CHP'li Ali Haydar Hakverdi'den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e 9 öneri!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Toplantısına Katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e 9 öneri sundu.

SİYASET 03.12.2020, 13:26 03.12.2020, 13:30
CHP'li Ali Haydar Hakverdi'den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e 9 öneri!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi,  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Toplantısına Katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e 9 öneri sundu.

Öncelikli taleplerinin bağımsız yargının tesisi için somut adımlar atılması olduğunu belirten Hakverdi'nin, Gül'e sunduğu öneriler şöyle:  

Bağımsız yargının tesis edilebilmesi için somut adımların atılması öncelikli talebimizdir. Yürütme ve yasamanın baskısını doğuran bütün uygulama ve yasal düzenlemelere son verilmelidir. Bu kapsamda öncelikli olarak Hakim ve Savcılar Kurulu’nun yapısı değiştirilmeli, Bakan ve Bakan yardımcısı kuruldan çıkarılarak bağımsız bir HSK’nın tesis edilmesi için Anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
 

Hakim Savcı meslek kuralları yeniden düzenlenerek özlük hakları ve meslek güvenceleri verilmeli. Hakim ve savcıların ayrı kurulları olmalıdır. Savcı hakim kürsüsünden indirilmelidir. Her türlü baskının önüne geçilmelidir. Mesleğe alımlarda şeffaflık ve denetlemenin önü açılmalı, kayırmacılığa yönelik cezalar getirilmelidir. Özellikle hak ihlallerinde yargıca rücu ayrıntılı olarak düzenlenmelidir.
 

Devlet kaynaklarının harcanmasında her aşamada denetimi sağlayacak mekanizmaların yeniden tesis edilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Denetim dışı hiçbir kişi ve kurum bırakılmamalıdır.
 

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı vatandaşlar lehine ayrıntılı olarak düzenlenmelidir. Usul ve yöntemleri ve sonuçlarına dair yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
 

KHK ile mağdur edilenlerin hakkaniyetli ve bağımsız bir yargı tarafından yeniden gözden geçirilmesinin ayrıntılı bir yasal düzenleme ile önü açılmalıdır.
 

CMK 104 ve ilişkili olduğu maddelerde cumhuriyet savcılığının salıvermeye itirazları kaldırılmalıdır.
 

Kadın cinayeti tanımlanmalı ve kanunlarda yaptırımlarda ağırlaştırıcı hükümler konulmalıdır.
 

Hayvan hakları konusunda ayrıntılı yasal düzenlemeler, önleyici tedbirler ve cezai müeyyideler tesis edilmelidir.
 

Cezaevlerinde ayrıntılı raporumuzda belirttiğimiz üzere uygulama birliğinin sağlanmasından başlayarak ayrıntılı infaz kanunu ve yönetmeliği yeniden düzenlenmelidir. Güvenlik tedbirlerinde insan haklarını önceleyen düzenlemeler yapılmalıdır.

Yorumlar (0)