CHP'li Başarır: ''Bu sözleşmeyi hukuksuzca lağvetmek kişi hakları kadın haklarına vurulmuş ağır bir darbedir”

Zeynel Lüle’nin sunduğu ‘Gerçeğin İzinde’ programına konuk olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AKP’li Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin değerlendirme yaptı. Başarır, “Biz kadınla Kurtuluş Savaşı kazanmışız.” dedi.

SİYASET 22.03.2021, 12:22 22.03.2021, 12:36
CHP'li Başarır: ''Bu sözleşmeyi hukuksuzca lağvetmek kişi hakları kadın haklarına vurulmuş ağır bir darbedir”

Bir partinin dünüyle bugünün tutarlı olması gerektiğinin altını çizen Başarır, şunları söyledi:

“Biz 1926 Medeni Kanunu’nu kabul etmişiz. Kadına seçme seçilme hakkını dünyada ilk veren ülkelerden biri olmuşuz. Yüz yıl geçmiş hala aynı noktadayız. AKP’ye bakıyoruz, 2011’de İstanbul’da ev sahipliği yaptığı sözleşme için 10 yıl geçiyor, “Vazgeçtim” diyor. Bir ülkeyi yöneten parti konjonktüre göre değişiyorsa o partiden ne bekliyorsunuz. Ne değişti o 10 yılda, kadın cinayetleri azaldı mı? Daha da arttı. İstanbul Sözleşmesi’ni alt bir metin olarak algılamayalım. İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladıysan ailenin korunmasıyla ilgili kanunu baştan sona gözden geçirmelisin. Daha önemlisi eğitimini, bürokratlarını baştan sona gözden geçirmelisin. Senin bu ülkede atadığın başhekimler, birçok görevli, kadını erkeğin arkasında bir unsur olarak görüyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli özelliği zamana mekana göre değişen bir yapısı var. Dünüyle bugünü belli değil. Benim partimin kadına, çocuğa, aileye bakış açısı net. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek büyük bir hatadır. Kadın cinayetleriyle, kadına şiddetle daha zor mücadele edeceğiz. Biden’ın ne düşündüğü hiç umurumda değil benim. Biz kadınla Kurtuluş Savaşı kazanmışız. 83 milyonu ilgilendiren, tüm anneleri, babaları, tüm kadınları geleceğimiz için eyleme davet ediyorum. Bu sözleşmeyi hukuksuzca lağvetmek kişi hakları kadın haklarına vurulmuş ağır bir darbedir.”

Başarır, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin ise CHP’li Enis Berberoğlu’nun durumunu hatırlattı. Başarır, “Meclis başkanı meclisi itibarsızlaştırmak üzerine konumlandırılmış bir başkan. Biz Enis Berberoğlu pratiğini yaşadık. Dokunulmazlık, milletvekilliği yemini edilen andan itibaren başlar. Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu hakkında ihlal kararı vermiş. Emsal karar var, AYM kararı var. Ne kadar ayıp. Çok yanlış. Bizim demokrasiye, hukun üstünlüğüne, acil adalete, bağımsız yargıya ihtiyacımız var. Dün bir milletvekili arkadaşımız meclise girerken aranmak sitendi. AKP yargıyı bitirdi. Yürütme zaten tek kişiydi. Şimdi de yasama.” diye konuştu.

Yorumlar (0)