CHP Kadın Kolları "YaşamHak" ismiyle kadına yönelik şiddet hattı kurdu

CHP Kadın Kolları, “Yalnız değilsin biz varız” sloganıyla kadınlara 7/24 hizmet verecek bir şiddet hattı uygulamasını hayata geçirdiklerini duyurdu.

SİYASET 05.12.2020, 17:59
CHP Kadın Kolları "YaşamHak" ismiyle kadına yönelik şiddet hattı kurdu

CHP Kadın Kolları, “Yalnız değilsin biz varız” sloganıyla kadınlara 7/24 hizmet verecek bir şiddet hattı uygulamasını hayata geçirdiklerini duyurdu.

CHP PM Üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Genel Merkezinde kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında “Yalnız değilsin biz varız” sloganıyla "YaşamHak" projesini hayata geçirdiklerini duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı basın toplantısı ile proje kamuoyuna açıklandı.

"SON 18 YILDA KADINLAR YAŞAM MÜCADELESİ VERİR HALE GELDİ"

Türkiye’de kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanmalarının 86. yıl dönümünde yaşamın temel hak olduğu kavramından yola çıkarak etkili bir değişim hedeflediklerini ifade eden CHP PM Üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Özellikle son 18 yılda, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda o kadar geriledik ki, kadınlar en temek hakları olan ‘yaşam hakkını’ kaybetmeme mücadelesi verir hale geldi. İşte biz de bu önemli günde, bu durumu biz kadınların değiştireceğine olan inançla ‘YaşamHak’ projesini hayata geçirmeye karar verdik” dedi.

Türkiye’de 1935 yılında kadınların ilk parlamentoya girdiklerinde temsil oranlarının yüzde 4.6 olduğunu günümüzde ise bu oranın yüzde 5’e karşılık geldiğine dikkat çeken Nazlıaka, “Özetle, bir arpa boyu bile yol kat edememişiz” diye belirtti.

"ŞİDDET GÖREN TÜM KADINLARA DESTEK OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bu noktada kadınların sadece yaşam haklarını savunmakla değil aynı zamanda proje ile kadınları güçlendirip hayata yön vermelerini de amaçladıklarını dile getiren Nazlıaka, “Ülkeyi yönetenler ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ konusunda samimi değil. Biz, bu projeyle tüm şiddet gören kadınlara destek olmayı hedefliyoruz” diyerek 81 ildeki kadın örgütlerinin de proje yer alacaklarını bildirdi. Kurulan çağrı merkezi ile 7/24 ihtiyaç sahibi kadınlara barınma, psikolojik ve hukuki destek sağlayacaklarını ve dava süreçlerini yakından takip edeceklerini ifade eden, “Böylece kadın dayanışmasını ve kadın örgütlenmesini güçlendireceğiz. YaşamHak projesi ile Türkiye’nin en temel beş sorunundan biri olan kadına yönelik şiddete çözüm üreteceğiz. Biz kadınlar çok iyi biliyoruz ki; ülkeyi kin ve nefretle yönetenler şiddetle mücadele edemez. Bu nedenle hangi siyasi görüşten olursa olsun, biz tüm kadınların yanında olacağız” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN ŞİDDET HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ"

Projeyle beraber Türkiye’nin şiddet haritasını çıkaracaklarını dile getiren Nazlıaka, “YaşamHak, bize bölgelerin özgün yapısına dair veriler sunacak. Nerede erken yaşta zorla evlilikler daha fazla, nerede psikolojik şiddet daha yaygın; bilgi sahibi olacağız. Bu şiddet türlerini besleyen nedenleri saptayacağız. Biz kadınlar, attığımız her adımla yaşamın bizlere sunduğu tüm haklarımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz. Mücadelemiz; yaşama dair, geleceğe dair, sözümüzün her alanda eşit yükseldiği bir Türkiye hayaline dair” dedi.

Yorumlar (0)