CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak:Ekonomide topyekûn çöküş artık hiçbir şekilde gizlenemiyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak yayınladığı haftalık değerlendirme raporu ile Türkiye'nin içerde ve dışardaki durumunun adeta röntgenini çekti.

SİYASET 21.05.2019, 10:54 21.05.2019, 11:18
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak:Ekonomide topyekûn çöküş artık hiçbir şekilde gizlenemiyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda  iç ve dış siyaset ve ekonomik değerlendirmede bulundu.

İşte o rapordan satır başları:

İSTANBUL SEÇİMLERİ
YSK’nın İBB Başkanlık seçimiyle ilgili verdiği iptal ve yenileme kararının üzerinden 2 haftalık süre geçti! Buna karşın hâlâ gerekçeli kararın açıklanmamış olması, yapılan adaletsizliğe hukuki bir kılıf arama çabasıdır!


DOĞU AKDENİZ'DEKİ SICAK GELİŞMELER
Doğu Akdeniz’de giderek ısınan süreç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Birleşmiş Milletler’e gönderdiği mektuba rağmen ülkemiz aleyhine gelişiyor!

TÜRKİYE'NİN DIŞ SİYASETİ  VE MÜLTECİ AKINI
ABD’nin İran yaptırımlarını yürürlüğe koyması, iki ülke arasında gerginliğin tırmanması, Hürmüz Boğazı’nda askeri yığınak yapması bölgemizde yeni bir çatışma olasılığını arttırıyor!
Son günlerde İdlib’in etrafındaki ateş çemberi daralmaya başladı. İdlib’deki gelişmeler Türkiye’nin güvenliği, mülteci akını ve cihatçı terör açısından hayati derecede önem kazanmıştır.
Sudan’da gerçekleştirilen darbeden sonra oluşan yeni yönetim konseyi Mısır ve Suudi Arabistan’ın etkisi ve talepleri doğrultusunda hareket ederken, Türkiye-Sudan ilişkilerindeki belirsizlik giderek büyüyor!Tarık Haşimi’den sonra Ömer el Beşir’in kardeşinin de Türkiye’nin himayesine girmesi, İhvan’ın önde gelen isimlerinin Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmesi uluslararası alanda ilişkilerimizi etkileyecek gelişmeler.

EKONOMİDEKİ ÇÖKÜŞ GİZLENEMİYOR
Ekonomide topyekûn çöküş artık hiçbir şekilde gizlenemiyor! TOBB’un açıkladığı açılan-kapanan şirket verileri iflasların, işyeri kapanmalarının olağanüstü hız kazandığını tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor.Ekonominin denetleyici-düzenleyici ve özerk kurulları son dönemde iyice baskı altında! Hükümetin atmaya hazırlandığı adımlar, müdahale ekonomisinin günlük işleyişin parçası haline geldiğini işaret ediyor!
Nisan ayı bütçe gerçekleşmeleri sonrasında dört aylık bütçe  yüzde 135 artarken, yatırıma, istihdama, sosyal harcamalara ve tarımsal desteklere kaynak kalmadı! 
Vergi gelirleri düşüyor! Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 190 milyar TL olan vergi gelirleri toplamı, bu yılın aynı döneminde sadece 13 milyar TL artışla 203 milyar TL’dir.
MB’nin son verileri bankalardaki döviz mevduatının 2 milyar dolar daha arttığını, TL’ye güvensizliğin ve dövize yönelme eğiliminin hız kesmeden sürdüğünü işaret ediyor.


İŞSİZLİK SORUNU
Şubat 2019 İşsizlik ve İstihdam İstatistikleri Türkiye tarihinin en büyük işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. İşsizlik oranının bir önceki aya göre aynı kalması manipülasyon endişelerini büyütüyor!
Bu yılın 1.dönemini oluşturan Ocak-Mart, geçen yılın 4. dönemini oluşturan Ekim-Kasım-Aralık arasında ve “tam da yerel seçim sürecinde” kamu istihdamı 165 bin kişilik artış göstermiş!
İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) bir süredir ara verdiği kayıtlı işsiz sayısı ve işsizlik maaşı başvurularıyla ilgili verileri, gelen tepkiler üzerine yeniden yayınlamaya başladı.

İŞTE RAPORUN TAMAMI: ERDOĞANTOPRAK HAFTALIK DEĞERLENDİRME RAPORU

Yorumlar (0)