılayamadığı gibi, bir heyecan da yaratmadı!

İŞSİZLİĞİN YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE OLDUĞU RESMİ OLARAK İLK KEZ İLAN EDİLDİ!

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yeni hesaplama yöntemiyle açıkladığı Ocak 2021 istihdam ve işsizlik verileri, yöntem ve başkan değişse de güven erozyonunun değişmediğini ortaya koydu. TÜİK’in yeni başkanı şeffaflaşmayı reddedip, oluşturulan danışma kurullarını lağvederek göreve başlarken, açıkladığı verilerde, gizlenen gerçek işsizliğin yüzde 30’un üzerinde olduğu resmi olarak ilk kez ilan edildi!

TÜİK’in açıkladığı; ILO ve Eurostat ilkeleriyle yeni yönteme göre hesaplanan Ocak ayı istihdam ve işsizlik verilerinde, resmi işsizlik oranı yüzde 12,2’ye geriledi. Ülke genelinde 15 ve üzeri yaştaki kişilerde işsiz sayısı, bir önceki aya göre bin kişi azalarak 3 milyon 861 bin kişiye düştü. İstihdam edilenlerin, yani çalışanların sayısı 822 bin kişi arttı!

Ekonomide istikrar endişesi ve güven kaybının en somut göstergesi, Ekonomik Reformların açıklandığı gün, MB’nin yayınladığı Beklenti Anketi sonuçlarında somut şekilde açığa çıktı. TOBB, TİM, MÜSİAD, İTO gibi iş dünyası çatı örgütlerinin yöneticileri adeta açıklanan reform vaatlerine övgü yarışına girerken, iş dünyasının nabzını tutan MB beklenti anketinin sonuçları ilan edilen hedeflerin tutturulacağına inanılmadığını gösterdi!

İKTİDARIN ÖNCELİĞİ ABD

Ekonomi yönetimindeki istifa ve görevden almalar iktidarın kendi içindeki koalisyon görüntüsü yanında, kurumsal itibarın tüketilmesiyle dışarıya verilen tavizlerin büyüdüğünü gösteriyor. Borsa İstanbul Genel Müdürü’nün Halkbank davası öncesinde istifa etmesi, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü’nün görevden alınması, iktidarın önceliğinin ABD’nin olası beklentilerini karşılamaya yönelik olduğunu gösteriyor!

Yorumlar (0)